Η ακροδεξιά απειλεί να διαλύσει την ΕΕ

Χρήστου Δημήτρης
647
Η ακροδεξιά απειλή διάλυσης της ΕΕ, Δημήτρης Χρήστου

Στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κυριάρχησαν οι ακροδεξιές αντιλήψεις για το καυτό ζήτημα των προσφυγικών ροών. Τις χώρες του Βίζεγκραντ που έχουν δημιουργήσει το δικό τους μπλοκ πλησίασε επικίνδυνα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ισχυρίστηκε ότι: «Η έννοια της ασφαλούς φύλαξης των συνόρων, απλά, δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της σημερινής κυβέρνησης».

Η απαράδεκτη, κατά τον Κυριάκο Μηστοτάκη, κατάσταση στο Hot Spot της Μόριας στη Λέσβο, είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της απειθαρχίας στις συμφωνίες κατανομής προσφύγων. Όλοι κάνουν διαπιστώσεις αλλά κανείς, μα κανείς δεν έχει την παραμικρή πρόταση για το τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί ένα μείζον πρόβλημα που δεν έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό.

Εδώ και είκοσι χρόνια η ΕΕ είχε στη διάθεσή της έρευνα που έλεγε ότι το 2030 ( χωρίς πολέμους) στις χώρες της Μεσογειακής Αφρικής, θα υπάρχουν 250 εκατομμύρια άνεργοι ηλικίας 15 με 35 χρονών. Και αυτοί οι απελπισμένοι, μη μπορώντας να ζήσουν εκεί, θα βουτάνε ότι επιπλέει και θα περάσουν απέναντι.

Αυτά χωρίς κανείς να έχει προϋπολογίσει τους πολέμους σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία και Λιβύη. Πολέμους που έκαναν οι ΗΠΑ με συμμάχους από την Ευρώπη για τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Πολέμους όπου τις συνέπειες τους πληρώνει ασύμμετρα η Ευρώπη.

Έτσι το μεταναστευτικό πήρε τις διαστάσεις που τρόμαξαν τους Ευρωπαίους. Και τους τρόμαξαν, διότι κάποιοι πολιτικοί επένδυσαν στην ξενοφοβία για να κυριαρχήσουν και να καταλάβουν τις εξουσίες στις χώρες τους. Όπως ο Χίτλερ δαιμονοποίησε τους εβραίους, σήμερα τη θέση των Εβραίων κατέλαβαν οι μετανάστες.

Ποιες είναι οι προτάσεις;

Πως όμως μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Για φύλαξη των συνόρων μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι θα κάνουν δηλαδή οι συνοριοφύλακες; Θα βυθίζουν τις βάρκες και τα πλοιάρια αφήνοντας ανθρώπους να πνιγούν; Θα ρυμουλκούν τα μέσα με τα οποία φτάνουν και θα τα πηγαίνουν από εκεί που ήρθαν. Και αν η Τουρκία από την οποία ξεκινούν για να φτάσουν στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ότι έφυγαν από εκεί με δική της ευθύνη και αρνείται να τους παραλάβει;

Τι θα έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί δεν τα κατάφεραν οι κυβερνήσεις τις Ιταλίας και της Ισπανίας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα; Τι θα έκανε ο «φίλος» Όρμπαν αν η Ουγγαρία ήταν στη θέση της Ελλάδας, δηλαδή χώρα πρώτης υποδοχής; Κάποιοι πρότειναν Hot Spots στις χώρες της Μεσογειακής Αφρικής. Χώροι συγκέντρωσης χωρίς προοπτική που θα μετατραπούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με ισόβιους αιχμαλώτους που δεν θα έχουν που να πάνε. Για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, κανείς δεν είχε ιδέα.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί μόνο όταν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που το γεννούν. Είναι φανερή η σπέκουλα και η αδυναμία να προτείνουν λύσεις. Γιατί αν τους ενδιέφεραν οι λύσεις, δεν θα είχαν ακόμη την Συρία κάτι ως πεδίο βολής για να ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι.

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για τις πολιτικές συνέπειες από τη δαιμονοποίηση των μεταναστών: «Το βασικό μας μέτωπο πρέπει να είναι απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό, στον εθνικισμό και το ρατσισμό που απειλεί την ίδια την Ευρώπη. Ωστόσο, πρόβλημα δεν είναι μόνο η άνοδος της Ακροδεξιάς αλλά και η ενσωμάτωση βασικών στοιχείων της Ακροδεξιάς ατζέντας, ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, στην πολιτική ατζέντα παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων. Το βλέπουμε σε πολλές χώρες, στην Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή η ενσωμάτωση είναι πλήρης» Και είναι ακριβώς έτσι.

Η Ευρώπη πληρώνει τις αμαρτίες της

Η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Πληρώνει όλες τις συνέπειες των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής καθώς οι ΗΠΑ είναι πολύ μακριά για να πάνε εκεί με τις βάρκες τους. Πληρώνει την αποικιοκρατική λογική που εκμεταλλεύτηκε για πολλά χρόνια τις πρώτες ύλες της Αφρικής, χωρίς να βοηθήσει, να συμβάλει για την ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα που θα δημιουργούσε εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να μένουν στις πατρίδες τους. Πληρώνει την πολιτική δειλία με χώρες που δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους, όταν δέχτηκαν να γίνουν μέλη της Ένωσης.

Όσοι ενδώσουν στον πειρασμό της ξενοφοβίας θα αναλάβουν την ιστορική ευθύνη για τη διάλυση της Ένωσης, σε μια εποχή που η παρουσία της, ως ομοσπονδιακή οντότητα είναι κρίσιμη για τις παγκόσμιες ισορροπίες. Διότι η Ευρώπη ως Ένωση, έγινε για να περιοριστούν οι εθνικισμοί που προκάλεσαν δύο παγκοσμίους πολέμους. Έγινε χώρος ανοιχτών συνόρων, ελεύθερου εμπορίου και ευημερίας μέχρι ο νεοφιλελευθερισμός να οξύνει τις ανισότητες και να δημιουργήσει αντιθέσεις.

Η επιστροφή σε τείχη και φράκτες σε όλα τα σύνορα των χωρών, ακυρώνει ολοκληρωτικά το ενοποιητικό εγχείρημα της Ένωσης και μεταφέρει όλο το βάρος στις Μεσογειακές χώρες. Κανένα πρόβλημα για τις ΗΠΑ του Τράμπ, κανένα πρόβλημα για τη Ρωσία του Πούτιν ή τον δράκο της Κίνας. Όλα τα προβλήματα στην ΕΕ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.