Η εγκληματικότητα ροκανίζει την καρέκλα του Χρυσοχοΐδη
05/06/2021“Βαριά προβληματισμένος” φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και από τις κινήσεις του αρμόδιου υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες έκανε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Δημητριάδη και Γεραπετρίτη όπου κάλεσε για ενημέρωση τον υφυπουργό, Λευτέρη Οικονόμου.
Ο κ. Χρυσοχοίδης δεν έχει πολλές συμπάθειες στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο Γρηγόρης Δημητριάδης, έχει εκφραστεί στο παρελθόν απαξιωτικά για τον υπουργό και είναι από εκείνους που τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσής του από το υπουργείο. Αλλά ούτε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης συγκαταλέγεται στους φίλους του υπουργού, ειδικά μετά τις διαρροές που του χρέωναν την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση Φουρθιώτη.
Ο Λευτέρης Οικονόμου, ήταν μεν επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά στην πορεία φέρεται να άνοιξε δικούς του δίαυλους επικοινωνίας με το Μαξίμου και κυρίως με τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Το θέμα αφορά ποιος ελέγχει τα κυκλώματα της Αστυνομίας και ποιος έχει το πάνω χέρι. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης πάλι δεν φαίνεται διατεθειμένος να πάει “άκλαυτος” και κάνει τις δικές του κινήσεις.
Στην υπόθεση Φουρθιώτη εξέθεσε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και την ανάγκασε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία αναγνώριζε ότι αρχικά είχε πει ψέματα πως δεν είχε δοθεί αστυνομική φύλαξη στον τηλεοπτικό παραγωγό. Πριν από δύο εβδομάδες κατέθεσε φάκελο στην εισαγγελία με την χαρτογράφηση των 23 συμμοριών που λυμαίνονται την Αττική.
Πρόκειται για μία καθαρά πολιτική κίνηση που δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να χρεωθεί την πολιτική ευθύνη για την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος. Την περασμένη Δευτέρα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα με τις δηλώσεις του ότι «το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει ιδεολογικές αναφορές, αλλά έχει πολύ χρήμα κι έχει αρχίσει εδώ και καιρό να το νομιμοποιεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εάν έτσι εισέλθει στους θεσμούς, θα έχουμε ζήτημα κανονικής μαφίας. Η δημοκρατία οφείλει να απαντήσει γρήγορα. Οργανωμένη, ενωμένη, συντονισμένη».
Παρέμβαση Μητσοτάκη
Στην πραγματικότητα ζήτησε διακομματική συναίνεση. Μερικές ημέρες μετά όμως υπαναχώρησε δηλώνοντας στην Βουλή ότι δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας αλλά εγκληματοφοβία. Προφανώς υπήρξε η σχετική παραίνεση να μείνει στην σκληρή γραμμή. Εν τω μεταξύ έδωσε εντολή στα περιπολικά, να κάνουν βόλτα στις γειτονιές με αναμμένους τους φάρους, για να βλέπουν οι πολίτες ότι η Αστυνομία είναι σε εγρήγορση, με αποτέλεσμα να καούν οι φάροι των περιπολικών. Το οργανωμένο έγκλημα πάντως γελά.
Το μόνο βέβαιο, όπως άλλωστε αναφέρουν και οι σχετικές διαρροές είναι ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει κινήσεις στο πεδίο της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και ενδεχομένως και παρεμβάσεις στην φυσική και πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας. Οι ίδιες διαρροές αναφέρουν ότι «θα πάρει το παιχνίδι στα χέρια του». Το υποδεικνύουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν κατακόρυφη αύξηση της δυσαρέσκειας των πολιτών. Είναι το κοινό που ψήφισε «το κόμμα του νόμου και της τάξης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα για την ανομία και τον εγκαλούσε λέγοντας από το βήμα της Βουλής: «Γιατί δεν αφήνετε την Αστυνομία να κάνει την δουλειά της….Λύστε τα χέρια της Αστυνομίας». Επί των ημερών του έλυσαν τα χέρια της Αστυνομίας για να αυξηθεί η καταστολή στις διαδηλώσεις, να συλλαμβάνουν ανθρώπους δίχως μάσκες και να κάνουν εφόδους στις καταλήψεις ακόμη και κακοποιώντας ανθρώπους όπως τον Ινδαρέ.
Αλλά δεν αντιμετωπίστηκε το κοινό έγκλημα, αντίθετα αποθρασύνθηκε. Φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι οργανωμένο έγκλημα δίχως πολιτικές διασυνδέσεις και κάλυψη από την διαβρωμένη αστυνομία δεν μπορεί να υπάρξει. Ο δε Μιχάλης Χρυσοχοίδης δήλωνε ότι «η Αθήνα έχει γίνει Καμπούλ». Επί των ημερών του πάντως η Αθήνα τείνει να γίνει κάτι μεταξύ Μπογκοτά και Μέξικο Σίτυ.