Η μοναξιά της Φώφης
25/05/2018Προσωπικά, με εντυπωσίασαν οι προσεγγίσεις της αντιπολίτευσης στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, την έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους. Και για να είμαι ειλικρινής την παράσταση έκλεψε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της ΔΗΣΥ και πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Και αυτό, διότι υποστήριξε με πάθος, ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν τώρα, πριν την τυπική έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, ώστε μία νέα κυβέρνηση που θα αποτυπώνει ευρύτερες συναινέσεις και θα έχει τη μέγιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να διαπραγματευθεί την επόμενη ημέρα. Τι να πει κανείς!
Στις 21 Ιουνίου οριστικοποιείται και τυπικά, μετά από 8 βασανιστικά για τους πολίτες χρόνια, η έξοδος από τα μνημόνια. Ξεκαθαρίζει επίσης το τοπίο για το χρέος ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο, δηλαδή να μην απορροφά πολύτιμους για την ανάπτυξη εθνικούς πόρους. Και όπως κάθε σοβαρός δανειστής επιθυμεί, ο δανειζόμενος πρέπει να μπορεί να έχει κέρδη, ώστε να μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Και η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι πρέπει να πάνε πίσω όλα αυτά και να τα επαναδιαπραγματευθεί μια νέα κυβέρνηση.
Και επειδή τον κύριο λόγο στους δανειστές, έχουν αναλάβει το Παρίσι και το Βερολίνο, που επιθυμούν να κλείσουν τα εσωτερικά ρήγματα τα οποία απείλησαν και απειλούν την συνοχή της Ευρωζώνης, έχουν κάνει τις επιλογές τους. Το «γαλλικό κλειδί», δηλαδή η ρήτρα ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση των χρημάτων που θα απομείνουν, έχει γίνει αποδεκτός τρόπος, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Επιπλέον διευκρίνισε, πως οι προτάσεις που συζητούνται αφορούν στα δάνεια του
Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 130,9 δισ. ευρώ, αυτά δηλαδή που δόθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου στήριξης. Για το τρίτο άλλωστε, όπως λέει, ύψους 45,9 δισ. ευρώ, έχουν συμφωνηθεί ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μεγάλες περίοδοι ωρίμανσης. «Υπάρχουν επίσης τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτά θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα».
Η Φώφη έμεινε μόνη
Τίποτα από όλα αυτά δεν συγκίνησαν την κ. Φώφη Γεννηματά που αποφάσισε να μείνει μόνη της! Ούτε καν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ακολούθησε και δεν υποστήριξε το αίτημά της για εκλογές εδώ και τώρα.
Μάλιστα η στάση της ΝΔ εξέπληξε (!) την κ. Γεννηματά που δήλωσε: “Με προβληματίζει και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Μητσοτάκης δύο χρόνια ζητούσε συνέχεια εκλογές τώρα παρακολουθεί την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται το μέλλον της χώρας και περιμένει το φθινόπωρο. Η ΝΔ δε δικαιολογείται να κλείνει τα μάτια. Αφήνετε κύριοι της ΝΔ τον Τσίπρα εν λευκώ να καθορίζει τις εξελίξεις. Δε θα μείνουμε εμείς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις περιμένοντας το ώριμο φρούτο όπως κάνει η ΝΔ».
Θα μπορούσε κανείς να ανεχτεί τα πολιτικά αιτήματα της κυρίας προέδρου στην προσπάθεια του συνεταιρισμού του ΚΙΝΑΛ να διεκδικήσει την εξουσία. Μόνο που για να διεκδικήσεις την εξουσία στις σημερινές συνθήκες, απαιτείται και η κατάρτιση ενός σοβαρού οικονομικού αναπτυξιακού προγράμματος και κάτι τέτοιο, δεν διαθέτει το νέο πολιτικό μαγαζί που αυτοχαρακτηρίζεται κεντροαριστερό και προοδευτικό.
Η κυβέρνηση υπέβαλε το οικονομικό της σχέδιο. Καλό κακό, υποχρέωση των κομμάτων που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν είναι να ασκήσουν την κριτική τους υποβάλλοντας τις προτάσεις τους. Τζίφος. Όπως επισήμανε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, προχωράμε ως χώρα στο σωστό δρόμο, μόνο που χρειάζεται αντί να βαδίζουμε να τρέχουμε. “Η Ελλάδα” υπογράμμισε “την περασμένη δεκαετία σπατάλησε την ευκαιρία που προέκυψε από την ένταξή της στην Ευρωζώνη, και ξόδεψε πάνω από 400 δισ. ευρώ πολύτιμους χρηματοοικονομικούς πόρους από τις αγορές και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, στην υιοθέτηση ενός σαθρού παραγωγικού προτύπου, που πρόσφερε επίπλαστη και βραχυχρόνια ευμάρεια».
Ποιοι κυβερνούσαν την χρονική περίοδο που αναφέρει ο κ. Καραμούζης; Σίγουρα δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που μέχρι και σήμερα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έχουν κάνει αυτοκριτική, δεν έχουν αναλάβει καμιά ευθύνη για την κατρακύλα της χώρας που έφτασε μέχρι και την χρεοκοπία!
Η συμπεριφορά των κληρονόμων
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης καταδείχτηκαν πολλά. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, δεν έχουν συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης. Θεωρούν την εξουσία κληρονομικό τους δικαίωμα. Όπως μάλιστα έγραψε στους Financial Times o Gideon Rachman: « Όταν κυβερνητικά όργανα ερευνούν έναν εν ενεργεία πρόεδρο, όπως συνέβη με τον Ρίτσαρντ Νίξον, τον Μπιλ Κλίντον και τώρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποτελεί ένδειξη μιας παράνομης συνωμοσίας για την υπονόμευση της βούλησης του λαού. Είναι επειδή ακόμα και οι πρόεδροι υπόκεινται στους νόμους και στο σύνταγμα». Εδώ σε μας, Σαμαράς Βενιζέλος και Λοβέρδος είναι υπεράνω νόμων!
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνονται την ανάγκη να δώσουν μάχη να πείσουν την κοινωνία για την υπεροχή τους, στα πραγματικά πολιτικά και οικονομικά πεδία. Όταν είσαι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν σπαταλάς την μισή σου αγόρευση για την οικονομία για το Ρουβίκωνα και τα σπίτι του Ιγγλέσιας.
Καταδείχτηκε επίσης και μάλιστα μεγαλοπρεπώς, ότι η κ.Γεννηματά δεν είναι σε θέση, δεν έχει τα ηγετικά προσόντα, τις ικανότητες και την ανεξαρτησία να δημιουργήσει ένα σοβαρό νέο πολιτικό ρεύμα. Απλά φιλοδοξεί να γίνει πάλι κυβερνητικό συμπλήρωμα της ΝΔ. Και μετά απορεί, γιατί οι ευρωσοσιαλιστές καλούν στις συνόδους τους και τον Αλέξη Τσίπρα. Μα είναι απλό. Γιατί ντρέπονται για το κατάντημα του ΠΑΣΟΚ.
Μπροστά της ο νέος στην πολιτική Σταύρος Θεοδωράκης, φάνταζε κολοσσός. Ήταν και ο μόνος από το σύνολο της αντιπολίτευσης που μίλησε επί του αντικειμένου, άσκησε κριτική και υπέβαλε προτάσεις. Και αυτή η εμφάνιση του ηγέτη του Ποταμιού σε αντιδιαστολή με τη θλιβερή εικόνα της κ. Γεννηματά, σηματοδοτεί και τις αναζητήσεις, ώστε να μην πάει άπατο το ΚΙΝΑΛ υπό την ηγεσία της κ. Γεννηματά, στις επόμενες εκλογές.