Η άρση της καραντίνας φέρνει και άρση του μορατόριουμ κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ
30/04/2020Η ανακοίνωση για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων φέρνει αναγκαστικά και τη λύση του μορατόριουμ ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, το οποίο επίσης επέβαλαν οι κίνδυνοι από την πανδημία. Η συναίνεση που είχε διαφανεί τις ημέρες πριν την επιβολή των μέτρων και τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής τους έχει, άλλωστε, ήδη απολεσθεί και τη θέση της παίρνει σταδιακά η αντιπαράθεση, κυρίως για την επόμενη ημέρα.
Μητσοτάκης και Τσίπρας έκαναν την Τετάρτη το σχετικό “ζέσταμα”, ο πρώτος στο Υπουργικό Συμβούλιου και ο δεύτερος στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο συνεδριάσεις που έγιναν αμφότερες με τηλεδιάσκεψη, όπως επιτάσσει η πανδημία και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσαν το στίγμα του τρόπου με τον οποίο θα κινηθούν, καθώς η χώρα βαίνει σε μία σταδιακή αποκατάσταση της καθημερινότητας, αλλά και τον τόνο που αναμένεται να επικρατήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη, στη συζήτηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Μια συζήτηση, την οποία ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις εξελίξεις στο “φιάσκο” με την τηλεκατάρτιση και το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για αποπομπή του Γιάννη Βρούτση.
Η εικόνα της “ήρεμης δύναμης”
Στην εισήγησή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσα έκανε η κυβέρνησή του, κάτω από ακραία πιεστικές συνθήκες, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας, «απλώθηκε και ένα πλέγμα προστασίας για τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις». Ο Μητσοτάκης επέμεινε ότι αυτό θα συνεχίσει να είναι πρώτο μέλημα της κυβέρνησής του, καθώς η οικονομία και η αγορά θα ξεκινήσουν «σιγά-σιγά να βρίσκουν τους ρυθμούς τους».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνησή του, τονίζοντας ότι το «μεταρρυθμιστικό έργο της δεν φρενάρει, αλλά αντίθετα επιταχύνεται», καθώς, όπως είπε, πρέπει να καλυφθεί το «χαμένο έδαφος» όσο γίνεται πιο σύντομα. Σημείωσε μάλιστα ότι «μέχρι την 31η Ιουλίου θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή 26 νομοσχέδια», θέλοντας με αυτό να τονίσει ότι η κυβέρνηση, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει, εξακολουθεί να δουλεύει συστηματικά.
Το θέμα δεν είναι, ωστόσο, πόσα νομοσχέδια θα ψηφιστούν μέχρι τον Ιούλιο, αλλά το πολιτικό πρόσημο που θα έχουν. Σε αυτό όμως ετοιμάζονται ήδη να απαντήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων φέρνει και την “ομαλοποίηση” των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, ότι η εκτεταμένη, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών, «χρήση νομοθέτησης μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου φτάνει στο τέλος της», για να συμπληρώσει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει την «κανονική συνέχιση των εργασιών της Βουλής και το καλοκαίρι, χωρίς θερινά τμήματα».
Πλήρης κάλυψη
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους υπουργούς του για τις προσπάθειες που κατέβαλαν στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, την οποία χαρακτήρισε “εξαιρετικά σύνθετη” λόγω του πολυδιάστατου χαρακτήρα της (υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά). Το ίδιο αναμένεται ότι θα πράξει και στην συζήτηση στη Βουλή, καλύπτοντας συνολικά τις αποφάσεις της κυβέρνησής του, ανάμεσά τους και τις επιλογές του υπουργού Εργασίας.
Παραλλήλως, θα επιχειρήσει να δώσει την εικόνα μιας κυβέρνησης, η οποία μπορεί να ανταπεξέλθει σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, τονίζοντας ότι αντιμετώπισε την πανδημία αποτελεσματικά και διατήρησε την κοινωνική συνοχή, οικοδομώντας σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Στο υγειονομικό κομμάτι τα πήγε, άλλωστε, αρκετά καλά, αν εξαιρεθούν κάποια “φάλτσα” τις πρώτες ημέρες, όταν επικρατούσε, εκ των πραγμάτων, μια σχετική αμηχανία.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, θα επικεντρώσει περισσότερο στο σχέδιο για την επόμενη ημέρα, όπως έκανε και κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
Σκληρή κριτική και …πρόωρες
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και ότι «αντιθέτως αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσει μία σκληρά αντιλαϊκή ατζέντα προς όφελος μίας μικρής επιχειρηματικής ελίτ».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι το κυβερνητικό σχέδιο «θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία και λουκέτα». Εκτίμησε επίσης ότι «με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές … ίσως να καταστούν αναπόφευκτες», αφού, όπως είπε, «αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να το δικαιολογήσει». Το ίδιο “πρόωρα”, εκτίμησε ωστόσο, ότι «οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για την διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας», κάνοντας βεβαίως το απαιτούμενο “άνοιγμα” για τη «διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης μπορεί να καταστήσουν «αναγκαίες» τις πρόωρες εκλογές, αν και σημείωσε ότι «οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν». Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι γιατί άνοιξε μια τέτοια συζήτηση τώρα. Την ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τα λάθη και την υπεροπτική συμπεριφορά στελεχών της, δείχνει να βγαίνει ενισχυμένη από την κρίση. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, η πλειονότητα των πολιτών συντάσσεται με τους έχοντες την εξουσία και ότι η αμφισβήτηση έρχεται σε δεύτερο χρόνο.