ΑΠΟΨΗ

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Κυριάκου…

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Κυριάκου...

Μία εκδοχή των συγχρόνων μάνατζερς, όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είναι να προχωρούν στο επόμενο βήμα, αφήνοντας άλυτο το προηγηθέν ζήτημα.

Και ο πρωθυπουργός αντί ν’ ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα του πληθωρισμού, που ταλανίζει τον μέσο Έλληνα και να χαλιναγωγήσει τα ποικίλα καρτέλ που ανεβάζουν τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών κατά το δοκούν (πχ. τώρα της κινητής τηλεφωνίας, κατά 40% και των διοδίων αυτοκινητοδρόμων) σκέφτηκε πώς είναι ευκαιρία της μεταβάσεώς του στο Λονδίνο, εξ αιτίας μιας φιέστας, να ζητήσει από τον Βρετανό ομόλογο του Ρίσι Σούνακ την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνος. Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Κυριάκου…

Κι ο Σούνακ “αιφνιδιάσθηκε” κι ακύρωσε την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αντί ν’ αρνηθεί την επιστροφή του κλεμμένου από τον λόρδο Έλγιν τμήματος της ζωφόρου του Παρθενώνος, όπως όλοι οι κλεπταποδόχοι. Αλλά στερείται γενναιότητας. Πάλι καλά, γιατί εύκολα ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να παρασυρθεί στην εναλλακτική πρόταση του πρώην διευθυντού του Βρετανικού Μουσείου Τζώρτζ Όσμπορν, να γίνει δανεισμός επ’ ανταλλαγή των Γλυπτών με άγνωστα στο αγγλικό κοινό, αρχαία ελληνικά αντικείμενα. Που θα σήμαινε ουσιαστικώς αναγνώριση ως νομίμου της κυριότητος των γλυπτών απ’ το Μουσείο.

Δεν δανείζεται κανείς κάτι που του ανήκει. Και τα Γλυπτά είναι αναπόσπαστο τμήμα του παγκοσμίου μνημείου τέχνης του Παρθενώνος, όπως κι η Αγία Σοφία που κακώς, κάκιστα, έγινε μουσουλμανικό τέμενος από τον άξεστο νεοχαλίφη. Ναι μεν “έξεστιν… Οθωμανοίς ασχημονείν” αλλά όχι κι οι φυσικοί ιδιοκτήτες των Γλυπτών του Παρθενώνος, να πέσουν στην παγίδα Όσμπορν.

Επακολούθησε κι άλλο λάθος. Η επίσκεψη του Έλληνος πρωθυπουργού στον αρχηγό της αντιπολιτεύσεως της Βουλής των Κοινοτήτων, τον ηγέτη των Εργατικών σερ Στάρμερ, ο οποίος μέλλει να διαδεχθεί τον Σούνακ στις προσεχείς βρετανικές εκλογές, κατά τις πρόσφατες σφυγμομετρήσεις. Απ’ αυτόν εισέπραξε μία άρνηση συγκαταθέσεως για την επιστροφή των Γλυπτών, ως αναμένονταν. Επακολούθησε χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων διαφόρων (ανα)αρμοδίων και τη σκυτάλη ενημερώσεως ανέλαβε το φιλαλήθες ΒΒC, οπότε μέσα στην παραπληροφόρηση – δεν είναι δα η πρώτη φορά – χάθηκε το ζήτημα που είναι ένα και μόνο, απαράγραπτο και σαφές: Τα γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα. Φέρτε τα πίσω στην Αθήνα. Για να τα επισκέπτεται όλος ο κόσμος.

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις

Οι επιπολαιότητες του κ. Μητσοτάκη στις “εύκολες λύσεις” συνεχίζονται: Άνευ λόγου και αιτίας προσκάλεσε τον Ερντογάν σε “διαπραγματεύσεις”, ενώ ούτος ευρίσκεται πεσμένος στο καναβάτσο από τον σεισμό της 16ης Φεβρουαρίου στην νοτιοανατολική Τουρκία, τις εμπρηστικές δηλώσεις του εναντίον του Ισραήλ (εξομοίωσε την άμυνα του Ισραήλ με το Ολοκαύτωμα) την καταδίκη της Αμερικής για τον… ειρηνευτικό της ρόλο στον πόλεμο της Χαμάς και με την τουρκική αεροπορία να έχει απωλέσει κάθε ελπίδα ανακτήσεως της υπεροπλία της στο Αιγαίον.

Παρά ταύτα και κυρίως τις αντιρρήσεις μεγάλης μερίδας της ΝΔ, το ταξίδι Ερντογάν στην Αθήνα ενορχηστρώνεται για να επαναληφθούν οι τουρκικές αξιώσεις “για το μισό Αιγαίο”, την “τουρκική μειονότητα” στην Θράκη και ίσως ένα νέο casus belli, που θα περιλάβει κι άλλες περιοχές, του Κρητικού, του Ιονίου και της Ηπείρου. Κι ενώ η γειτονική Αλβανία είναι πετρελαϊκώς αυτάρκης, η Ελλάς, με διαπιστωμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε στεριά και θάλασσα, αρνείται με πείσμα να τα αξιοποιήσει εξ αιτίας της κυβερνήσεως ΝΔ, αν πιστέψουμε τον κ. Μανιάτη.

Αλλ’ αν αυτό δεν είναι εθνικό έγκλημα, είναι λάθος. Κι ως γνωστόν κατά Ταλεϋράνδο, στην εξωτερική πολιτική δεν επιτρέπονται τα λάθη. Τα βρίσκεις διαρκώς μπροστά σου. Εδώ όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρις του Αλέξη Τσίπρα, αρνήθηκαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Τούρκους κι έρχεται τώρα ο Κυριάκος ν’ ανοίξει τη νέα… Κερκόπορτα. Την τρίτη Άλωση, με δευτέρα την εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Όλες όμως οι μέχρι τούδε ενδείξεις της επισκέψεως Ερντογάν (Νavtex, παραβιάσεις FIR, δηλώσεις Τούρκου ΥΠΕΞ, κλπ) φανερώνουν ότι τίποτε δεν πρόκειται ν’ αλλάξει από τις συζητήσεις της 7ης Δεκεμβρίου. Απλώς άλλο ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της Αθήνας. Οι ελαφρομυαλιές του κ. Γεραπετρίτη δεν πρόκειται να περάσουν. Θα κινδυνεύσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ήδη, το πολιτικό κλίμα είναι εκρηκτικό με την εμμονή στο γάμο των ομοφύλων, που η Εκκλησία της Ελλάδος καταδικάζει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι