Γιουροβίζιον και εκλογές με… τοποθέτηση προϊόντων
08/06/2024Αυτές οι εκλογές των… χρωμάτων για να ξεχωρίζουν τα πολλά ψηφοδέλτια, είναι πολλαπλών στοιχημάτων. Το πρώτο αφορά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ακόμη και κάποιοι εξ εκείνων που θα κληθούν να την εφαρμόσουν δεν φαίνεται να ξεχωρίζουν αρμοδιότητες και τον τρόπο υλοποίησης του εγχειρήματος. Είναι σαφές πως οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν μεν έντονο κομματικό και πολιτικό χαρακτήρα, ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων μάλλον προσφέρει την ευκαιρία για χαλαρή ψήφο.
Από την άλλη, οι ευρωεκλογές όσο χαλαρές και να είναι αφορούν στο πεδίο το οποίο θα μετρηθούν οι κομματικές δυνάμεις. Και ενδέχεται το αποτέλεσμα να “κλείσει” κομματικά μαγαζιά ή να προκαλέσει αναταράξεις. Το εάν το ΑΚΕΛ θα είναι πρώτο κόμμα, για πρώτη φορά από το 2006, τούτο θα αφορά περισσότερο τις εντυπώσεις εκτός κι εάν η “ψαλίδα” με τον ΔΗΣΥ θα είναι μεγάλη. Και δεν θα προκύψει, βέβαια, η διαφορά αυτή μόνο από τις ψήφους των Τουρκοκυπρίων. Η πρωτιά θα έχει, όμως, προδήλως πολιτικό μήνυμα, που θα πρέπει να τύχει διαχείρισης για τη συνέχεια.
Εάν ο ΔΗΣΥ, καταταγεί δεύτερο κόμμα, αυτό και μετά την μεγάλη ήττα στις προεδρικές, δεν θα είναι μόνο στις εντυπώσεις. Μάλλον θα εμβαθύνει την κρίση, τη στιγμή που η ηγεσία παρασκηνιακά αναφέρεται σε αποτυπώματα που αφήνουν “υπονομευτές”. Θα είναι τούτο το βασικό επιχείρημα το βράδυ των εκλογών, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη διαχείριση του αποτελέσματος;
Την ίδια ώρα, το μεγάλο στοίχημα της αυριανής βραδιάς θα είναι για τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο που προσπαθεί να κλείσει τρύπες διαρροών και να πείσει για ψηλές συσπειρώσεις. Οι ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό θα εξαρτηθούν από τις αντοχές του χώρου αυτού, ώστε να μην είναι στη μεγάλη εικόνα μόνη με τους δυο πρώτους η ακροδεξιά.
Σε αυτή την προεκλογική περίοδο, που αισίως ολοκληρώθηκε τα μεσάνυκτα χθες, πέραν από τις εντάσεις, δοκιμάσθηκαν και νέες μέθοδοι, που είναι της… μόδας. Είναι της εποχής μας. Οι θρυλικές ατάκες, που κάποτε άφηναν εποχή, αξιοποιούνται πλέον από την τεχνολογία. Οι έξυπνες αναφορές, τα λάθη αξιοποιούνται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που αντικατέστησαν το κλασικό πολιτικό μάρκετινγκ. Υπάρχει αλλαγή προσέγγισης. Όλα παίζονται με βάση τους κανόνες της αγοράς, και εάν το “πολιτικά ορθό” το…επέτρεπε, θα μπορούσαν να προχωρούσαν και σε “τοποθέτηση προϊόντων” στα βιντεάκια.
Είναι πρόδηλο ότι ενώ υπάρχει ανάγκη για προσαρμογή στα νέα δεδομένα καθώς έτσι αγγίζουν τις νέες γενιές, είναι σαφές πως με το Τικ Τοκ λύσεις δεν δίνονται. Είναι ευφάνταστο, έξυπνο, σύντομο, στέλνονται πιο εύκολα τα μηνύματα αλλά δεν είναι αρκετό για να δοθούν διέξοδοι. Το μήνυμα, ομολογουμένως, στέλνεται και με καλύτερο τρόπο.
Αύριο το δίλημμα δεν είναι παραλία ή εκλογές
Αύριο δεν θα ψηφίζουμε στη Γιουροβίζιον, αλλά για το μέλλον. Για την καθημερινότητα, το Κυπριακό, την Ευρώπη. Η ψήφος είναι έλεγχος της εξουσίας. Είναι έγκριση πολιτικών αλλά έχει ενίοτε και τιμωρητικό χαρακτήρα. Ο Καρλ Μάρξ είχε γράψει πως «αν οι εκλογές άλλαζαν τον κόσμο, θα ήταν παράνομες». Μετά, όμως, από την αποτυχία ακόμη και επαναστάσεων να αλλάξουν τον κόσμο, οι εκλογές φαντάζουν πλέον ως το μοναδικό εργαλείο. Οι ευρωεκλογές δεν θα αλλάξουν την ΕΕ, προφανώς όμως θα την επηρεάσουν. Ούτε και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα λύσουν διά μαγείας τα προβλήματα. Παραμένει, όμως, ένα εργαλείο άσκησης πίεσης και ενδεχομένως και βελτίωσης της κοινωνίας.
Διέξοδοι υπάρχουν αν και το τοπίο είναι ομιχλώδες. Φτάνει να ανατρέπουν διαχρονικές πρακτικές, συντηρητικές πολιτικές, να καταπολεμούν τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Διέξοδοι υπάρχουν και δεν μπορούν προφανώς να τις δώσουν ανεπάγγελτοι “επαγγελματίες”, ούτε επιδερμικοί … σωτήρες. Είναι οι πολιτικές και ασφαλώς οι εκφραστές αυτών, που μπορούν να δώσουν διεξόδους, φτάνει να μην είναι μόνο απλώς διαχειριστικές.