Γιατί τα Τέμπη δεν μπορούν να γεννήσουν Λαϊκό Μέτωπο
02/02/2025Οι μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή το έγκλημα διαρκείας των Τεμπών. Το αυταρχικό καθεστώς, που έχει στηθεί με την συνεργασία των επιχειρηματικών ελίτ, είναι απειλή για τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου, για το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Ήμουν την Κυριακή στο Σύνταγμα μαζί με δεκάδες χιλιάδες πολίτες που ένοιωσαν αυτήν την ανάγκη, να στείλουν το μήνυμα στην χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Οργίστηκα που οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας διέλυσαν με δακρυγόνα μια συγκέντρωση που είχε ως σύνθημα «δεν έχω οξυγόνο, δεν μπορώ να αναπνεύσω»!
Φεύγοντας αναρωτήθηκα, αν όλος αυτός ο κόσμος αναζητήσει μια λύση στις επόμενες εκλογές, από ποιους, αυτή η λύση, μπορεί να προκύψει. Ποια είναι τελικά η πλέον χρήσιμη ψήφος; Το 2015 μετά την χρεοκοπία και την μέγγενη των μνημονίων αναζητήθηκε η ψήφος-τιμωρία των ενόχων για το κατάντημα της χώρας στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρχε κάτι άλλο, καθώς το ΠΑΣΟΚ είχε τιμωρηθεί για συνυπευθυνότητα με τη ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ είναι σε άλλο κόσμο, περιμένοντας με θρησκευτική βεβαιότητα να ωριμάσουν οι συνθήκες και ο λαός να σώσει το λαό.
Και τότε χτύπησε ο συναγερμός στις εγχώριες ελίτ που σχεδίασαν το κλείσιμο της “αριστερής παρένθεσης” και επέλεξαν ως καταλληλότερο τον αδίσταχτο Κυριάκο Μητσοτάκη. Και τα κατάφεραν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διασκορπιστεί, γέμισε το πολιτικό τοπίο αριστερά πολιτικά μαγαζιά και η ψήφος διαμαρτυρίας πηγαίνει πλέον σε δεξιά σχήματα που έχουν αντισυστημικό λόγο. Άλλωστε η τάση αυτή κυριαρχεί σε όλη την Ευρώπη, όπου η Αριστερά συρρικνώνεται και εξατμίζεται. Η νέα Δεξιά αξιωματική αντιπολίτευση στη Γερμανία και τη Γαλλία, κυβέρνηση στην Ιταλία, πρώτη δύναμη στην Ολλανδία.
Τέμπη και Γαλλικό πείραμα
Κάποιοι πήραν θάρρος από το Γαλλικό πείραμα όπου οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις κατέβηκαν ενωμένες στις βουλευτικές εκλογές. Τότε διατυπώθηκε και η πρόταση της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη για την ανασυγκρότηση της προοδευτικού χώρου με πρόταση για την ανασύνταξη ενός προοδευτικού μετώπου. Πρότεινε ως μόνη λύση, μια πρωτοβουλία ανθρώπων οι οποίοι από τους κοινωνικούς φορείς, από κάτω προς τα πάνω, να προχωρήσει σε μια συνδιάσκεψη, προγραμματική σύγκλιση και σε ένα συνέδριο για τη συγκρότηση ενός τέτοιου ενιαίου ψηφοδελτίου μέσα στο 2025, όπου θα κληθούν τα κόμματα να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, να δώσουν τους δικούς τους υποψηφίους, χωρίς να διαλυθούν.
Με ποιους και κυρίως με ποιόν αρχηγό, είναι η μόνη λύση, η οποία μάλιστα μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες και να την στηρίξουν; Εδώ δεν είναι Γαλλία. Εκεί το Λαϊκό Μέτωπο συγκροτήθηκε από οκτώ δυνάμεις. Την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), τους οικολόγους (LE/EELV), το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF), το Génération. s (G.s), την Δημόσια Πλατεία (PP), την Ρεπουμπλικανική και Σοσιαλιστική Αριστερά (GRS) και το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA), ενώ στη Γαλλία εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρά συνδικάτα και τοπική αυτοδιοίκηση.
Η εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μείνει ενωμένος θα υπήρχε πολιτικό αντικείμενο με το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα όμως, ότι έχει μείνει από τις συνεχείς διασπάσεις, καθηλώνεται και από το βάρος του πρωτοφανούς πραξικοπήματος που έγινε στο πρόσφατο συνέδριό του. Δεν εμπνέει, δεν ενθουσιάζει, δεν έχει μάθει τίποτα από τα λάθη του ως κυβέρνηση, όταν έπεσε χωρίς αντιστάσεις στην παγίδα που στήθηκε από τον Μητσοτάκη τους συνέταιρους τους ολιγάρχες.
Το σύνθημα του Λένιν, «όλες οι εξουσίες στα Σοβιέτ», έγινε από τον Μητσοτάκη «όλες οι εξουσίες στο παλάτι του Μαξίμου»! Νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, Δικαιοσύνη, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΜΜΕ ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές τα “πάντα όλα” υπάκουα στις διαταγές της πολιτικής εξουσίας. Χρειάστηκε η τραγωδία των Τεμπών για να αγανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του λαού από τον αυταρχικό κατήφορο της χώρας, που μετατρεπόταν σε κοινοβουλευτική δικτατορία.
Μιας χώρας όπου ο πλούτος δια της κλεπτοκρατίας των καρτέλ και του πελατειακού συστήματος συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων, με την πλειονότητα του λαού να δοκιμάζεται από την ακατάσχετη ακρίβεια και τις συνθήκες ζωής, καθώς επιπλέον κλιμακώνεται η διάλυση της Υγείας και της Παιδείας, μιας χώρας που χρειάζεται επειγόντως αλλαγή. Ναι κυρία Κατσέλη είναι επίκαιρη η πρότασή σας. Για δοκιμάστε να βολιδοσκοπήσετε τα κόμματα που θεωρείται ότι μπορούν να διδαχτούν από το Γαλλικό πείραμα. Ξέρετε που θα κολλήσετε. Στο ερώτημα και ποιος θα είναι αρχηγός;