ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η δυναμική επιστροφή του Mr Brexit

Η δυναμική επιστροφή του Mr Brexit, Νεφέλη Λυγερού
EPA/ANDY RAIN

Πολλά μπορούμε να πούμε για τις εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία. Για την ιστορική νίκη των Εργατικών, που ξεπέρασε αυτήν του Τόνι Μπλερ το 1997. Την συντριβή των Συντηρητικών που έκαναν προεκλογική εκστρατεία για να κρατήσουν την δεύτερη(!) θέση. Το γεγονός ότι το εθνικιστικό Σιν Φέιν είναι για πρώτη φορά το μεγαλύτερο κόμμα από την Βόρεια Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχουμε όμως και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για πρώτη φορά, έπειτα από επτά συνεχιζόμενες προσπάθειες, ενός εκ των σθεναρών υποστηρικτών του Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ. Αν και το αποτέλεσμα δεν επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις του exit poll, το κόμμα του Φάρατζ φαίνεται να κατακτά τέσσερεις τελικώς έδρες (από 13 των αρχικών εκτιμήσεων).

Όμως το κόμμα Φάρατζ (Reform UK) – που σημειωτέων έχει διάρκεια ζωής μόλις 20 ημέρων – “κάηκε” από το ιδιάζον πλειοψηφικό σύστημα που έχει κατά παράδοση η Βρετανία, καθώς ήρθε τρίτο στην λαϊκή ψήφο (με υπολογισμούς κοντά στο 14%) ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι τέταρτοι στην λαϊκή ψήφο! Όμως, ένεκα του πλειοψηφικού συστήματος κατέκτησαν 71 έδρες! Για να έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα, στην λαϊκή ψήφο το Συντηρητικό Κόμμα κατέκτησε ένα ποσοστό κοντά στο 24% και πήρε υπερπολλαπλάσιες έδρες, χάρη στο πλειοψηφικό σύστημα με τις 650 μονοεδρικές περιφέρειες.

Ο ίδιος δήλωσε πως επιδιώκει να καλύψει το κενό της Κεντροδεξιάς και ότι φιλοδοξεί να ηγηθεί ενός μαζικού κινήματος στην χώρα, δηλώσεις διόλου υπερφίαλες, με βάση το αποτέλεσμα στην λαϊκή ψήφο. Μάλιστα το Politico χαρακτήριζε «μη πιθανό, αλλά όχι και αδύνατο» το σενάριο του να ηγηθεί του ίδιου του Συντηρητικού Κόμματος! Είχε πάρει μέρος στο συνέδριο των Συντηρητικών το 2023 στο Μάντσεστερ, όπου είχε γίνει μάλιστα δεκτός ως “ήρωας” από πολλούς Τόρις (ο ίδιος άνηκε παλαιότερα στις τάξεις τους). Εξάλλου, είναι τέτοια η συντριβή των Συντηρητικών – οι οποίοι παραμένουν διχασμένοι μεταξύ της μετριοπαθούς και της σκληρής ευρωσκεπτικιστικής τους πτέρυγας – που όντως δημιουργείται το κενό που περιέγραψε ο Φάρατζ.

Ως γνωστόν εκ των πρωτεργατών του Brexit από πλευράς των Συντηρητικών υπήρξε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος – παρά την εκλογική του επιτυχία στις εκλογές που ακολούθησαν – έμελλε να καθαιρεθεί από το ίδιο του κόμμα για σκάνδαλα και παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων του Covid. Ακολούθησε η σύντομη πρωθυπουργία της Τρας, η οποία έφυγε κακήν κακώς, μετά την “κρίση της λίρας” που προκάλεσε η πολιτική της – να σημειωθεί ότι έχασε ακόμα και την βουλευτική της έδρα – για να φτάσουμε στον διορισμό Σούνακ, που αναπόφευκτα θα εγκαταλείψει την ηγεσία τους μετά το ταπεινωτικό αποτέλεσμα.

 

Ποιος είναι ο Νάιτζελ Φάρατζ

Τον Νάιτζελ Φάρατζ δεν πρόκειται να τον δει ποτέ κανείς αξύριστο. Είναι κάτι που σιχαίνεται. Με συνέπεια επιμελείται και την κόμη του, την οποία διατηρεί καλοχτενισμένη με την ίδια πάντα προσεγμένη πλάγια χωρίστρα. Ντύνεται σχεδόν αποκλειστικά με τα χαρακτηριστικά ριγέ κοστούμια της βρετανικής εταιρείας Savile Row. Παρά το περιποιημένο και ευγενικό παρουσιαστικό του, πρόκειται για έναν χειμαρρώδη ρήτορα, αλλά και οξύθυμο χαρακτήρα, που βρίζει σαν μαουνιέρης, πληρώνοντας μάλιστα και πρόστιμο για αυτήν του την αδυναμία!

Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1964 στο Φάρνμπορο της Αγγλίας. Ο ίδιος αποφεύγει να αναφερθεί στα παιδικά του χρόνια, τα οποία γνωστοί του έχουν χαρακτηρίσει ταραγμένα και πάντως όχι ειδυλλιακά. Γεγονός είναι ότι μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, ο οποίος ήταν αλκοολικός που εγκατέλειψε την οικογένειά του όταν ο Νάιτζελ ήταν ακόμα μωρό.

Η μητέρα του αγωνίστηκε να συντηρήσει την οικογένειά της, αλλά ο γιος της δεν ξεπέρασε ποτέ την απώλεια του πατέρα. «Ήταν ένα πολύ διαφορετικό παιδί από τα άλλα. Μονίμως θυμωμένος, χωρίς παιχνίδια και ανεμελιά». Παρά τις δυσκολίες, είχε μεγάλη έφεση στον αθλητισμό και διακρίθηκε ιδιαίτερα στο ράγκμπι και στο κρίκετ, στην ομάδα του οποίου έπαιζε φανατικά. «Ήταν σκληρός και ανταγωνιστικός. Δεν το έβαζε ποτέ κάτω!», θυμάται παλιός συμπαίκτης του.

Αν και δεν ήταν κακός μαθητής, δεν είχε ποτέ ιδιαίτερες ακαδημαϊκές φιλοδοξίες. Δεν υπήρχε, άλλωστε, και η απαραίτητη οικονομική ενίσχυση από την οικογένειά του. Αμέσως μετά την ενηλικίωσή του, λοιπόν, στράφηκε στην εργασία. «Ο Νάιτζελ ήταν αυτό που λέμε street smart. Ήξερε την πιάτσα, μπορούσε να επιβιώσει», λέει φίλος του.

Με αυτά τα εφόδια στρέφεται στα χρηματιστηριακά και συγκεκριμένα στο City του Λονδίνου. Αργότερα εγγράφεται και σ’ ένα πανεπιστήμιο, χωρίς, όμως, ποτέ να πάρει το πτυχίο του. Αυτό δεν τον εμπόδισε να δημιουργήσει τη δική του χρηματιστηριακή εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Είναι η εποχή που εντάσσεται στο Συντηρητικό Κόμμα. Αποχώρησε λίγο αργότερα ότι το 1992 ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ υπογράφει τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Η πολιτική, όμως, «κυλάει πια στο αίμα του», όπως δηλώνει ο ίδιος και το 1999 εκλέγεται ευρωβουλευτής για πρώτη φορά.

Λάτρης των παμπ

Είναι γνωστό ότι ο Φάρατζ, αν και όχι αλκοολικός, έχει κληρονομήσει την αγάπη για το αλκοόλ από τον πατέρα του και δύσκολα μπορεί κάποιος να συναγωνιστεί μαζί του στο ποτό. Λατρεύει τις παμπ, το αγαπημένο του ποτό είναι το λευκό κρασί Sauvignon και δεν έχει ακόμα μπορέσει να κόψει το τσιγάρο. Αν και λάτρης της νυχτερινής ζωής, αν και κοιμάται ελάχιστες ώρες την ημέρα, δεν έχει εγκαταλείψει την αγάπη του για τα σπορ. Περπατάει σχεδόν καθημερινά και όποτε έχει ελεύθερο χρόνο επιδίδεται στο αγαπημένο του γκολφ και στο ψάρεμα.

Ο ίδιος συνηθίζει να λέει ότι έχει συναντήσει και έχει γυρίσει την πλάτη πολλές φορές στο θάνατο. Πράγματι, λίγο μετά την ενηλικίωσή του προσβάλλεται από καρκίνο των όρχεων, τον οποίο και ξεπερνά. Τον Μάιο του 2010 κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι επιβιώνει μετά τη συντριβή του μικρού μονοκινητήριου αεροσκάφους που χρησιμοποιεί για να κυματίσει το πανό του κόμματός του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Έντρομοι περαστικοί τον ανασύρουν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση από τα συντρίμμια σ’ ένα λιβάδι στο Νορθαμπτονσάιρ. Ευτυχώς πετούσε σε χαμηλό ύψος και ο πολιτικός όταν συνέρχεται τινάζει τη σκόνη από το κοστούμι του και περπατάει κανονικά! Ο ίδιος υπήρξε πολλάκις θύμα προπηλακισμού από ακτιβιστές και διαδηλωτές.

Brexit και Ουκρανία

Η αντιμεταναστευτική ρητορική του, η εκστρατεία που έκανε υπέρ του Brexit και οι βιτριολικές επιθέσεις του κατά τις ΕΕ, κατέστησε τον Φάρατζ έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους και αμφιλεγόμενους πολιτικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον περασμένο Ιούλιο προκλήθηκε σάλος μετά την καταγγελία του ότι η τράπεζα Coutts του έκλεισε τους λογαριασμούς του «επειδή οι απόψεις του δεν αντιστοιχούσαν στις αξίες της!», κάτι που προκάλεσε την οργισμένη καταδίκη ακόμα και της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης, δια στόματος του τότε πρωθυπουργού Σούνακ.

Τον περασμένο Ιούνιο ήταν η σειρά του να προκαλέσει σάλο, όταν επανέλαβε την θέση του ότι η διεύρυνση προς ανατολάς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προκάλεσε την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Για τον Πούτιν σχολίασε: «Τον αντιπαθώ ως άτομο, αλλά ότι τον θαυμάζω ως πολιτικό διαχειριστή γιατί έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Ρωσίας».

Σε ό,τι αφορά το Brexit, του οποίου υπήρξε πρωτεργάτης, ο ίδιος ομολόγησε πως «έχει αποτύχει», αποτυχία που απέδωσε στους «άχρηστους Βρετανούς πολιτικούς», που κατά τον ίδιο είναι εξίσου «άχρηστοι» με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους! Με βάση δημοσκοπικές έρευνες το 75% των Βρετανών ψηφοφόρων έχει δηλώσει πως «το Brexit είχε τη δυνατότητα να είναι επιτυχημένο, αλλά η εφαρμογή του από τις κυβερνήσεις το έκανε να αποτύχει». Πάντως ο Φάρατζ ξεκαθάρισε πως «ούτε για μια στιγμή» δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο ότι θα ήταν καλύτερα το Ηνωμένο Βασίλειο να παρέμενε στην ΕΕ…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι