Η “αποστασία”, ο Ρουβίκωνας και ο ξεχασμένος αντιπρόεδρος
28/06/2018Σενάρια αποστασίας και εκτροπής του Πολιτεύματος βγήκαν από τα ντουλάπια το τελευταίο εικοσιτετράωρο με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο που ακουμπά σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καταφεύγει στην χρήση λάσπης, εξαιτίας του πανικού της.
Την ύπαρξη πιέσεων σε βουλευτές του κόμματός του κατήγγειλε πρώτος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ και της υπερψήφισής της από τον Δημήτρη Καμμένο, η οποία οδήγησε στην διαγραφή του από το κόμμα.
Την Τρίτη και ενώ ο πρωθυπουργός είχε συζητήσεις στο Σίτι του Λονδίνου με σημαίνοντα πρόσωπα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής και επενδυτικής κοινότητας, στην Αθήνα ανακοινωνόταν η ανεξαρτητοποίηση και έτερου βουλευτή των ΑΝΕΛ, του βουλευτή Β Θεσσαλονίκης, Γιώργου Λαζαρίδη, με αιτιολογικό την συμφωνία της κυβέρνησης με τα Σκόπια.
Ακολούθησε non paper του Μαξίμου στο οποίο γινόταν λόγος για συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, «στον Πειραιά και στην Θεσσαλονίκη», όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, τα οποία «λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας».
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος, στο σχόλιό του θεωρούσε αυτονόητο ότι το συγκεκριμένο σχέδιο έχει να κάνει με το γεγονός ότι «η έξοδος από τα μνημόνια, το τέλος της λιτότητας, η ελάφρυνση του χρέους αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τον κ. Μητσοτάκη», για τον οποίο επίσης ανέφερε ότι «βιάζεται να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη δικαιοσύνη». Καλούσε μάλιστα τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Λαζαρίδη να παραδώσει την έδρα του για να αποδείξει «αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού».
Θυμήθηκαν τον Συμπιλίδη
Η ένταση χτύπησε κόκκινο τα σενάρια πήραν φωτιά και η ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού αξιωματούχου, σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό. Την ίδια ώρα κύκλοι των ΑΝΕΛ, απαντώντας στην ΝΔ ανέσυραν από το παρελθόν την περίπτωση του Γιώργου Συμπιλίδη, ο οποίος στις 9 Σεπτεμβρίου 1993 ανέτρεψε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και προσχώρησε στην Πολιτική Άνοιξη που είχε ιδρύσει τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο Αντώνης Σαμαράς.
Αναφορά στον Συμπιλίδη έκανε με δηλώσεις του και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, αναφέροντας ότι κατά την γνώμη του «Συμπιλίδης δεν θα βρεθεί σε αυτή την κυβέρνηση». Ο Πάνος Καμμένος πήγε την υπόθεση ένα βήμα παραπέρα, καθώς σε ανάρτησή του, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, με τον τίτλο «Μαρινάκης: Πέφτει η χούντα σε μερικούς μήνες» κοινοποίησε ερασιτεχνικό βίντεο από νυχτερινό κέντρο, όπου διακρίνεται ο επιχειρηματίας να αναφέρει, μεταξύ άλλων, «η χούντα πέφτει, είναι θέμα μηνών».
Σχέδιο της ΝΔ, το οποίο είναι σε εξέλιξη και αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης μέσω του Μακεδονικού, κατήγγειλε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο επίσης για «οργανωμένο σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας» και φωτογράφισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γράφοντας στο tweet του ότι «κάποιοι έχουν σε τέτοια σχέδια μεγάλη παράδοση». Σχόλιο που παραπέμπει στην αποστασία του 1965 και την ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός πάντως, αμέσως μετά την συνάντησή του στο Λονδίνο με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, εμφανίστηκε ψύχραιμος και δήλωσε ότι δεν ανησυχεί καθόλου για την κυβερνητική συνοχή. Η αναφορά του ωστόσο, ότι «παρά τα ανόητα σχέδια που επιχειρούν κάποιοι» η κυβέρνηση «θα έχει συνέχεια, πόσο μάλλον όταν είναι σε όλους σαφές ότι έχει περάσει 40 κύματα και έχει επιβιώσει», υποδηλώνει ότι συνυπογράφει τις καταγγελίες περί οργανωμένου σχεδίου.
Μιας διαρροής μύρια έπονται
Στην αναφορά για επιχειρηματικά συμφέροντα της Θεσσαλονίκης, που επικαλούνταν η κυβερνητική διαρροή, η πλευρά Σαββίδη απάντησε μέσα από το κύριο άρθρο του «Έθνους», τονίζοντας ότι «καμιά φορά τα σενάρια που φτιάχνει κάποιος στο μυαλό του τα πιστεύει…». Χαρακτήρισε επίσης «περίεργη» την σύζευξη Θεσσαλονίκης – Πειραιά και αναφέρει ότι με την αποχώρηση Λαζαρίδη δεν έπεσε η κυβέρνηση. Σημειώνει μάλιστα ότι «2 – 3 βουλευτές εκτός κυβερνητικής πλειοψηφίας σήμερα είναι έτοιμοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση…».
Τις γενικές αναφορές για πρόθυμους να στηρίξουν την κυβέρνηση σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, γράφοντας στο Twitter: «Ας σταματήσουν κάποιοι την παραπληροφόρηση. Καταντάει εμμονή. Οι βουλευτές μας λένε ότι δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση & αυτοί επιμένουν ότι η δεξαμενή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φτάνει μέχρι το Ποτάμι! Ο δικός μας δρόμος είναι άλλος. “Get up, stand up, don’t give up the fight” – Bob Marley».
Να δώσει στοιχεία «αν κάποιος από το Μαξίμου γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, ότι υφίσταται κάποιο τέτοιο σχέδιο» ζητά το Κίνημα Αλλαγής, καλώντας την κυβέρνηση να πει «ονόματα, διευθύνσεις και να ανοίξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των εμπλεκόμενων προσώπων». Κάνει επίσης αναφορά στο ό, τι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πριν πέντε χρόνια πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και διερωτάται αν «υπήρχαν επιχειρηματικά συμφέροντα που τους οδήγησαν εκεί;», ενώ αναφέρεται και στην πρόσφατη μεταγραφή της κ. Μεγαλοοικονόμου.
Το απόγευμα της Τετάρτης, από το Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «όχι απλά ανυπόστατα, αλλά παντελώς γραφικά τα σενάρια, τα οποία εξυφαίνονται» και αναφέρουν ότι «η ΝΔ είναι πίσω από όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Στην ίδια δήλωση ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «φυλλορροεί για λόγους οι οποίοι είναι απολύτως κατανοητοί σε όποιον παρακολουθεί τα ελληνικά τεκταινόμενα».
Το επεισόδιο Κατσίκη
Λάδι στην φωτιά της αντιπαράθεσης έριξε την Τετάρτη η απόπειρα άγνωστων ατόμων, με καλυμμένα τα πρόσωπα σύμφωνα με την αστυνομία, να εισβάλλουν στο γραφείο του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, την ώρα που ο ίδιος ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτικό σταθμό. Η αστυνομία επενέβη άμεσα μετά από τηλεφώνημα και οι άγνωστοι δράστες εξαφανίστηκαν.
Ο βουλευτής πάντως απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ ή να άρει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση, αναφέροντας σε δήλωσή του ότι «συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση και να υπηρετεί τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ». Κληθείς ωστόσο να σχολιάσει τις αποχωρήσεις από τους ΑΝΕΛ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς του, υποστηρίζοντας ότι είναι ακατανόητη η αλλαγή της συμπεριφοράς του μέσα σε μόλις λίγες ημέρες .
«Ο κ. Καμένος (Δημήτρης) δεν έφυγε. Τον διαγράψαμε και μάλιστα αργήσαμε πάρα πολύ. Ήταν ένα βαρίδι το οποίο δημιουργούσε προβλήματα και στους ΑΝΕΛ και στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Κατσίκης. Αναφερόμενος όμως στον κ. Λαζαρίδη είπε ότι «από την σκέψη μας μπορεί να περάσει οτιδήποτε. Δεν μπορούμε όμως να αποδείξουμε χωρίς στοιχεία εκείνο το οποίο θα αποτελέσει κατηγορία και κατηγορητήριο για τον κ. Λαζαρίδη». Πρόσθεσε όμως ότι ο ίδιος πιστεύει ότι «σίγουρα κάτι τρέχει», επικαλούμενος ως επιχείρημα τις αλλαγές στην πολιτική συμπεριφορά του κ. Λαζαρίδη κατά το τελευταίο δεκαήμερο.
Σε δημοκρατική επαγρύπνηση καλεί ο Βούτσης
Την επίθεση στο γραφείο του κ. Κατσίκη καταδίκασε πρώτος ο Πάνος Καμμένος, γράφοντας μάλιστα σε tweet: «Τι άλλο περιμένει ο εισαγγελέας για την τεκμηρίωση του αδικήματος των προκαταρκτικών πράξεων για ανατροπή του πολιτεύματος. Όλα έχουν ένα όριο».
Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν όλες τις ακραίες ενέργειες που, όπως είπε, έχουν στόχο να επιβάλουν κλίμα εκφοβισμού σε βουλευτές και κόμματα. Χωρίς να αποκλείει ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης, ο κ. Βούτσης τόνισε την ανάγκη «δημοκρατικής επαγρύπνησης όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου απέναντι σε ακραίες ακροδεξιές ενέργειες και προσπάθειες εκφοβισμού των βουλευτών».
Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, το περιστατικό στο γραφείο του κ. Κατσίκη δεν ήταν μεγάλης έκτασης, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «ξέρει τι λέει» και αναφέρθηκε στα πρόσφατα επεισόδια της Θεσσαλονίκης εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εδώ είμαστε» λέει ο Ρουβίκωνας
Την απάντηση έδωσε λίγη ώρα αργότερα ο Ρουβίκωνας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το περιστατικό στο γραφείο του κ. Κατσίκη.
«Σήμερα το πρωί στις 9:45 σύντροφοι/ισσες της ομάδας επιχείρησαν να μπούνε στο γραφείο του βουλευτή Κωνσταντίνου Κατσίκη … Δυστυχώς η είσοδος της ομάδας στο βουλευτικό γραφείο δεν κατέστη εφικτή. Ό, τι αναφέρεται σχετικά με το γεγονός είναι ψέμα. Κανείς δεν μπήκε στο γραφείο εκτοξεύοντας απειλές….», αναφέρει ο Ρουβίκωνας.
Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ο Κώστας Κατσίκης αμφισβήτησε ότι η απόπειρα επίθεσης στο πολιτικό γραφείο του προέρχεται από τον «Ρουβίκωνα», τονίζοντας ότι προβληματίζεται για την ταυτότητα των δραστών. «Κάντε υπομονή να δούμε αν πρόκειται για τον Ρουβίκωνα», είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ προσθέτοντας ότι, όταν θα έχει τα στοιχεία που μπορούν να απαντήσουν στο ποιοι έκαναν την επίθεση θα τα μάθει και η Βουλή.
Σε νεώτερο tweet του ο Πάνος Καμένος επιμένει ότι «όποιος φοράει κουκούλα, όπου και αν ανήκει, όταν εκφοβίζει εκλεγμένους συμμετέχει σε προπαρασκευαστικές πράξεις κατά του πολιτεύματος», προσθέτοντας ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» και καμία φορά «εισπράττει….».
Νωρίτερα, το περιστατικό καταδίκασε και το ΚΚΕ τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «οι επιθέσεις σε βάρος υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών είναι καταδικαστέες και καμία σχέση δεν έχουν με τη γνήσια λαϊκή διαμαρτυρία». Το ΚΚΕ ωστόσο επισημαίνει ότι «ταυτόχρονα, είναι υποκριτικές οι όψιμες ευαισθησίες του ΣΥΡΙΖΑ, όταν με τέτοιες δυνάμεις και με παρόμοια συνθήματα συνυπήρξε στις πλατείες, αλλά και συγκυβερνά σήμερα, ενώ οι ναζί βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι συχνά πυκνά προσκεκλημένοι στις εκδηλώσεις του υπ. Εθνικής Άμυνας».
Ο ξεχασμένος αντιπρόεδρος
Την ίδια ώρα πάντως ανοιχτό παραμένει το θέμα της παραίτησης του Δημήτρη Καμμένου από την θέση του αντιπροέδρου της Βουλής. Ο πρόεδρος του Σώματος του ζήτησε σήμερα να υποβάλλει την παραίτησή του και να μην επιμένει να του γίνει πρόταση μομφής, γιατί έτσι μετατρέπει ένα «εντελώς κανονιστικό ζήτημα σε πολιτικό».
Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «θετική πρόκληση» τη σύστασή του προς τον Δημήτρη Καμμένο και επέμεινε ότι «ο ίδιος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, γνωρίζει ότι δεν πρέπει να επιμείνει σε πρόταση μομφής και γνωρίζει ότι πρέπει να παραιτηθεί». Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν υπάρχει περίπτωση, ανεξάρτητος βουλευτής, πόσω μάλλον επειδή άλλαξε στάση, να παραμείνει αντιπρόεδρος».
Ο πρόεδρος της Βουλής γνωστοποίησε μάλιστα ότι ο Δημήτρης Καμμένος του είχε αποστείλει sms, με το οποίο του δήλωνε ότι θα παραιτηθεί μία ώρα πριν ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή του και διερωτήθηκε «προς τι αυτή η πρόκληση». Ο ίδιος ο κ. Καμμένος πάντως επικαλείται την ανάγκη χρόνου για να αδειάσει το γραφείο και κάνει λόγο για απειλές που δέχθηκε από βουλευτές των ΑΝΕΛ.