ΑΠΟΨΗ

Γιατί πρέπει να ανησυχεί ο Μητσοτάκης από τις δημοσκοπήσεις

Γιατί πρέπει να ανησυχεί ο Μητσοτάκης από τις δημοσκοπήσεις, Θάνος Κάλλης

Παρότι η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αμφισβητείται στην παρούσα φάση, τα ευρήματα από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν πολλές περιοχές της χώρας, πρώτα από τις πυρκαγιές και μετά από τις πλημμύρες όπου λόγω της ανυπαρξίας του κρατικού μηχανισμού “εξαφανίστηκαν” από τον χάρτη ολόκληροι νομοί, αποτυπώνουν την απόλυτη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Οι δυο μεγαλύτεροι μύθοι που καλλιεργήθηκαν στην πρώτη τετραετία Μητσοτάκη με βασικά προπαγανδιστικά εργαλεία τα συστημικά ΜΜΕ, το επιτελικό κράτος και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, μέσα σε λίγες εβδομάδες “κάηκαν” στον Έβρο και “βούλιαξαν” στα λασπόνερα της Θεσσαλίας και του Βόλου.

Έτσι, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB για την τηλεόραση του Οpen,οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι από τα πεπραγμένα της δεύτερης κυβερνητικής θητείας. Το 63,8% αξιολογεί αρνητικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης από την εκλογή της έως σήμερα, ενώ το 32,2% αξιολογεί θετικά τα κυβερνητικά πεπραγμένα. Το 55,2% θεωρεί αναποτελεσματικά τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια, το 35,8% θεωρεί πως είναι μερικώς αποτελεσματικά, ενώ το 4,8% απαντά πως τα μέτρα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Αντίστοιχα, το 73,1% αξιολογεί αρνητικά τη διαχείριση των πυρκαγιών στη χώρα από την κυβέρνηση, την ώρα που το 21,9% αξιολογεί θετικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Από την άλλη, το 75% αξιολογεί αρνητικά τη διαχείριση των πλημμυρών, ενώ το 20% την αξιολογεί θετικά. Ακόμη το 48% διαφωνεί με τη θέση πως η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία ήταν τόσο σφοδρή που δεν μπορούσε να την αντιμετωπίσει καμία κυβέρνηση, ενώ το 47,9% συμφωνεί με αυτή τη θέση. coΤο 52,2% θεωρεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός αυτή τη συγκυρία, ενώ το 45,6% απαντά πως είναι ο καταλληλότερος.

Το 57,7% των πολιτών εκτιμά ότι τα πράγματα στη χώρα, πάνε αρκετά ή πολύ άσχημα, την ώρα που το 19,7% θεωρεί πως η πορεία της χώρας είναι σε καλή ή πολύ καλή κατεύθυνση.  Το 56,2% απαντά πως αισθάνεται απογοήτευση, το 36,1% οργή, το 33,9% φόβο, το 26,1% ελπίδα, το 11,8% σιγουριά, και το 10,9% υπερηφάνεια.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα

Τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι σύμφωνα με τους ερωτώμενους της δημοσκόπησης:

-Το 57,4% απαντά πως είναι η ακρίβεια
-Το 31,1% απαντά πως είναι η ανάπτυξης
-Το 18,5% απαντά πως είναι οι φυσικές καταστροφές
-Το 16,2% απαντά πως είναι η Υγεία
-Το 15,8% απαντά πως είναι η ανεργία

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ δείχνουν ότι οι Έλληνες διακατέχονται από οργή και απογοήτευσή για τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, με τουλάχιστον 5 στους 10 (51%) να θεωρούν ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ κινείται σε λάθος κατεύθυνση τις πρώτες 100 ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές, ενώ πιστεύουν ότι ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε λανθασμένα στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών τον τελευταίο καιρό.

Την απογοήτευση της ελληνικής κοινωνίας, στον απόηχο των μεγάλων φυσικών καταστροφών, αλλά και του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας, αποτυπώνει η έρευνα της Metron Αnalysis, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Εκτίμηση ψήφου

Η κυβέρνηση πιστώνεται στα θετικά την προσέλκυση τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την αμυντική θωράκιση της χώρας και την εξωτερική πολιτική. Αντιθέτως, συγκεντρώνει πολύ αρνητικές γνώμες για την εγκληματικότητα (70%), για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (69%), για την αντιμετώπιση της διαφθοράς (70%) και των φυσικών καταστροφών (74%).

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ υποχωρεί αισθητά σε σχέση με το ποσοστό της στις εθνικές εκλογές, στοιχείο που καταγράφει πραγματικό πολιτικό κόστος, μετά τις απανωτές αστοχίες της κυβέρνησης σχεδόν από τις πρώτες ημέρες της δεύτερης θητείας της.

Έντονη απογοήτευση υπάρχει για το κυβερνητικό έργο του πρώτου τριμήνου, μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές, όπως προκύπτει από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε η Alco για τον ALPHA, το διάστημα 25 με 28 Σεπτεμβρίου 2023, σε πανελλαδικό δείγμα 1.058 ατόμων.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης μαρτυρούν δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τους πρώτους τρεις μήνες, σε σχέση με την πρώτη τετραετία, ενώ το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί.

Tέλος, σύμφωνα με μέτρηση της Opinion Poll που διενήργησε για το ACTION24,το 47,9% των ερωτηθέντων δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένο από τη διαχείριση των καταστροφών και τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, ενώ σε άλλη ερώτηση το 33,7% δηλώνει ότι τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο και τη Θεσσαλία επηρεάζουν την ψήφο τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.   

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι