Η επένδυση του Τσίπρα στην επίσκεψη Μακρόν

Η επένδυση του Τσίπρα στην επίσκεψη Μακρόν

του Μένιου Τασιόπουλου  – 

Η επικείμενη επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν στη χώρα μας επιβεβαιώνει την προνομιακή σχέση των δύο χωρών. Αποκτάει δε πρόσθετη σημασία, επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε ιστορική καμπή. Αγωνίζεται για να περάσει επιτυχώς στην μετά-Μνημόνια εποχή. Από τώρα ουσιαστικά αρχίζει η «ενδιάμεση περίοδος» μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Σ’ αυτή την περίοδο θα κριθεί το κατά πόσον η οικονομία θα ορθοποδήσει και η χώρα θα κριθεί από τα διεθνή κέντρα αποφάσεων βιώσιμη.

Η πόλωση που συνεχίζει να εξελίσσεται σε ακραίους τόνους στην αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και στα εγχώρια Μίντια δεν έχει και πολύ ουσία. Ως προς την ανάλυση της πολιτικής πραγματικότητας, η Ελλάδα απέχει πάρα πολύ από το 2015. Οι ισχυροί της Ευρωζώνης, αλλά και στην Ουάσιγκτον δεν ανησυχούν για το τι θα ξημερώσει. Οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινούνται στη μνημονιακή κοίτη και ως εκ τούτου δεν προκαλούν πια σοβαρές ανησυχίες.

Μετάβαση στην “κανονικότητα”

Είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να επαναφέρει τη χώρα στην “κανονικότητα” και στις αγορές χρήματος. Να αποτρέψει ένα τέταρτο Μνημόνιο και –σε συνεργασία με τον οίκο Ρότσιλντ– να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις, προκειμένου να θέσει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να δημιουργήσει προσδοκίες στους Έλληνες για μείωση της φορολογίας και για μερική αποκατάσταση του Κοινωνικού Κράτους.

Όλα, ωστόσο, δείχνουν πως όποτε και αν προκηρυχθούν εκλογές, από τις κάλπες θα προκύψει μια νέα κυβέρνηση, πολύ πιο φιλελεύθερη από τη σημερινή και απολύτως συμβατή με τις στρατηγικές των ισχυρών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι κύριοι άξονες είναι γνωστοί και σε μεγάλο βαθμό ήδη εφαρμόζονται: απελευθέρωση και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, μείωση του κράτους, ιδιωτικοποιήσεις και φυσικά πρόσθετα κίνητρα για ξένες επενδύσεις.

Εν ολίγοις, για τους διεθνείς παίκτες η σημερινή κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί γρίφο όπως στο παρελθόν. Η δε επόμενη προβλέπεται να κινηθεί στο μήκος κύματος της προεδρίας Μακρόν, αλλά και σε πλήρη εναρμόνιση με το Βερολίνο.

Τη διάχυτη ατμόσφαιρα αυτή επιχείρησε, με ανεπίσημο αλλά ουσιαστικό τρόπο, να περιγράψει η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ (με την επαγγελματική της ιδιότητα) σε πρόσφατη συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Η θέση της είναι ότι οι ξένες επενδύσεις ενθαρρύνονται από την προοπτική να έρθει στην κυβέρνηση η Κεντροδεξιά. Θέση, η οποία επιβεβαιώνεται πολλαπλώς και από πολλές ξένες πρωτεύουσες και από διεθνείς ομίλους.

Επίσκεψη σε κρίσιμη στιγμή

Ο πρόεδρος Μακρόν, συνοδευόμενος τελικά από τη σύζυγο του, έρχεται στην Ελλάδα σ’ ένα πολιτικό κλίμα που συνδυάζει δύο αντιφατικά στοιχεία: Ενώ ο κοινός παρονομαστής των δύο κομμάτων εξουσίας όσον αφορά στις κύριες εθνικές προτεραιότητες είναι όσο ποτέ μεγάλος, ταυτοχρόνως, οι κομματικοί ανταγωνισμοί χτυπάνε κόκκινο.

Το παραδοσιακό κλίμα πολιτικολογίας και παροχολογίας του Σεπτεμβρίου με φόντο τη Θεσσαλονίκη φέτος έχει καταστεί πιο σύνθετο. Γιατί η  παρουσία του Γάλλου προέδρου, που αναμένεται να κινηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης Ομπάμα, εκ των πραγμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα που προς το παρόν είναι πρόωρο να αξιολογηθούν.

Στο Μαξίμου, στα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και βεβαίως οι επικεφαλής των υπουργείων, ειδικά των υπουργείων Εξωτερικών, Αμύνης,  Εσωτερικής Ασφάλειας, Οικονομικών και Ανάπτυξης πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τους εκτός Ευρώπης συσχετισμούς και προτεραιότητες. Εδώ και καιρό, ο κόσμος κινείται πολυκεντρικά και η Δύση πλέον δεν είναι ενιαία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx