ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

H συνδιάσκεψη επιβεβαίωσε το χάσμα μεταξύ “μικρού” και “μεγάλου” ΣΥΡΙΖΑ

Θα κοντράρει τον Τσίπρα η "Ομπρέλα" για εκλογή προέδρου, Κόμπρα

Η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ότι τείνουν να συμφωνήσουν στην συγκρότηση ενός αντι-νεοφιλελεύθερου μετώπου για να αντιμετωπιστεί η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποκτά τα στοιχεία μία μετά-δεξιάς με ακραία νεοφιλελεύθερα στοιχεία που όμως οργανώνει σε νέες βάσεις τον αστικό πολιτικό χώρο στη Ελλάδα.

Ενώ όμως συμφωνούν στην ανάγκη συνολικής ήττας της ΝΔ, (στους δρόμους, στις πλατείες, στην Βουλή και φυσικά στις εκλογές έστω και με μία ψήφο, σύμφωνα με το πλαίσιο που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας), εξακολουθούν να υπάρχουν όλες οι επιμέρους διαφωνίες: Με ποια αντιπολιτευτική τακτική θα ανατρέψουν τα δημοσκοπικά δεδομένα, τι εννοούν όταν αναφέρονται στην διεύρυνση του κόμματος, πώς θα πορευτούν στις συμμαχίες με τους άλλους πολιτικούς χώρους, αν οι συμμαχίες θα διαμορφωθούν πριν τις εκλογές, ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην εσωκομματική δημοκρατία και την καταστροφική εσωστρέφεια και ενδοσκόπηση.

Από τις δεκάδες τοποθετήσεις των συνέδρων όλων των επιπέδων, απουσίασαν εντυπωσιακά τα εθνικά θέματα, Μακεδονικό και Ελληνοτουρκικά κάτι που επισήμανε σαν έλλειμμα ο Αντώνης Κοτσακάς. Ο παλαίμαχος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ πολιτικός, έθεσε το ζήτημα των εθνικών θεμάτων σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο, έχει την ατυχία να είναι στην Ανατολική Μεσόγειο και πρότεινε ότι θα πρέπει να γίνει ένα ξεχωριστό φόρουμ.

Ο Νίκος Βούτσης πέρα από την ανάγκη για ένα κόμμα δημοκρατικό, συμμετοχικό, ανοικτό κλπ, σημείωσε ότι «θα πρέπει να διαφυλαχθεί το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», για να πάρει την απάντηση από τον Παύλο Πολάκη (στον οποίο εκ των πραγμάτων στρεφόταν η αιχμή) ότι «εκτός από την δύναμη της ηθικής, υπάρχει και η ηθική της δύναμης». Αφού δήλωσε κάθετος σε μετριοπαθείς πολιτικές για την προσέγγιση των μεσαίων ψηφοφόρων, είπε ότι στόχος είναι οι 500.000 που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ και που εάν τους ξανακερδίσει, τότε θα ακολουθήσουν και τα μεσαία στρώματα που πάντα πηγαίνουν με τον νικητή.

Το “γκρουπόσκουλο του 3%”

Στο πλαίσιο της λογικής ότι η εσωτερική συζήτηση δεν θα πρέπει να εκπίπτει σε εσωστρέφεια και να μην απομακρύνει τον στόχο που είναι η νίκη επί της ΝΔ, η Όλγα Γεροβασίλη είπε με τον πιο παραστατικό τρόπο: «Εάν δεν κερδηθούν οι επόμενες εκλογές, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει χώρα για να κυβερνηθεί μετά τις μεθεπόμενες».

Ο Πάνος Λάμπρου ο οποίος συμφώνησε ότι η ΝΔ είναι σκληρός αντίπαλος και η μάχη θα είναι, πολιτική, ιδεολογική, αξιακή, πάτησε επάνω σε μία αμετροεπή αναφορά του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη περί «γκρουπούσκουλου του 3%», και του Παναγιώτη Κουρουμπλή για «Ιμαλάια του κόμματος», για να πει ότι αυτό θίγει εκείνους που πήραν το κόμμα από το 3% για να το πάνε στο 36%, ώστε να έλθουν στην συνέχεια οι νεόκοποι που έβριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάνε τώρα για εξωστρέφεια.

Αλλά και για την διεύρυνση είπε ότι φυσικά όλοι συμφωνούν αλλά «θα δημιουργηθεί και κεντροδεξιά συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ; Και τί θέση θα πάρει στη συζήτηση για τον καπιταλισμό και τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό;». Εναντίον εκείνων που μιλούν για το “γκρουπούσκουλο του 3%”, όμως καταφέρθηκε και ο Θοδωρής Δρίτσας. Βεβαίως όλοι συμφωνούν με την διεύρυνση όταν όμως έρχεται η ώρα, ζητούν ποσοστόσεις στην εγγραφή νέων μελών για να μην αλλοιωθούν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί, και να διατηρήσει το 3% τα προνόμια.

Ο Νίκος Φίλης όπως και η Τασία Χριστοδουλοπούλου έβαλαν το θέμα της αντιπολιτευτικής τακτικής και το αν δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ από αποφάσεις που είχε πάρει ,όταν ήταν στην κυβέρνηση υπό την πίεση της Τρόικας, όπως η σύμβαση για την Fraport ή το Ελληνικό. Φυσικά η θέση τους είναι αντίθετη με την θέση του Αλέξη Τσίπρα, διαφωνία που έφθασε στα όρια στην τελευταία συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας.

Πολιτική των συμμαχίων

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κράτησε μία συμβιβαστική στάση για τις συμφωνίες από την κυβερνητική περίοδο που πρέπει να τηρηθούν (αφού άλλωστε πολλές τις είχε υπογράψει ο ίδιος) λέγοντας: «…Δεν με βρίσκει σύμφωνο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτοκριτική. Πρέπει να συζητήσουμε από τα πράγματα που ήμασταν δεσμευμένοι στο Μνημόνιο ποια πράγματα δεν είμαστε τώρα δεσμευμένοι…Το πολιτικό σχέδιο δεν μπορεί να ξεχάσει την κινηματική μας δράση».

Ο Νίκος Μπίστης επέμεινε στην πρότασή του «ότι χρειάζεται ολοκληρωμένη και έγκαιρα διατυπωμένη πολιτική των συμμαχιών καθώς το σύστημα της απλής αναλογικής καθιστά επιτακτική την ανάγκη να προβάλουμε πρόταση που σε αριθμητικό επίπεδο θα οδηγεί σε αυτό που ονομάζουμε προοδευτική διακυβέρνηση», που δεν ταυτίζεται με την θέση του προέδρου για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μία ψήφο για προοδευτική κυβέρνηση. Εν κατακλείδι φαίνεται να συμφωνούν στην εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα ότι πλέον στην Ελλάδα συγκρούονται δύο κόσμοι και απαιτείται σκληρή μάχη σε όλα τα πεδία για τη νίκη, αν και δεν είναι βέβαιο ότι ο Νίκος Φίλης και ο Παύλος Πολάκης το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι