Η επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια διχάζει τους επιχειρηματίες της Μακεδονίας

Λυγερού Νεφέλη
511
Η επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια διχάζει τους επιχειρηματίες της Μακεδονίας, Νεφέλη Λυγερού

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε ερωτηθεί πότε σκοπεύει να επισκεφτεί τα Σκόπια, ταξίδι που είχε ήδη προαναγγείλει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, περιορίστηκε να απαντήσει ότι σχεδιάζει να πάει «μόλις φτιάξει και ο καιρός». Τελικά η ελληνική αποστολή θα μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία στις 2 Απριλίου. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, οι “καταιγίδες” παραμένουν, παρ’ ότι έχουμε μπει για τα καλά στην άνοιξη. Και αυτό, διότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, εν μέσω κοινωνικής έντασης και δυσαρέσκειας για την Συμφωνία των Πρεσπών, δεν βρήκε την θετική ανταπόκριση που ανέμενε, ούτε στους κόλπους των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας.

Αντιθέτως, η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης εμφανίζεται διχασμένη και άκρως ανήσυχη. Κλίμα που αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του Αλέξη Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Μακεδονία Παλλάς με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και 40 επιχειρηματιών. Ο διάλογος σημαδεύτηκε από κάποια γκρίνια, αλλά και αρκετές απορίες ως προς προβληματικά σημεία της Συμφωνίας.

Μεταξύ των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, ο πρόεδρος του ΟΛΘ Σωτήρης Θεοφάνης, ο πρόεδρος της ΑΖΚ Κυριάκος Λουφάκης, ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου, ο Άγγελος Ιατρίδης (Κτήμα Αλφα), ο Στέφανος Τζιρίτης (ISOMAT), η Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ), ο Ανέστης Γεωργουδάκης (New Age), ο Γιώργος Καλανδρέας (Τηλεματική), ο Κώστας Παπακωνσταντίνου (ΓΕΩΤΕΚ), ο Νίκος Δαστερίδης (Dasteri) και άλλοι.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να αδράξουν τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τη δυνατότητα να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας με το σημαντικό και θετικό μομέντουμ που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών» ανέφερε. Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίας εμφανίστηκαν τόσο διχασμένοι, όσο και μπερδεμένοι.

Ο γνωστός οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου έδειξε στον πρωθυπουργό τα κρασιά των Σκοπίων, τα οποία σε μία έκθεση πλασσάρονταν ως  “μακεδονικά”. Άλλοι εξέφρασαν την απορία τους για το τί ακριβώς αλλάζει στη Συμφωνία και πώς θα τους επηρεάσει. Η δυσαρέσκεια αυτή εκφράστηκε και με την άρνηση αρκετών επιχειρηματιών να συμμετάσχουν στην πρωθυπουργική αποστολή στη γείτονα χώρα, παρά την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα.

Απαντούμε αρνητικά!

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία η διοίκηση αρνείται να τον συνοδεύσουν. «Αυτό που έχει ανάγκη η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, δεν είναι ένα ταξίδι για την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών σχέσεων, αλλά να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών και δη για τα μακεδονικά προϊόντα. Απαντούμε λοιπόν αρνητικά σε μια πρόσκληση που δεν εξυπηρετεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο ίδιο κλίμα και ο Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Ξεκαθάρισε, απαντώντας στην πρόσκληση, πως «δεν συμμετέχουμε σε καμία αποστολή στα ΣκόπιαΑπαντώ στο Enterprise Greece, τον φορέα που συντονίζει την αποστολή, ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει αποφασίσει να μην συμμετέχει σε καμία δράση που θα σχετίζεται με τη γειτονική χώρα, όσο αυτή χρησιμοποιεί ένα όνομα το οποίο δεν της ανήκει. Το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν ομόφωνα ότι το ΕΕΘ προχωρά στην κίνηση αυτή ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης απέναντι σε μία πολιτική, που δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό. Καμία από τις δράσεις αυτές δε μας αφορά. Για μας το όνομα της Μακεδονίας, που είναι μόνο ελληνικό, είναι ιερό και θα το υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο μπορούμε».

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας. Ο τελευταίος διέψευσε ότι υπήρξε κλίμα γκρίνιας στη σύσκεψη. Έκανε λόγο για fake news και τόνισε πως «το κλίμα στη συνάντηση ήταν εξαιρετικό, έγινε ουσιαστική συζήτηση κι εκφράστηκαν ανησυχίες από μόλις δύο επιχειρηματίες για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης στα εμπορικά σήματα».

Γεγονός, όμως, παραμένει ότι ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ανταπαντά, διοργανώνοντας σήμερα εκδήλωση για το ζήτημα που προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις εμπορικές επωνυμίες και την προστασία αυτών στις διεθνείς αγορές. Σε αυτήν θα συμμετάσχει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όλα αυτά στα απόνερα της αποκάλυψης του Ζόραν Ζάεφ ότι δέχθηκε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, επειδή η Ελλάδα αποδέχθηκε την “μακεδονική” εθνική ταυτότητα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.