Η επόμενη ημέρα για τον τόπο, η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Αγτζίδης Βλάσης
1148
Η επόμενη ημέρα για τον τόπο, η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, Βλάσης Αγτζίδης

Οι εθνικές εκλογές ανέδειξαν τη ΝΔ νικήτρια, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση για την επόμενη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συγκρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του 2015 με ένα ποσοστό που πλησίαζε το 32%. Το σχέδιο της "στρατηγικής του ήττας" απέτυχε παταγωδώς, εφόσον άντεξε μόνος έναντι όλων στη σφοδρή --και ανήθικη πολλές φορές-- πολεμική που δέχτηκε μέσα στην τετραετία τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΚΙΝΑΛ.

Η εντυπωσιακή του συσπείρωση επιβεβαιώνει πως αποτελεί τον βασικό και ισχυρό πόλο του πολιτικού χώρου που ξεκινά από το Κέντρο και τελειώνει στις παρυφές της απολυταρχικής Αριστεράς. Το σχεδόν 32% των ψήφων που έλαβε οδηγεί τον αναλυτή στο ψύχραιμο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αποδέχεται ότι γενικά τα κατάφερε στη διαχείριση μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου και μιας οικονομικής κατάρρευση που προκάλεσαν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Ότι εκείνο το μέτωπο του αρχικά 4% ανόμοιων δυνάμεων διαμαρτυρίας, που πριν 4,5 χρόνια ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες, πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να φέρει εις πέρας το έργο του.

Οι εκλογές αυτές είχαν ιδιαιτερότητες, εφόσον ήταν οι πρώτες που έγιναν μετά το τέλος του κύκλου των μνημονίων και της διαφαινόμενης απαρχής του τέλους της σφοδρής οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα. Το εκλογικό αποτέλεσμα προήλθε εκτός από την αναπόφευκτη φθορά και από μια λυσσώδη επικοινωνιακή επίθεση που δέχτηκε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Η ΝΔ και πολύ συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα καθώς και ολιγάρχες που ήλεγχαν Μέσα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, κατάφεραν να δημιουργήσουν αρνητικά στερεότυπα, να τα διαχύσουν σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, να συσπειρώσουν το χώρο της Δεξιάς, εκμεταλλευόμενοι έξυπνα την ευκαιριακή αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτική του ΚΙΝΑΛ.

Προσωπικά θα ευχόμουν στους νικητές:

  • να ακολουθήσουν μια κεντρώα πολιτική.
  • να μην επιτρέψουν στον εξτρεμισμό (οικονομικό ή πολιτικό) να επιβάλλει το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου.
  • να μη διαλύσουν το κοινωνικό κράτος.
  • να μη διευρύνουν το κοινωνικό χάσμα.
  • να μην επιτρέψουν στο σύστημα της διαφθοράς και της κλεψιάς, που άνθισε επί των  ημερών διακυβέρνησης του τόπου από το (σημιτικό κυρίως) ΠΑΣΟΚ την καραμανλική ΝΔ να επανακάμψει.

Ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία;

Το μεγάλο ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ορίζει και το διακύβευμα της επόμενης περιόδου. Δηλαδή, να εγκαταλειφθούν συνειδητά τα όποια βαρίδια και να  μετεξελιχθεί στο μεγάλο δημοκρατικό κόμμα, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Σε ένα κόμμα-θεματοφύλακα της ισορροπημένης ανάπτυξης και της κοινωνικής ειρήνης που φέρνει η αίσθηση της δικαιοσύνης και η ευαισθησία για τους αδύναμους, υποστηρίζοντας με αποφασιστικότητα τις μεγάλες κατακτήσεις του λαού μας.

Το ζήτημα που μπαίνει είναι απλό και το διατύπωσε με σαφήνεια ο Αλέξης Τσίπρας: Το κόμμα και η κοινωνική του απήχηση θα πρέπει να συμβαδίσουν οργανωτικά, ώστε να αποτυπωθεί ουσιαστικά στο κόμμα αυτή η ευρύτερη εκλογική επιρροή. Κατά συνέπεια, ο μετασχηματισμός σε ένα νέο σχήμα είναι αναπόφευκτος. Αυτό το αναπόφευκτο εγχείρημα ενέχει δυσκολίες εφόσον θα συναντήσει σίγουρα αντιδράσεις από κάποιες παλιές ιδεοληπτικά αγκυλωμένες ομάδες.

Όμως, η δυναμική των εξελίξεων που δημιούργησε το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να ακυρωθεί. Η πολιτική ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του μετασχηματισμού του θα είναι η επόμενη σημαντική φάση της πολιτικής ιστορίας του τόπου. Μια φάση που θα ορίσει το πολιτικό σκηνικό της επόμενης μεγάλης περιόδου και θα εδραιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια αξιόπιστη δύναμη με σαφείς οριοθετήσεις, τόσο από τη δεξιά του πλευρά όσο και από την αριστερή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.