Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης
13/09/2023Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), υπέβαλε στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Θεοκλής Ζαούτης, που εδώ και μια εβδομάδα “ακουγόταν” ότι θα αντικατασταθεί από άλλο μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας
Κατά πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή θεωρούνταν αναμενόμενη μετά από γκρίνιες μηνών και σχεδιάστηκε μάλιστα και νέο οργανόγραμμα της διοίκησης του ΕΟΔΥ που είχε ανακοινωθεί και ψηφισθεί το καλοκαίρι και προέβλεπε την τοποθέτηση Διευθύνοντος Συμβούλου πλέον του προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται πως στη θέση αυτή έχει τοποθετηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα ο καθηγητής Στέλιος Ορφανός. Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές η αντικατάσταση Ζαούτη είχε δρομολογηθεί προ της πλημμύρας στη Θεσσαλία και χθες ανακοινώθηκε εσωτερικά η νέα σύνθεση του ΔΣ ΕΟΔΥ.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η αναπληρώτρια υπουργός βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο με το νέο πρόεδρο Χατζηχριστοδούλου, καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος προΐστατο μέχρι πρότινος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα, το Εργαστήριο αυτό αποτελεί και Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έχει προσωπικό του ΕΟΔΥ επί μονίμου βάσεως στο εργαστήριο.
Η αναπληρώτρια Υπουργός, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συνεργάζεται με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, που ανέλαβε πρόεδρος του ΕΟΔΥ μετά την παραίτηση Ζαούτη, όσο και με τους επικεφαλής του εργαστηρίου, αλλά και τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ που συνδράμουν στο έργο της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή. Σημειωτέον ότι ο κ. Ζαούτης δήλωσε παραίτηση λίγες ώρες πριν από την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, με την τοποθέτηση Χατζηχριστοδούλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί σύγκρουση του κ. Ζαούτη με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, που φέρεται να τον είχε περιθωριοποιήσει, ενώ από την πλευρά της κ. Αγαπηδάκη ως δικαιολογία φέρεται το ότι «ο κ. Ζαούτης έλειπε συχνά στο εξωτερικό». Υπενθυμιζεται ότι η τοποθέτηση του κ. Ζαούτη είχε γίνει μετά φανών και λαμπάδων «ως εξαιρετικού επιστήμονα που διέπρεπε στο εξωτερικό» όταν, τον Οκτώβριο του 2021, ήρθε η ώρα να απομακρύνουν τον Παναγιώτη Αρκουμανέα που είχε πέσει σε δυσμένεια.
Τα βιογραφικά του πρώην και του ερχόμενου
Ο Θεοκλής Ζαούτης, MD, MSCE, PhD είναι καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και οµότιµος καθηγητής Επιδηµιολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστηµίου της Pennsylvania και στο Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP), όπου διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Λοιμώξεων από το 2014 έως το 2018.
Έλαβε το μεγαλύτερο µέρος της ιατρικής του εκπαίδευσης στις Ηνωµένες Πολιτείες, µε εξαίρεση το διδακτορικό του, το οποίο ολοκλήρωσε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2015 ήταν ένας από τους δύο “φιναλίστ” για τη θέση του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Είναι σύμβουλος του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” για την Πρωτοβουλία “Υποστήριξη του Τομέα Υγείας της Ελλάδας”, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018, και Σύμβουλος στο Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη στην Ελλάδα, κυρίως για οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Από την έναρξη της πανδημίας ήταν µέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Από το 2018 είναι Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιδρύματος Penta, ενός από τους κορυφαίους Οργανισμούς στην Ευρώπη, που διεξάγει έρευνα για τις παιδιατρικές λοιμώξεις.
Στις ΗΠΑ κατέχει τη θέση του Προέδρου του Ειδικού Τµήµατος Παιδιατρικής της Οµάδας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) για την Αντιµικροβιακή Διαχείριση. Είναι Μέλος του Επιστηµονικού Συµβουλίου για την Καταπολέµηση της Μικροβιακής Αντοχής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (CDC) και Μέλος της Επιτροπής για τις Λοιμώδεις Νόσους (The Red Book Committee) της Αµερικανικής Ακαδηµίας Παιδιατρικής (AAP). Έχει περισσότερες από 270 επιστηµονικά αξιολογηµένες δηµοσιεύσεις, τις περισσότερες στον τοµέα των παιδιατρικών λοιµώξεων, µε επίκεντρο τις νοσοκοµειακές λοιµώξεις, την αντιµικροβιακή χρήση και αντοχή και τον εµβολιασµό.
Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές για την αντιμετώπιση του covid και προτού διοριστεί ο Θεοκλής Ζαούτης στον ΕΟΔΥ, είχε πέσει στο τραπέζι και το όνομα του καθηγητή Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, αλλά επέμειναν για τον κ. Ζαούτη τα τότε στελέχη του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987, τίτλο ειδικότητας Παιδιατρικής το 1993 και από το 1996 έως το 1997 μετεκπαιδεύτηκε στην Παρεμβατική Επιδημιολογία στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την Παρεμβατική Επιδημιολογία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EPIET, στη Μεγάλη Βρετανία.
Το 2003 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, το 2008 αναπληρωτής καθηγητής και το 2013 κκαθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υπηρετεί έως σήμερα. Οργάνωσε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά ήταν το μοναδικό μέλος και το οποίο σήμερα είναι συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Από το 2006 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου και από τον Νοέμβριο του 2008 επιστημονικός υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας. Έχει οργανώσει και είναι διευθυντής και πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο “Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή”. Από το 2017 έως το 2020 ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μαζί με συναδέλφους του και μεταπτυχιακούς φοιτητές του, έχει εκπονήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 300 συναφείς ερευνητικές εργασίες και ανακοινώσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.