Γιώργος Κύρτσος: Τα επόμενα βήματα
19/02/2022Ήταν θέμα χρόνου και συγκυρίας η διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου από τη ΝΔ. Η ηγεσία του κόμματος δεν άντεξε τις επαναλαμβανόμενες ριπές κριτικής του ευρωβουλευτή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το γεγονός ότι ο κ. Κύρτσος εξέφραζε την κριτική του από το Twitter και το Facebook έπαιξε ρόλο στην πορεία απόκλισης που τελικά οδήγησε στην διαγραφή του.
Σύμφωνα με την ίδια εκδοχή το γυαλί άρχισε να ραγίζει από τον Σεπτέμβριο του 2020 που ο κ. Κύρτσος ξεκίνησε τις αναρτήσεις του. Αν και φαίνεται περίεργο εκ πρώτης όψεως, το κυβερνητικό επιτελείο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα social media. Φυσικά έχει σημασία και το περιεχόμενο των αναρτήσεων. Ο κ. Κύρτσος με τις σύντομες τοποθετήσεις του στο Twitter πέτυχε την πλήρη αποδόμηση του αφηγήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Διαφώνησε με την πανεπιστημιακή αστυνομία και με τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό αστυνομικών που διαθέτει η χώρα, άσκησε σκληρή κριτική για την πανδημία και τον μεγάλο αριθμό θανάτων, απαξίωσε το αναποτελεσματικό “επιτελικό κράτος”, επισήμανε τις συνέπειες της ακρίβειας, ανέδειξε το ζήτημα του δημοσίου χρέους, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Γενικότερα δεν υπήρξε τομέας της κυβερνητικής πολιτικής που να μην άσκησε αρνητική κριτική, πλην των αμυντικών εξοπλισμών για τους οποίους εξέφρασε ευθαρσώς την συμφωνία του.
Η σύγκριση με τον Όρμπαν
Εκείνο όμως που δεν άντεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (πέρα από την δημιουργία κλίματος στα social media), ήταν η κριτική που του ασκεί το τελευταίο διάστημα για την δίωξη κατά των δημοσιογράφων Γιάννας Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη, με αφορμή την αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis. Ο κ. Κύρτσος επισείει τους κινδύνους που ενέχει η αυταρχική αντιμετώπιση των ΜΜΕ από την πλευρά της κυβέρνησης και η συνολικότερη υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου της δημοκρατίας, καθώς και τις συνέπειες που θα έχει στο επίπεδο της ΕΕ.
Άλλωστε και από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου αυτό ήταν το επιχείρημα για την διαγραφή του: εν ολίγοις ότι «δυσφημεί την χώρα αφού την εμφανίζει να προσομοιάζει με την Ρουμανία και την Πολωνία». Συνοπτικά το είπε ο ίδιος: «Έθεσα ζητήματα στην ηγεσία ΝΔ: Λάθη και παραλείψεις στο θέμα της πανδημίας που κόστισαν χιλιάδες νεκρούς. Λάθη οικονομικής πολιτικής που φτωχοποίησαν κόσμο και οδηγούν σε νέες περιπέτειες. Κουκούλωμα σκανδάλου Novartis, διώξεις δημοσιογράφων, Τουλουπάκη. “Απάντησαν” με διαγραφή μου».
Έθεσα ζητήματα στην ηγεσία ΝΔ:
Λάθη&παραλείψεις στο θέμα της πανδημίας που κόστισαν χιλιάδες νεκρούς.
Λάθη οικονομικής πολιτικής που φτωχοποίησαν κόσμο, οδηγούν σε νέες
περιπέτειες.
Κουκούλωμα σκανδάλου Novartis,διώξεις δημοσιογράφων,Τουλουπάκη.
«Απάντησαν» με διαγραφή μου.— Γιώργος Κύρτσος (@GiorgosKyrtsos) February 18, 2022
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός προχώρησε σε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ από το Μόναχο, κατηγορώντας την απερχόμενη κυβέρνηση ότι «επιχείρησε να ελέγξει τους θεσμούς, αλλά απέτυχε» προκαλώντας αρχικά την οργισμένη απάντηση του Νάσου Ηλιόπουλου που μίλησε για «θράσος του πρωθυπουργού» επικαλούμενος ακριβώς τις επίμαχες αναρτήσεις του ευρωβουλευτή. Τις δηλώσεις Κύρτσου επικαλέστηκε και ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση, γεγονός που έφερε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου που τον ταύτισε με τον κ. Πόλακη:
Διώξεις δικαστών-δημοσιογράφων, απευθείας αναθέσεις, έλεγχος ΜΜΕ.
Στην ΕΕ τα βλέπουν όλα.
Η αναφορά Μητσοτάκη σε Διεθνές Φόρουμ -τη μέρα που ο Κύρτσος τον συνέκρινε με Όρμπαν- ότι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι κίνδυνος για δημοκρατία, δείχνει πανικό.
Επιστροφή της δημοκρατίας θα είναι.— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) February 19, 2022
Πως φτάσαμε στην διαγραφή Κύρτσου
Όσο και αν δεν το παραδέχεται το Μέγαρο Μαξίμου τόσο η αποδόμηση που ασκούσε ο Γιώργος Κύρτσος, όσο και η αυταρχική διαγραφή του, αποτελούν πλήγμα στην εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις χθεσινές τοποθετήσεις του ευρωβουλευτή του (στα social media πάντα) στις Βρυξέλλες, που βρισκόταν πριν αναχωρήσει για το Μόναχο.
Αμέσως επικοινώνησε με τον γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη, ζητώντας του να κινήσει την διαδικασία διαγραφής, χωρίς την συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του κόμματος. Η σχετική διαδικασία προβλέπεται από το καταστατικό, αλλά δικαιολογείται μόνο σε εξόφθαλμες περιπτώσεις δυσφήμισης της χώρας. Σε νέο tweet ο κ. Κύρτσος επισήμανε ότι ακόμη και όταν τον είχε διαγράψει το ΚΚΕ, είχε προηγηθεί έρευνα και κλήση του σε απολογία, κάτι που δεν έγινε από την φιλελεύθερη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη!
Το ότι ο κ. Κύρτσος άγγιξε το “στενάχωρο” για τον Μητσοτάκη θέμα της δίωξης κατά του Βαξεβάνη ήταν σε κάθε περίπτωση καθοριστικό για την διαγραφή του. Ακολούθως συνδέεται με τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις. Στον χώρο της πέραν της ΝΔ δεξιάς, γίνονται κινήσεις ενώ οι συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις δείχνουν προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών, πιθανότατα στο τέλος Μαΐου. Η επαναλαμβανόμενη κριτική από έναν ευρωβουλευτή προκαλεί συνεχή φθορά στην κυβέρνηση.
Επιπλέον, καθώς οι αιτίες για κριτική αυξάνονται και το δεξιό κοινό έχει αρχίσει να αγανακτεί, η συμπεριφορά του κ. Κύρτσου κινδύνευε να βρει μιμητές. Ειρήσθω εν παρόδω η γκρίνια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι διάχυτη και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δύσκολα την συγκρατεί. Εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα κατά του κ. Κύρτσου τότε κάθε βουλευτής θα μπορούσε να ασκεί κριτική, ειδικά σε μία συγκυρία που οι περισσότεροι αδιαφορούν για τις διαβεβαιώσεις του αρχηγού τους και ετοιμάζονται για εκλογές.
Πού θα πάει ο Κύρτσος
Ένα ακόμη ερώτημα είναι το τι θα κάνει στο εξής ο Γιώργος Κύρτσος ο οποίος διανύει την δεύτερη θητεία του στην Ευρωβουλή. Στο παρελθόν είχε διατελέσει σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και είχε έλθει σε προστριβή με τον Κώστα Καραμανλή. Είχε αποχωρήσει από τη ΝΔ, όταν έγινε εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ πριν από τις εκλογές του 2012, πριν τον επαναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς που τον έβαλε και στο ευρωψηφοδέλτιο. Ήταν ο ένας από τους δύο ευρωβουλευτές που υπέγραψαν την υποψηφιότητα Μητσοτάκη (η άλλη ήταν η Μαρία Σπυράκη) και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 στήριζε το μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο προφίλ του πρωθυπουργού.
Αν παρέμενε στη ΝΔ δεν θα είχε την δυνατότητα για τρίτη θητεία στην ευρωβουλή. Ορισμένες πληροφορίες τον φέρουν να είναι σε συζητήσεις με τον επίσης ευρωβουλευτή και πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη. Βέβαια ενδεχόμενη προσχώρησή του δεν είναι εύκολη καθώς θα συναντήσει έντονες αντιδράσεις από την “μητσοτακική” πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες είναι σε επαφή με κινήσεις και προσωπικότητες που κινούνται στον πέραν της ΝΔ δεξιό χώρο και είναι ζήτημα χρόνου να αποκρυσταλλωθούν σε πολιτικό φορέα. Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Νίκος Καραχάλιος, Φαήλος Κρανιδιώτης και δύο συλλογικές πρωτοβουλίες που κινούνται πιο διακριτικά είναι στις διαπραγματεύσεις. Δεν αποκλείεται να έχουν και την παρασκηνιακή επίνευση ισχυρού παράγοντα της δεξιάς παράταξης που δεν θέλει να δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δεύτερη τετραετία, αν και επίσης δεν επιθυμεί τον Αλέξη Τσίπρα.