Γιατί τελικά ο Μητσοτάκης δεν επισκέφτηκε τον φράκτη
17/10/2020Τελικά η άφιξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε στον Έβρο αλλά όχι στον Πόρο, στο σημείο που άρχισε η τοποθέτηση του φράχτη των ελληνοτουρκικών συνόρων, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες από την άλλη πλευρά, υπήρχε το ενδεχόμενο νέων τουρκικών προκλήσεων.
Από το συγκεκριμένο σημείο που έχει τοποθετηθεί ο φράχτης, υπάρχει σε πολύ κοντινή απόσταση τουρκικό παρατηρητήριο και μπορούσε να λειτουργήσει ως αιτία όχλησης, ηχητικά και με κάθε τρόπο σε μια προσπάθεια να τραυματιστεί η παρουσία εκεί, του Έλληνα πρωθυπουργού.
Η ενημέρωση του κ. Μητσοτάκη έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Φερών, με την παρουσία 25 μόλις εκπροσώπων, υπουργών, βουλευτών, περιφερειάρχη, δημάρχων, ηγεσίας του στρατού, αστυνομίας και σχεδόν των μεγαλύτερων ΜΜΕ από Αθήνα και περιφέρεια.
Η υποδοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου έγινε με διαμαρτυρίες, από τον δήμαρχο Σουφλίου Παν. Καλακίκο και τον αντιδήμαρχο Δημ. Δαρούση που ζήτησαν ανθρώπινη θωράκιση και όχι αποψίλωση της περιοχής, με την φημολογούμενη κατάργηση της 7ης Μ\Κ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ στον Προβατώνα του Έβρου.
«Έχετε εμπιστοσύνη στον επιτελικό σχεδιασμό των δυνάμεων, μην ανησυχείτε, θωρακίζουμε και με άλλους ένστολους τον Έβρο» ήταν η απάντηση με αναφορές σε προσλήψεις ΕΠΟΠ, ΟΒΑ, συνοριοφυλάκων κλπ. Ο φράχτης πάντως αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021. Κατασκευάζεται με ταχείς ρυθμούς και ήδη ολοκληρώνονται οι χωματουργικές εργασίες κατασκευής αναχωμάτων στις περιοχές Νεα Βύσσα και Πόρος-κτημα Τσιρόζη, Μαυράγκαθο και Πέταλο, ενώ ετοιμάζονται τα πρώτα συγκροτήματα κατασκευής φρεατοπασάλων για τις θεμελιώσεις των τεχνικών εμποδίων.
Τέσσερα μεγάλα ελληνικά εργοστάσια έχουν αναλάβει την βιομηχανοποίηση των μεταλλικών κατασκευών, που είναι και το σημαντικότερο κομμάτι του έργου. Πάντως η ταχύτητα μελέτης και σχεδιασμού δεν απέτρεψε και την δημιουργία μιας παραδοξότητας, που έχει να κάνει με την στροφή που δημιουργείται στη θέση “Κόγχη”, όπου ο φράχτης δεν ακολουθεί την γραμμή. Μπαίνει εσωτερικά τέμνει βαμβακοχώραφα αφήνοντας απ έξω μια μεγάλη ζώνη 800 μέτρων. Το “λάθος” εντοπίστηκε από ντόπιους αγρότες, ενημερώθηκε ο Στρατός και το θέμα προωθείται εγγράφως όπως τους διαβεβαίωσαν.
Ο πρωθυπουργός δέχθηκε κι ένα συμβολικό απρόσμενο δώρο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων Ελλάδας, τον πρόεδρο Παναγιώτη Χαρέλα και τους συνδικαλιστές, ένα πάνινο λογότυπο που έγραφε “Ο Έβρος δεν πέφτει”. Δίνοντας την διαβεβαίωση ότι εκτός από το έμψυχο δυναμικό θα θωρακιστούν και από τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό.
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει ιδιωτικά το πρόγραμμά του, θα δει τον στρατιώτη γιο του που υπηρετεί στην Αλεξανδρούπολη, ενώ με ελικόπτερο θα μεταβεί στην Σαμοθράκη, όπου θα ανακηρυχθεί σε ειδική τελετή στο Δήμο επίτιμος δημότης, ενώ θα επισκεφθεί και το Ιερό των Μεγάλων Θεών στην Παλαιόπολη.