Η Κουμουνδούρου γκρινιάζει ότι είναι στην απέξω

Νεφέλη Λυγερού
913
Η Κουμουνδούρου γκρινιάζει ότι είναι στην απέξω, Νεφέλη Λυγερού

Έχοντας εισέλθει σε οιονεί προεκλογική περίοδο άγνωστης διάρκειας -παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο- ο εσωκομματικός πυρετός ανεβαίνει στην Κουμουνδούρου. Ως στόχος τίθεται μία αναγκαία επανεκκίνηση, ένα restart που θα εστιάσει στα μεγάλα θέματα, καθώς και στην μετεξέλιξη του κόμματος. Τον τόνο δίνουν ζυμώσεις, συγκρούσεις, νέες συμμαχίες και επανενεργοποίηση μηχανισμών, οι οποίοι θα κληθούν να παίξουν ρόλο όταν αποφασιστεί πως θα στηθούν κάλπες.

Οι συνιστώσες μπορεί να έχουν τυπικά καταργηθεί, αλλά οι ομαδοποιήσεις καλά κρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με αυτές και οι εσωκομματικές έριδες, οι οποίες ενίοτε εκδηλώνονται και δημόσια. Κατά μία έννοια η εκλογολογία λειτουργεί σαν λάδι στη φωτιά. Κατά κανόνα οι κυβερνητικοί βουλευτές υιοθετούν σκληροπυρηνικό ιδεολογικό λόγο, προκειμένου να μιλήσουν στον σκληρό πυρήνα του εκλογικού ακροατηρίου. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ειρωνικά κυβερνητικό στέλεχος, «το κόμμα θα πάθει υπέρταση πριν ακόμα φτάσει στις κάλπες»!

Παρά την ανάγκη ομοψυχίας για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη δημοσκοπική πτώση, το εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά σταθερό είναι. Ενδεικτικό παράδειγμα, τα παράπονα και οι γκρίνιες της Κουμουνδούρου για τον «παραγκωνισμό του κόμματος» από την κυβέρνηση. Εδώ και καιρό δεν κρύβεται η ενόχληση, η οποία, μάλιστα, τείνει να πάρει τη μορφή διαμαρτυρίας.

Τα κομματικά όργανα, η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή καταγγέλουν την αποδυνάμωσή τους. Το πολιτικό-διαδικαστικό ζήτημα που αναδύεται είναι γιατί τα μεγάλα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής δεν συζητούνται πριν φθάσουν στη Βουλή στην Κεντρική Επιτροπή, ή έστω στην Πολιτική Γραμματεία, και βέβαια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Πολλοί στην Κουμουνδούρου είναι ενοχλημένοι και από την διάψευση της προσδοκίας ενός ευρύτερου ανασχηματισμού, ο οποίος θα έδινε την ευκαιρία και σε άλλα κομματικά στελέχη να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες. Εκφράζουν, επίσης, δυσαρέσκεια για την αποστασιοποίηση κεντρικών υπουργών από το κόμμα. Στους κομματικούς διαδρόμους παραπονούνται πως βρίσκονται διαρκώς προ τετελεσμένων, αλλά μετά καλούνται να «βάλουν πλάτη». Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επίγνωση της δυσαρέσκειας που επικρατεί. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σ’ ένα ντάματζ κοντρόλ. Δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά. Η Κουμουνδούρου, άλλωστε, θα κληθεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην διάρκεια της προεκλογικής περίοδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιβάλλον Τσίπρα έχει διαμηνύσει σε ανώτατα κομματικά στελέχη πως ο γάμος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα συνεχιστεί όσο διαρκεί αυτή η κυβέρνηση, αλλά με την προκήρυξη εκλογών θα οδεύσει προς διαζύγιο. Είναι γεγονός πως τα περισσότερα κομματικά στελέχη έχουν απασφαλίσει κατά συγκεκριμένων βουλευτών των ΑΝΕΛ, ενώ όλο και περισσότεροι αντιμετωπίζουν ως αναγκαστική συμβίωση, την κυβερνητική αυτή συνεργασία. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι λίγοι βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως π.χ. ο Παπαχριστόπουλος, που διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου, φλερτάροντας ουσιαστικά με τη μεταγραφή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας όταν πλησιάζουμε στις εκλογές θα στρέφεται όλο και πιο αριστερά, με τα μάτια, όμως, στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Θα επιχειρήσει να προσελκύσει όχι μόνο το παραδοσιακό ακροατήριό του, αλλά και ευρύτερα όσους τον ψήφισαν το 2015, λόγω της αντιμνημονιακής σημαίας του. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μέγαρο Μαξίμου επανέρχεται μετά από μεγάλο διάστημα στον όρο «κυβέρνηση της Αριστεράς», η οποία θα ακούγεται όλο και πιο συχνά στο δημόσιο διάλογο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.