«Η Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της» - Ο Μητσοτάκης πιέζει την ΕΕ

Λυγερού Νεφέλη
1030
«Η Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της» - Ο Μητσοτάκης πιέζει την ΕΕ, Κυριάκος Μητσοτάκης

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ τοποθετεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το μεταναστευτικό. Για την ακρίβεια, το προτείνει ως πρώτη προτεραιότητα της νέας Κομισιόν, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού συστήματος για το άσυλο. «Η Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της», είπε σε εκδήλωση με θέμα τη συμμετοχή της Νεολαίας στην ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο των εργασιών της συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ.

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη «χρειάζεται ένα κοινό σύστημα για το άσυλο που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο», προσθέτοντας ότι «ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό και προσφυγικό δεν μπορεί να μένει κενό γράμμα, αλλά πρέπει να είναι μια ουσιαστική πολιτική που θα παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του επιχειρησιακού σχεδίου της κυβέρνησης. Σε αυτό ξεχωρίζει η φύλαξη των συνόρων, η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και οι άμεσες επιστροφές. Ισχυρό συμβολισμό έφερε και το κλείσιμο της Μόριας. Και αυτό επειδή για χρόνια συμβολίζει τις άθλιες συνθήκες και το αδιέξοδο με ό,τι αυτά σημαίνουν και για την ανθρωπιστική πτυχή και για την πολιτική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανήγγειλε την πρόθεση των ελληνικών αρχών για ένα γερό νοικοκύρεμα αναφορικά με τις ΜΚΟ που δρουν στην χώρα, αλλά και το βάρος που θα δοθεί στα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, για την μέριμνα των οποίων καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΣΥΡΙΖΑ: Το μπάχαλο που έφερε ο Μητσοτάκης

Στην παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου κατέστη σαφής η πρωτοκαθεδρία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και ειδικού συντονιστή επί του ζητήματος στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή. Την μεγαλύτερη προσοχή, όμως, κέρδισαν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στην Κώ και στη Λέρο. Ανάλογες δομές θα λειτουργήσουν και στην ενδοχώρα. Λέγεται ότι δεν θα είναι παραπάνω από δέκα στο σύνολό τους.

Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν και την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προβλήματος. Αναφέρει ότι «με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ούτε η κατάσταση στα νησιά θα βελτιωθεί, ούτε προφανώς οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα γίνουν καλύτερες».

«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες» δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μετά την επίσκεψή της στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ίδια, το σχέδιο «απ' ό,τι φαίνεται δεν απαντά και δεν λύνει τα προβλήματα όλων αυτών των περιοχών».

Όπως πάντα, όλα θα κριθούν στην πράξη. Εξάλλου, παρά τις φιλόδοξες διακηρύξεις της ΝΔ, η μεγάλη αύξηση των ροών που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες αποκάλυψε πολλές και μεγάλες αδυναμίες. Αντιμέτωπο με την σκληρή πραγματικότητα πλέον ο πρωθυπουργός έχει συνειδητοποιήσει πλήρως τη σημασία που έχει οι Ευρωπαίοι εταίροι να υποχρεωθούν σε αλλαγή στάσης. Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χρηματοδοτήσεις. Προφανώς το γνωρίζουν, αλλά μέχρι τώρα βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση. Δεν βολεύεται, όμως, η Ελλάδα, η οποία τείνει να μετατραπεί σε "αποθήκη ψυχών".

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.