ΑΠΟΨΗ

H πρόταση Σπίρτζη για σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

H πρόταση Σπίρτζη για σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ουρανός

Ο Χρήστος Σπίρτζης υπήρξε βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν ένα μήνα προέβη στην εξής δήλωση: «Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ώστε να υπάρχει σύνθεση των απόψεων, όχι απλά ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνεννόηση με άλλα κόμματα του προοδευτικού κόσμου, όπως με το ΠΑΣΟΚ, με στελέχη της κοινωνίας που έχουν ιδιωτεύσει, προκειμένου να υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση του προοδευτικού κόσμου».

Ο κ. Σπίρτζης, διετέλεσε βουλευτής από το 2015 και σημαντικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν περάσει σχεδόν εννέα χρόνια από τότε και ουδέποτε εξέφρασε μια παρόμοια θέση, παρ’ όλο που –προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ– θα μπορούσε, εφόσον αλήθεια το πίστευε, να είχε αναλάβει μια ανάλογη πρωτοβουλία. Όμως για τα πρώτα πέντε από τα εννέα αυτά χρόνια, που ο ΣΥΡΙΖΑ μεσουρανούσε, αλλά και για τα επόμενα τέσσερα που ακόμη ένοιωθε αρκετά ισχυρός (είχε εξασφαλίσει ποσοστό 31,6%) ούτε ο κ. Σπίρτζης, ούτε κανένα προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ διανοήθηκε να εκφράσει θέση προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξαίρεση αποτέλεσε η καθηγήτρια Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προς τιμήν της, είχε εκφράσει την άποψη, για μια γενναία πολιτική κίνηση: “Την ενότητα της Κεντροαριστεράς”. Ούτε όμως και στις πρόσφατες διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουλίου εκφράστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια προσέγγιση.

Όταν όμως τον Ιούλιο στις πιο πρόσφατες εκλογές, όπου η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, συρρικνώθηκε στο 17,8% και με τάσεις για ακόμη μεγαλύτερη μείωση, τότε ο κ. Σπίρτζης θυμήθηκε τη δυνατότητα συνεργασίας. Λες και αυτή η δυνατότητα γεννήθηκε τότε! Ενώ πρωτύτερα δεν μπορούσε να υπάρχει! Δεν γνωρίζουμε με ποιους συλλογισμούς κατέληξε σε αυτή του τη πρόταση. Όμως ομολογουμένως, και με βάση τα παραπάνω, διακρίνουμε μια ιδιαίτερη σκοπιμότητα και μια παραταξιακή ιδιοτέλεια.

Πολιτική αμετροέπεια

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε το πολιτικό timing της πρότασης Σπίρτζη, καταλήγουμε στα παρακάτω:

  • Για όσο χρονικό διάστημα (από τον Ιανουάριο του 2015 ως και τον Μάϊο του 2019) ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε μεγάλη εκλογική δύναμη, ο κ. Σπίρτζης ένοιωθε πολιτικά ασφαλής και αγνοούσε τις υπόλοιπες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
  • Όμως και όταν στις εκλογές του 2019 το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε μεν, αλλά παρέμεινε σχετικά υψηλό (στο 31,6 %) και πάλι όλοι τους ένοιωθαν σχετικά ασφαλείς, προσδοκώντας ότι με μια σχετική φθορά του κυβερνώντος κόμματος, το ποσοστό τους θα επανέκαμπτε.
  • Όταν όμως στις πρόσφατες εκλογές του Ιουλίου, το ποσοστό τους κατέρρευσε, τότε και μόνον ο κ. Σπίρτζης άρχισε να σκέφτεται λύσεις συνεργασίας.

Αυτό κατά τη γνώμη μας μόνο πολιτικός ορθολογισμός και ειλικρινής πολιτική τοποθέτηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Θέλω να σημειώσω ότι είμαι υπέρμαχος της ενότητας του κεντροαριστερού χώρου και αυτό το έχω διατυπώσει σε τουλάχιστον επτά άρθρα μας από τον Μάϊο του 2021 ως και το πιο πρόσφατο τον περασμένο Ιούνιο, πριν τις εκλογές του Ιουλίου. Όμως, όπως έχω ισχυριστεί, η ενότητα του κεντροαριστερού χώρου πρέπει να προκύψει ως μια διαλεκτική διαδικασία, η οποία θα διέπεται από τις αρχές τόσο της ειλικρινούς πολιτικής τοποθέτησης, όσο και από την αδιαμφισβήτητη έγνοια για το μέλλον του ελληνικού λαού.

Οι προσπάθειες βέβαια αυτές, για την ενότητα του κεντροαριστερού χώρου, θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ένιωθε αρκετά ασφαλής πολιτικά, με το υψηλό εκλογικό ποσοστό που είχε εξασφαλίσει. Αυτό θα ήταν μια απόφαση, που στην συνείδηση των Ελλήνων προοδευτικών πολιτών θα εκλαμβάνονταν ως μια κίνηση πολιτικής λεβεντιάς, η οποία όμως δυστυχώς απουσίασε.

Ανδρέας Παπανδρέου και Σημίτης

Από την πρόσφατη πολιτική μας ιστορία, μπορούμε να διδαχτούμε τουλάχιστον δύο παραδείγματα πολιτικής λεβεντιάς. Πρώτο, θα χαρακτηρίζαμε την πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Ανδρέας Παπανδρέου, το 1981 αλλά και μετέπειτα, προς ολόκληρο το φάσμα του τότε προοδευτικού χώρου, από τους μετριοπαθείς πολιτικούς του Κέντρου μέχρι τους καπεταναίους του ΕΛΑΣ, όπως τον Μάρκο Βαφειάδη και τον καπετάν Ερμή (Βασίλη Πριόβολο) και άλλους!

Παρόμοια πολιτική κίνηση επιχείρησε και ο Κώστας Σημίτης το 1996 όταν για πρώτη φορά ανέλαβε την πρωθυπουργία. Απηύθυνε πρόσκληση προς όλο τον προοδευτικό χώρο για μια νέα πνοή στην πολιτική, για ένα γνήσιο εκσυγχρονιστικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό! Και οι δύο αυτές πολιτικές κινήσεις εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από τον ελληνικό λαό και βέβαια είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η ουσιώδης διαφορά τους με την τωρινή αναιμική πρόταση του κ. Σπίρτζη είναι ότι εκείνες οι δύο προτάσεις έγιναν όταν η προσκαλούσα πολιτική δύναμη, που τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ, ένιωθε ιδιαίτερα ασφαλής. Με την κίνησή τους εκείνη οι δύο ηγέτες διεμήνυαν προς τον ελληνικό λαό πως είχαν τη πρόθεση και την διάθεση, να συμμεριστούν με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις τις ευκαιρίες που τους δίνονταν, στην διαχείριση της εξουσίας, μιας και ήταν ήδη πρωθυπουργοί, προς όφελος του ελληνικού λαού!

Στην πολιτική με προοδευτικό προσανατολισμό θα πρέπει προπάντων τόσο να σκεφτόμαστε όσο και να αποδεικνύουμε καθημερινά με τις αποφάσεις και τις πράξεις μας, ότι πάνω απ’ όλα έχουμε την έγνοια για το μέλλον του λαού μας και όχι την επιτυχία της παράταξής μας. Το αντίθετο, κρίνεται ως μια μικροπολιτική θεώρηση που δεν έχει θέση στην κεντροαριστερή ιδεολογία!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι