Η επενδυτική βαθμίδα, οι εκλογές και η απόφαση της μισής ώρας
21/09/2022Το ανάχωμα που προκάλεσε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έχει επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στους σχεδιασμούς των πολιτικών μαγειρείων (για εκλογές και συνεργασίες) σε σημείο που ο Μάκης Βορίδης υπονόησε πως μπορεί η ΝΔ να συμπράξει με την “Ελληνική Λύση”, η οποία προσδοκάται ότι θα γίνει το δοχείο υποδοχής των δυσαρεστημένων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η δε “Εστία” ερμήνευσε τους χρησμούς Τσίπρα στη ΔΕΘ ως άνοιγμα σε τρικομματική, όχι με τεχνοκράτη πρωθυπουργό, αλλά με έμπειρο πολιτικό.
Πίσω από όλα αυτά “παίζονται” μείζονα εθνικά ζητήματα που υπερβαίνουν τη συνήθη πολιτική αντιπαράθεση και τα οποία επηρεάζουν τις ηγεσίες, ασχέτως εάν δεν τα θέτουν -ακόμα- στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης και τα οποία θα θίξουμε στη συνέχεια. Το “κάψιμο” της προοπτικής συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πυροδοτεί νέες διεργασίες και σενάρια. Πρώτον, φέρνει πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, επειδή από τις μετρήσεις φαίνεται πως ο Βελόπουλος δεν φτάνει για τον σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης, είναι αναγκαίο να προχωρήσει ένας διεμβολισμός του ΠΑΣΟΚ με στόχο την διάσπασή του (Λοβέρδος, Καϊλή, Φλωρίδης, Διαμαντοπούλου κ.ά.).
Η Εύα Καϊλή προκάλεσε ήδη τον Ανδρουλάκη με την ψήφιση ως γενικού γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιταλό Alessandro Chiocchetti, που ανήκει στο δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το ενδεχόμενο της διάσπασης φαίνεται ότι το στηρίζουν και εξωκοινοβουλευτικά κέντρα από την εποχή που ο Λοβέρδος έχασε την αρχηγία.
Οι δύο άσσοι του Μητσοτάκη
Παρά την ακρίβεια, την ενεργειακή ανεπάρκεια της ελληνικής βιομηχανίας, την θέρμανση των νοικοκυριών και τα δεκάδες άλλα ουσιαστικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι τις εκλογές, ο πρωθυπουργός που παίζει το ευαίσθητο χαρτί της σταθερότητας, στο οποίο αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάλυσή μας, διαθέτει δύο ακόμη κρυφούς άσσους.
Ο πρώτος είναι η περιβόητη επενδυτική βαθμίδα που όμως όλο και απομακρύνεται. Ως γνωστόν, ούτε η Moody’s, ούτε η DBRS αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία την περασμένη βδομάδα, καθώς τα δεδομένα και τα κριτήρια διαφοροποιούνται. Τι θέλουν οι δύο οίκοι για να δώσουν στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα; Μα πολιτική σταθερότητα! Και ποιος μπορεί να την εξασφαλίσει; Μα ο Κυριάκος Μητσοτάκης…
Ο Τσίπρας με τις εξαγγελίες της ΔΕΘ (κρατικοποίηση ΔΕΗ, μη ιδιωτικοποίηση Εθνικής Τράπεζας, κατάργηση του ασύλου των τραπεζιτών, επαναδιαπραγμάτευση με Γαλλία της συμφωνίας για τις Βelhara) φαίνεται πως δεν θέλει να αναλάβει την πρωθυπουργία γιατί τις επερχόμενες γεωπολιτικές κρίσεις, ίσως και ένα πόλεμο, θεωρεί ότι πρέπει να τις διαχειριστεί μια τρικομματική κυβέρνηση…
Δεύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, φαίνεται να διαθέτει και ένα άλλο ατού, σε μια τέτοια κρίση. Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του στο capital.gr με τίτλο «Για μισή ώρα πόλεμο» ο Άγης Βερούτης ξεκινά με την διαπίστωση ότι: «Αγκάθι αποτελεί ο Κυριάκος στο μαλακό υπογάστριο του αναθεωρητικού μετώπου Ρωσίας-Τουρκίας. Τους χαλάει τον σχεδιασμό και το αφήγημα». Αφού στη συνέχεια επιχειρηματολογεί σθεναρά πλέκοντας το εγκώμιο του πρωθυπουργού, καταλήγει:
«Γιατί χαλάει αυτό το σχέδιο η παρουσία του Μητσοτάκη, ενώ η απουσία του το ευνοεί; Διότι με τυχόν αντικαταστάτη του Μητσοτάκη στην εξουσία, και στην περίπτωση που γίνει απόπειρα εισβολής από τους Τούρκους, μισή ώρα διστακτικότητας μπορεί να αποφασίσει την έκβαση της απόπειρας! Αυτή η μισή ώρα μπορεί να κάνει ολόκληρη τη διαφορά ανάμεσα στην απόκρουση των επίδοξων αποβατικών δυνάμεων με άμεση δημιουργία εκτεταμένου μετώπου σε όλο το σύνορο ή και χτυπήματα σε εχθρικές βάσεις, γέφυρες, αεροδρόμια και πολεμικά πλοία, ή στην διστακτική συρρίκνωση του μετώπου στα σημεία επίθεσης, όπου το πλεονέκτημα της έκπληξης διαθέτει ο επιτιθέμενος. Για αυτή τη μισή ώρα, τυχόν απόπειρα απόβασης μπορεί να καταστεί αποτυχημένη, και έτσι να μην χρειαστεί συμμαχική συνδρομή άμεσα, η οποία θα επέβαλε την ΑΜΕΣΗ διάλυση του ΝΑΤΟ. Μια αποτυχημένη απόπειρα κατά της Ελλάδος θα διαλύσει την Τουρκία σε τουλάχιστον δυο κομμάτια, όπως πολλοί σοφότεροι εμού έχουν αναλύσει».
Αυτά είναι τα θέματα! Άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις έβαλαν τις υποκλοπές χαμηλά στα ενδιαφέροντα των πολιτών…