Η εκδικητική επιστροφή της γεωπολιτικής

Μένιος Τασιόπουλος
8

του Μένιου Τασιόπουλου  - 

Από το 2010, η Ελλάδα έχει περιέλθει σε καθεστώς πλήρους εποπτείας και χειραγώγησης από την Ευρωζώνη. Προφανώς, δεν φθάσαμε τυχαία σ’ αυτό το σημείο. Οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, παρά τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές τους και παρά τις διαφορετικές διεθνείς συνθήκες, είχαν έναν κοινό παρονομαστή: επέλεξαν την ένταξη της χώρας σε πολυμερείς οργανισμούς, με κύριους το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στην πραγματικότητα, οι επιλογές τους συμβάδισαν με την λογική του ακραίου φιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης, γεγονός που λειτούργησε αποδομητικά για το εθνικό κράτος. Το που οδήγησαν όλα αυτά το γνωρίζει πλέον από το βίωμά του ο κάθε Έλληνας. Στο καθεστώς της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, οι Έλληνες συνεχίζουν να χάνουν σημαντικά μερίδια από τα εναπομείναντα εισοδήματά τους και από την ακίνητη περιουσία τους.

Τυπικά, τα Μνημόνια τελειώνουν τον Αύγουστο του 2018. Ουσιαστικά, όμως, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα “αποτυχημένο κράτος” πολιτικά, τραπεζικά, κοινωνικά, πολιτιστικά. Οι κυβερνήσεις θα διαχειρίζονται τις τύχες του έθνους χωρίς δυνατότητα ουσιώδους ανατροπής των τετελεσμένων που δημιούργησε η Ευρωζώνη με τα Μνημόνια.

Η Ελλάδα έχει πετύχει εκμηδενισμό των ελλειμμάτων της και εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών της σε βαθμό τραυματικό. Επίσης, έχει μέχρι τώρα υπερβεί τους παράλογους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα που της έχουν επιβάλει οι δανειστές. Παρόλα αυτά, δεν κατορθώνει να προσαρμοστεί με βιώσιμο τρόπο στην Ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά, λόγω των επιλογών που έκαναν οι κυβερνήσεις από το 2010 η Ελλάδα δεν μπορεί να εξέλθει από το ευρώ.

Κι όλα αυτά, όταν ο κόσμος αλλάζει με ραγδαίο τρόπο και η παγκοσμιοποίηση κλυδωνίζεται. Είναι πολύ σημαντική η δήλωση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ στρατηγού Μακ Μάστερ για τη νέα στρατηγική της υπερδύναμης: «Η γεωπολιτική επέστρεψε και επέστρεψε εκδικητικά μετά από διακοπές που κάναμε από την Ιστορία στην αποκαλούμενη μεταψυχροπολεμική περίοδο». Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι η ώρα της απόλυτης κυριαρχίας των τραπεζιτών τελείωσε. Αυτό ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι ότι ο εγκλωβισμός της Ελλάδας στη μνημονιακή κοίτη πιθανώς να θρυμματιστεί.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.