ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί τρομάζει το πρώτο κουδούνι – Πολιτικές κόντρες για τα σχολεία

Τί πρέπει να απασχολεί τους γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών, Όλγα Μαύρου

Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία, με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο η δια ζώσης εκπαίδευση να διατηρηθεί φέτος σε όλη τη σχολική χρονιά. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, προωθεί και τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών, ενώ δεν αποκλείεται και η περίπτωση να δοθούν κίνητρα και σε αυτές τις ηλικίες, όπως η “κάρτα ελευθερίας”.

Κάποια στοιχεία, ωστόσο, σχετικά με την διασπορά του ιού στις γυμνασιακές και λυκειακές ηλικίες, αλλά και  η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων προκαλούν ανησυχίες. Η κυβέρνηση και οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, καθώς η εμφάνιση κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται σχεδόν δεδομένη, ενώ υπάρχουν και φόβοι ότι με την εμφάνισή τους θα υπάρχουν γονείς που δεν θα στέλνουν τα παιδιά σχολείο για να μην κολλήσουν.

Η σοβαρότερη ανησυχία πάντως είναι το ότι τα παιδιά που θα κολλήσουν τον ιό, θα μπορούν να τον μεταδώσουν σε άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντός τους, ιδιαίτερα εάν αυτά δεν είναι εμβολιασμένα. Για τους ανεμβολίαστους βέβαια, τίθενται από τη Δευτέρα σε ισχύ, τα οποία τους θέτουν σε καθεστώς ανάλογο με το “lockdown”.

Μέτρα για τα κρούσματα σε σχολεία

Τα σχολεία θα ανοίξουν βέβαια με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί και προβλέπουν ότι ένα τμήμα, όχι όλο το σχολείο, θα κλείνει μόνον εάν έχουν νοσήσει οι περισσότεροι από τους μισούς μαθητές. Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα απομακρύνεται από το σχολείο και θα παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας από κάθε μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος του.

Θα επιστρέφει δε στην σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον δέκα ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή τους στο σχολείο δεν θα απαιτείται η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Σε ό,τι αφορά τις στενές επαφές του κρούσματος προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος για διάστημα επτά ημερών. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και εκπαιδευτικοί του τμήματος, στο οποίο εντοπίστηκε το κρούσμα, θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ (rapid) πέραν των προβλεπομένων, που απαιτούνται έτσι κι αλλιώς για να προσέλθουν στο σχολείο. Για τους ανεμβολίαστους μαθητές που κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα προβλέπονται καθημερινά self τεστ, τις ημέρες που δεν θα κάνουν κάνουν τα δύο εργαστηριακά.

Αντιθέτως, οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί του τμήματος θα κάνουν δύο self τεστ, ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται. Όλοι οι προαναφερόμενοι επιβεβαιωτικοί έλεγχοι θα παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Σημειώνεται επίσης, ότι το πρωτόκολλο “Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες” του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει πιο αναλυτική περιγραφή του ορισμού της «στενής επαφής», καθώς και οδηγίες για τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού σελφ τεστ, το οποίο θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί προβλέπεται να προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, που θα πρέπει να γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, με ευθύνη και κόστος των ιδίων.

Πολιτικές κόντρες

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «έλλειψη κυβερνητικής ευθύνης». Σήμερα, μετά την έντονη κριτική από τους Τομεάρχες Παιδείας και άλλα στελέχη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης, η κατάσταση είναι χειρότερη και πιο επικίνδυνη για τους μαθητές και την ίδια την πορεία της πανδημίας».

Σημειώνει επίσης ότι «εδώ και ενάμισι χρόνο, πάλι δεν έγιναν οι απαιτούμενες προσλήψεις» και ότι «αντί για περισσότερες τάξεις, ώστε να μην στοιβάζονται 27 μαθητές σε κάθε αίθουσα, η κ. Κεραμέως ανοίγει και πάλι τα σχολεία όπως τα έκλεισε». Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «πέταξε πάλι το  μπαλάκι στην ατομική ευθύνη με τα μειωμένης αξιοπιστίας self test, αντί για δωρεάν μοριακά τεστ σε μαθητές και καθηγητές δυο φορές την εβδομάδα».

Ωστόσο, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πιο επικίνδυνο από όλα είναι η πρόβλεψη πως ένα σχολικό τμήμα θα κλείνει μόνο εάν αρρωσταίνει το 50+1 των μαθητών. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει, οι ειδικοί προειδοποιούν πως αν νοσήσουν δεκαπέντε παιδιά, τότε η διασπορά του ιού μπορεί να αφορά περισσότερα από 150 άτομα. Κλείνει δε, με προσωπική αναφορά στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορεί ότι «αδιαφορεί για τους μεγάλους κινδύνους, στους οποίους θα εκτίθενται από μεθαύριο, καθημερινά, χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους σε όλη την Ελλάδα», κάνοντας μάλιστα λόγο για «εγκληματικές επιλογές».

Υποχρεωτικότητα στους εκπαιδευτικούς;

Σκληρή γλώσσα για τις κυβερνητικές επιλογές χρησιμοποιεί και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο όμως ζητά «να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζόμενων στην παιδεία», κάτι που απέκλεισε πριν λίγες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ζητά επίσης να γίνει «μαζικός εμβολιασμός των μαθητών» και να σταματήσουν οι κυβερνητικοί πειραματισμοί, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε απώλεια διδακτικών ωρών.

Ο Τομέας Παιδείας του ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι και φέτος αφήνει τα σχολεία απροστάτευτα, καθώς «κινείται με προχειρότητα στις ήδη πλήρως αποτυχημένες πολιτικές της». Παραλλήλως επισημαίνει ότι και πάλι θα έχουμε συνωστισμό στις τάξεις με 20 – 30 μαθητές, ενώ βρίσκει απαράδεκτο το μέτρο της απόλυτης πλειοψηφίας νοσούντων μαθητών για να κλείσει ένα τμήμα.

Κατηγορεί τέλος την υπουργό Παιδείας για «πλήρη αδράνεια και μακάρια αυταρέσκεια» για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων μαθητών, αλλά και για αδιαφορία μπροστά στο «μείζον εκπαιδευτικό πρόβλημα: το σοβαρό μαθησιακό κενό, που γίνεται πλέον μορφωτικό έλλειμμα!». «Είναι Υπουργός που συνδέεται την θεσμική υποεκπαίδευση των μαθητών -και για την οποία δεν έχει πάρει ΚΑΝΕΝΑ σχετικό μέτρο αντιμετώπισής της!» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΙΝΑΛ και ζητά «να διαμορφωθεί ΤΩΡΑ πρόγραμμα αναπλήρωσης του μαθησιακού κενού των μαθητών από τα δύο προηγούμενα χρόνια».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι