Η επιχείρηση ταύτισης του Μητσοτάκη με τη διαπλοκή

Σταύρος Λυγερός
2569
Η επιχείρηση ταύτισης του Μητσοτάκη με τη διαπλοκή, Σταύρος Λυγερός

Αποφασισμένο να πάει μέχρι τελικής πτώσεως την "επιχείρηση κάθαρση" είναι το Μαξίμου, σύμφωνα με τα όσα λένε στελέχη του. Αυτό φαίνεται από την πυροδότηση της υπόθεσης Novartis, αλλά και από τη ρητορική που έχει υιοθετήσει στην υπόθεση Μαρινάκη. Στόχος της επικοινωνιακής στρατηγικής του Τσίπρα είναι να ταυτίσει τον Μητσοτάκη με τη διαπλοκή, προκειμένου να τον εξουδετερώσει ηθικά και κατ’ επέκτασιν πολιτικά και εκλογικά. Με τις διαρκείς επιθέσεις, επιχειρεί να θέσει την ηγεσία της ΝΔ σε θέση αμυνόμενου και απολογούμενου.

Η ΝΔ δεν βρίσκεται στη φάση που επιδιώκει να πάρει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει συμβεί εδώ και καιρό και όλα δείχνουν πως δεν είναι αντιστρέψιμο. Ως εκ τούτου, δεν έχει συμφέρον να μετατρέπει σε κεντρικό άξονα της πολιτικής της την ηθική αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που λείπει από τον Μητσοτάκη είναι να πείσει ότι σαν ο επόμενος πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε καλύτερες μέρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει η μπάλα να παραμείνει στο γήπεδο της διαπλοκής-διαφθοράς, επειδή θεωρεί ότι σ' αυτό το γήπεδο έχει πλεονέκτημα. Το σημαντικό είναι πως αυτό το πιστεύουν και πολίτες που δεν έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και –σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες– κατ’ εντολή του Μαξίμου συγκεντρώνονται με εντατικό ρυθμό στοιχεία για άλλες υποθέσεις. Ο σχεδιασμός του προβλέπει βομβαρδισμό της κοινής γνώμης με τέτοιου τύπου αποκαλύψεις.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Τσίπρας και υπουργοί του όχι μόνο δεν τήρησαν αποστάσεις από την ενέργεια της Δικαιοσύνης να στείλει στη Βουλή την υπόθεση Novartis, αλλά φρόντισαν με διάφορους τρόπους να δείξουν στην κοινή γνώμη ότι το βήμα αυτό κατέστη δυνατόν, επειδή ακριβώς βρίσκονται αυτοί στην κυβέρνηση κι όχι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια τακτική ακολουθούν και στην υπόθεση Μαρινάκη.

Αντιθεσμική αλλά με εμβέλεια

Το πολιτικό μήνυμα που το Μαξίμου στέλνει στην κοινή γνώμη είναι ότι με άλλη κυβέρνηση τα σκάνδαλα θα είχαν κουκουλωθεί. Μπορεί αυτή η τακτική να είναι αντιθεσμική, αλλά έχει πολιτική εμβέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, έχει επιλέξει το κοινωνικό ακροατήριο, στο οποίο ποντάρει εκλογικά. Είναι κυρίως φτωχά στρώματα που αναζητούν προστασία και δεν δίνουν μεγάλη σημασία σε ζητήματα θεσμικής λειτουργίας.

Το πολιτικά ζητούμενο –πάντα κατά την ίδια πηγή– είναι οι επόμενες εκλογές να μετατραπούν σε ντέρμπι, ή τουλάχιστον να εδραιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο αναμφισβήτητος δεύτερος πόλος-πυλώνας του πολιτικού συστήματος. Και ως εκ τούτου να εγγραφεί στη συνείδηση των κάθε είδους μηχανισμών και κέντρων ισχύος εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και των ψηφοφόρων, ότι αν χάσει τις εκλογές θα είναι αυτός που θα επανέλθει στον επόμενο εκλογικό γύρο. Όπως, μάλιστα, τόνισε, εδώ κολλάει και η ψήφιση της απλής αναλογικής.

Ο Τσίπρας έχει πρόσθετο ειδικό λόγο να επιδιώκει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Έτσι όπως πυροδοτήθηκε η υπόθεση Novartis, αλλά και τα όσα ακολούθησαν, έχουν διαμορφώσει κλίμα οξύτατης πόλωσης, το οποίο προσλαμβάνει εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά. Οι διώξεις εναντίον ανωτάτων στελεχών της αντιπολίτευσης έχουν με τη σειρά τους τροφοδοτήσει και παροξύνει προϋπάρχουσες ρεβανσιστικές τάσεις στους κόλπους της ΝΔ και σε μία πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ. Με άλλα λόγια, στο Μαξίμου πιστεύουν ότι ο Μητσοτάκης, αν έχει τα πολιτικά περιθώρια, θα επιχειρήσει να στήσει ειδικά δικαστήρια εναντίον τους. Γι’ αυτό και θεωρούν πως ένα υψηλό ποσοστό θα λειτουργήσει μετεκλογικά ως ασπίδα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.