ΑΝΑΛΥΣΗ

Γιατί παρά την κυβερνητική φθορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σηκώνει δημοσκοπικά κεφάλι

Γιατί παρά την κυβερνητική φθορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σηκώνει δημοσκοπικά κεφάλι, Σπύρος Γκουτζάνης

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου που έχουν ενσωματώσει τις εξελίξεις του καλοκαιριού αλλά και την παρουσία Μητσοτάκη και Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνουν το παράδοξο: Ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης με το ένα χέρι αποδοκιμάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς –σε πανδημία, πυρκαγιές, ανασχηματισμό, δηλώνει την ανασφάλειά του σε σχέση με την οικονομία– και με το άλλο χέρι ξαναψηφίζει τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βεβαίως τόσο η δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ όσο και της MRB για το Star δείχνουν μία συγκρατημένη πτώση της κυβέρνησης, κατά τρόπο όμως που το προβάδισμα διατηρείται πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10 μονάδων (στις 11,5 για την PULSE η πρόθεση ψήφου, στις 11,2 για την MRB ή 10,1 δίχως αναγωγή στα έγκυρα) και παράλληλα ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπολείπεται κατά πολύ του Κυριάκου Μητσοτάκη (40% έναντι 26% υπέρ Μητσοτάκη στην δημοσκόπηση της PULSE).

Πρόκειται σαφώς για ένα παράδοξο που δεν έχει πολιτική εξήγηση αλλά μόνο ψυχολογική, ίσως την αγάπη των πολιτών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού που έτσι του συγχωρούν τα λάθη. Συνοπτικά, οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης σε μία σειρά θεμάτων δεν βρίσκουν αντανάκλαση στις πολιτικές προτιμήσεις των πολιτών, δεδομένου ότι εκτός από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ή Τσίπρας vs Μητσοτάκης υπάρχουν κι άλλες επιλογές όπως και το κανένα από τα δύο.

Το ευρύτερο ερμηνευτικό συμπέρασμα (αν βέβαια πιστέψουμε τα ευρήματα για τα οποία ο υποφαινόμενος έχει σημαντικές επιφυλάξεις) που προκύπτει είναι ότι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα να πείσουν, συντηρεί και το αντίστοιχο προβάδισμα του Μητσοτάκη όσα λάθη, όσες γκάφες κι αν κάνει και όσα συνθήματα και αν ακουστούν σε βάρος του στον δρόμο.

Αυτό, όμως, αρχίζει να αλλάζει με βάση τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία στην δημοσκόπηση της MRB που εστιάζουν στην παρουσία των δύο αρχηγών στην ΔΕΘ: Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ελαφρύ προβάδισμα αλλά συγκεντρώνει σημαντικό ποσοστό αρνητικής γνώμης.

Οι αρχηγοί στη ΔΕΘ

Στο ερώτημα πώς αξιολογείτε την εμφάνιση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 36,2% και ο Αλέξης Τσίπρας το 33,1%, διαφορά 3,1%. Στο ερώτημα ποιου εκ των δυο αρχηγών τα μέτρα πείθουν περισσότερο, το 27,1% απαντά («μάλλον» και «σίγουρα») του Κυριάκου Μητσοτάκη και το 23,7% του Αλέξη Τσίπρα.

Για πρώτη φορά το 50% κρίνει αρνητικά την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό αρνητικών γνωμών για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέρχεται στο 46,7%. Περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο θέμα της ακρίβειας, το 25% απαντά θετικά για τα μέτρα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι 22,7 απαντά θετικά για τα μέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα ευρήματα αυτά έχουν σημασία με δεδομένο, αφενός ότι ο πρωθυπουργός έχει αυξημένη δυνατότητα να κάνει εξαγγελίες, και αφετέρου γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου βρέθηκε σε προστατευμένο περιβάλλον. Για την ακρίβεια δέχθηκε μόνο μία δύσκολη ερώτηση –για τα οικονομικά του κόμματός του– την οποία δεν απάντησε. Δεν του ετέθησαν ερωτήσεις για τον αποτυχημένο ανασχηματισμό, για τις πυρκαγιές, για την πανδημία και τους εμβολιασμούς ή την αντίστοιχη ερώτηση που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας «τι θα κάνει αν χάσει τις εκλογές;».

Μετρούν διαφορετικά τον χρόνο

Ερμηνευμένα τα ευρήματα σε κάθε περίπτωση αποτελούν προειδοποίηση για το Μέγαρο Μαξίμου ότι απειλείται η κυριαρχία του στις πολιτικές εξελίξεις. Κάτι που αντιλαμβάνεται το κυβερνητικό επιτελείο, παρά τα περί του αντιθέτου δημοσίως λεγόμενα. Γι’ αυτό άλλωστε πριν περάσει εβδομάδα από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στην ΔΕΘ, το Μαξίμου διαρρέει ότι ετοιμάζεται δεύτερο, μεγαλύτερο πακέτο, με τον προυπολογισμό.

Συνολικά η κυβέρνηση προετοιμάζεται για προσφυγή στις κάλπες με ένα βασικό προβληματισμό: να μην είναι πολύ κοντά την Άνοιξη ώστε να έχει ξεπεραστεί η πανδημία και να έχει ξεφουσκώσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, αφού συγκεντρώνει δυνάμει ψηφοφόρους της ΝΔ και παράλληλα να έχουν την μέγιστη δυνατή απήχηση τα πακέτα των παροχών. Από την άλλη να μην μεσολαβήσει άλλο ένα καταστροφικό καλοκαίρι πυρκαγιών.

Εάν όμως η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο ώστε να ανακόψει την φθορά και να συντηρήσει το προβάδισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δίνουν την δική τους μάχη για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος. Ακόμη και χωρίς τις δημοσκοπήσεις είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθούν να μην έχουν την εμπιστοσύνη της πλειονότητας των πολιτών ως εναλλακτική κυβερνητική λύση. Πέρα από την σχηματοποίηση της οικονομικής και πολιτικής του πρότασης, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δώσει στην πράξη τις απαντήσεις που του τέθηκαν στην ΔΕΘ και τις προσπέρασε.

Πρώτα από όλα, γιατί μετά τις εκλογές δεν έχει κάνει ανανέωση σε πρόσωπα και εν τέλει με ποιους θα δώσει τη μάχη των εκλογών και θα κυβερνήσει την επόμενη ημέρα. Η δεύτερη είναι να κάνει πράξη την προσέγγιση με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς με τις οποίες όπως δήλωσε θα επιδιώξει να σχηματίσει την προοδευτική διακυβέρνηση, ώστε να αποκτήσει αξιοπιστία η απάντησή του στο «Μητσοτάκης ή χάος». Και φυσικά να βάλει τέλος στην εσωτερική του αμφισβήτηση από φωνές όπως του Κούλογλου και του Τσακαλώτου.Εάν για τη ΝΔ είναι ένας αγώνας που παίζει τις καθυστερήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αρχίσουν να σκοράρουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι