ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η απάντηση Μελέτη Μελετόπουλου στο σχόλιο Σταύρου Λυγερού

Η απάντηση Μελέτη Μελετόπουλου στο σχόλιο Σταύρου Λυγερού

Λάβαμε επιστολή-απάντηση από το συνεργάτη μας Μελέτη Μελετόπουλο στην αναφορά που έκανε ο Σταύρος Λυγερός σε προηγούμενο άρθρο του επιστολογράφου. Παραθέτουμε την αναφορά του Σταύρου Λυγερού στην αρχή με πλάγια (όπως υπάρχει στην επιστολή) και στη συνέχεια την απάντηση του Μελέτη Μελετόπουλου.

«Σε άρθρο του στο SLpress.gr, ο φίλος Μελέτης Μελετόπουλος γράφει: “Το Πολυτεχνείο (Νοέμβριος 1973) προκάλεσε τις πρώτες μέρες μαζική προσέλευση κυρίως νέων, αλλά μετά την εκτράχυνση της κατάστασης οι εγκλωβισμένοι φοιτητές έμειναν μόνοι και αβοήθητοι. Η κοινωνία ήταν απούσα. Η εισβολή των τεθωρακισμένων και η δολοφονία αθώων ανθρώπων, φοιτητών, μαθητών και περαστικών προκάλεσε κατακραυγή, αλλά η οποία δεν εκφράσθηκε σε κάποια συλλογική στάση, π.χ. γενική απεργία ή μαζική διαδήλωση”.

»Πρόκειται για μεγάλη ανακρίβεια. Το βράδυ εκείνης της Παρασκευής (16 Νοέμβρη) μέσα στο Πολυτεχνείο ήταν μερικές χιλιάδες, αλλά όλη η περιοχή από τους Αμπελόκηπους μέχρι το Σύνταγμα και από την πλατεία Αμερικής μέχρι κάτω από την Ομόνοια είχε κατακλυσθεί από μεγάλα πλήθη πολιτών που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ραδιοφωνικού σταθμού. Στη Συντονιστική Επιτροπή μας ήρθε η πληροφορία ότι τα τανκς βρίσκονταν στους Αμπελοκήπους δύο ώρες πριν φθάσουν στο Πολυτεχνείο. Και στο ενδιάμεσο μας έρχονταν συνεχώς πληροφορίες για τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές για να τα εμποδίσουν. Προσωπικά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι το Σάββατο το πρωί όταν διέσχισα τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για να βρω καταφύγιο είδα με τα μάτια μου λεωφορεία και αυτοκίνητα στραπατσαρισμένα, ακόμα και πατημένα από τα τανκς. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι το Σάββατο 17 Νοέμβρη ίσχυε απαγόρευση κυκλοφορίας. Ενώ το Πολυτεχνείο είχε εκκενωθεί και όσοι φοιτητές δεν είχαν συλληφθεί επί τόπου (δεν ήταν δυνατόν να συλληφθούν χιλιάδες) έψαχναν σπίτια να κρυφτούν, μεγάλες ομάδες πολιτών που είχαν κινητοποιηθεί καθυστερημένα πραγματοποιούσαν στην ευρύτερη περιοχή διαδηλώσεις».

Αγαπητέ κ. Λυγερέ, αδυνατώ να καταλάβω πώς η δική σας μαρτυρία διαψεύδει την δική μου. Ίσως δεν προσέξατε ότι έγραψα ότι τις πρώτες μέρες στο Πολυτεχνείο υπήρξε μαζική προσέλευση αλλά ΜΕΤΑ την βίαιη καταστολή η κοινωνία ήταν απούσα. Εκτός αν εσείς είδατε πλήθη γύρω από το Πολυτεχνείο ΜΕΤΑ την καταστολή της εξέγερσης. Εγώ, αυτόπτης μάρτυς αν και νεώτερός σας, δεν έχω τέτοια εικόνα. Οι πάντες είχαν εξαφανιστεί. Η κοινή γνώμη είχε παγώσει από την φρίκη και την βία της καταστολής.

Ακολούθησε το κίνημα Ιωαννίδη και τα γνωστά. Σε όλη αυτήν την διαδικασία, η κοινωνία ήταν απούσα. Φυσικά οι αντιφρονούντες ήταν φυλακή και εξορία, αλλά εγώ μίλησα για απουσία κάποιας μαζικής κοινωνικής αντίδρασης στην δικτατορία, και όχι για την γενναία αλλά μοναχική στάση των συλληφθέντων αντιστασιακών. Μαζική σημαίνει μαζική. Και τέτοια ΔΕΝ υπήρξε. Ίσως η δική σας οπτική να είναι πρωτογενής, αλλά σίγουρα δεν εκφράζει την φοβική, αποστασιοποιημένη ή και εχθρική στάση της μεγάλης συντηρητικής κοινωνικής πλειοψηφίας. Ασφαλώς αυτά δεν μειώνουν κατ’ ελάχιστον αλλά μάλλον προσαυξάνουν την αξία της εξέγερσης των φοιτητών.

Με φιλικά αισθήματα

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx