Η ερώτηση “αβάντα” και η χαμένη τιμή της σοσιαλδημοκρατίας
03/07/2020Σε αβάντα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να παρουσιάσει με τον καλύτερο τρόπο την επέκταση των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, εξελίχθηκε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά για την Οικονομία και την Εργασία. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την ικανοποίησή της, επειδή κάποιες από τις προτάσεις του κόμματός της υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.
Ο Μητσοτάκης απάντησε, από τη Βουλή, για τα ίδια θέματα, και πριν από λιγότερο από έναν μήνα, στις 12 Ιουνίου, σε επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει, τότε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Και το έκανε κάτω από δυσκολότερες συνθήκες, τόσο για τον ίδιο όσο και για τη χώρα.
Τότε, ο πρωθυπουργός είχε να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες αστοχιών υπουργών του, τις οποίες προσπέρασε προαναγγέλλοντας διορθωτικές κινήσεις, δηλαδή ανασχηματισμό, που αφού επιβεβαίωσε ενδιάμεσα, σήμερα τον έχει παγώσει. Τότε τα περιοριστικά μέτρα ήταν ακόμη σε ισχύ σε μεγάλο βαθμό, σήμερα, ωστόσο, η χώρα έχει κάνει ήδη δύο σημαντικά ανοίγματα στον έξω κόσμο και αρχίζει να αισιοδοξεί, ότι δεν θα χαθεί πλήρως το καλοκαίρι.
Σε ό,τι αφορά τα ίδια τα μέτρα, ήδη από το πρώτο διάγγελμα, ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση ξεκαθάρισαν, ότι το πακέτο είναι δυναμικό και τροποποιείται αναλόγως των εξελίξεων. Και με το σκεπτικό αυτό, έχουν προχωρήσει ήδη σε αρκετές τροποποιήσεις. Κανείς άλλωστε, δεν μπορούσε να προβλέψει τον Μάρτιο, πως θα είναι η κατάσταση της χώρας τον Ιούνιο, όπως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σήμερα, πως θα έχουν τα πράγματα το φθινόπωρο.
Με ολίγη από …Μπέκετ
«Είμαι σήμερα εδώ για να ακουστεί η φωνή όσων αγωνιούν για την δουλειά τους» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό. «Είμαι σε θέση σήμερα να ανακοινώσω μια ακόμα δέσμη μέτρων στήριξης του κόσμου της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ» απάντησε ο Μητσοτάκης.
Η Φώφη Γεννηματά υπερασπίστηκε το κοστολογημένο ενδιάμεσο πρόγραμμα του κόμματός της, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν το έλαβε υπόψη της, και με το μυαλό μάλλον στον Τσίπρα, την στρατηγική ήττα του οποίου πολύ επεπόθησε, τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ ποτέ δεν είπε «υπάρχει λεφτόδενδρο». «Αν πιστεύετε ότι με μαγικό ραβδί μπορούμε να κρατήσουμε ακέραια όλα τα εισοδήματα τότε ζείτε σε άλλο πλανήτη» ήταν η ανταπάντηση του Μητσοτάκη στην δευτερολογία του.
«Ακολουθείτε λάθος δρόμο. Είστε δέσμιοι των συντηρητικών πολιτικών σας… Σαρώνετε και ότι άντεξε στα 10 χρόνια της κρίσης και τα μνημόνια. Δέσμιοι της ανικανότητας των Υπουργών σας», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά. Φέρτε προτάσεις να τις ενσωματώσουμε απάντησε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην πρόταση Καμίνη για τον νόμο σχετικά με τις διαδηλώσεις. «Θα θέλαμε να βρούμε πεδίο συνεννόησης» πρόσθεσε, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό προϋποθέτει πως η αντιπολίτευση δεν θα είναι «στείρα» και δεν θα στηρίζεται «πάνω σε μαγκάλια και συσσίτια»!
Τα νέα μέτρα
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κάντε μηδενική την προκαταβολή φόρου για το 2020.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις. Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή.
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυξήστε την επιστρεπτέα προκαταβολή στα 3 δις ευρώ τουλάχιστον.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγκαινιάζουμε και τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής. Θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα καταβάλλεται με βάση τον τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου. 7000 επιχειρήσεις του τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή την επόμενη εβδομάδα. 120.000 επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή.
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας προτείναμε να δώσετε ισχυρά κίνητρα για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να δουλέψουν οι εργαζόμενοι σε αυτά.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η επιδότηση κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία επεκτείνεται και για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για αυτό το τρίμηνο. Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.
ΣΥΝ-εργασία στη Σοσιαλδημοκρατία
Η αιχμή, πάντως, του Μητσοτάκη, ότι με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, μια φιλελεύθερη κυβέρνηση δεν διστάζει να πάρει και σοσιαλδημοκρατικά μέτρα, στάθηκε αφορμή να ανέβουν και άλλο οι τόνοι στις δευτερολογίες. «Δεν δέχομαι μαθήματα σοσιαλδημοκρατίας. Πολλοί την διεκδικούν και ο Τσίπρας πρόσφατα» είπε η Φώφη Γεννηματά.
«Δεν είπα προς Θεού ότι η κυβέρνηση αυτή είναι σοσιαλδημοκρατική. Είμαστε κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση» απάντησε ο πρωθυπουργός για να επισημάνει ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του είναι μπροστά και πάνω από τα μέτρα που πήραν άλλες χώρες. Επανέλαβε επίσης ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησής του είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων.
«Όσα εξαγγέλλετε συνιστούν σημαντική παραδοχή ότι είναι ανεπαρκή όσα έχετε κάνει μέχρι τώρα» είπε η Φώφη Γεννηματά, η οποία νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «το ΚΙΝΑΛ δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή όρων εργασίας». «Αυτή είναι η σοσιαλδημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως υπουργοί και ήσαστε υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Τότε δεν τα λέγατε αυτά. Καλό είναι, όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν να μην παρακάμπτουμε ολόκληρες περιόδους» σχολίασε σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του ο Μητσοτάκης. Διευκρίνισε επίσης, ότι η αναφορά «σε μαγκάλια και συσσίτια» δεν ήταν για την αντιπολίτευση της κυρίας Γεννηματά και για το ΚΙΝΑΛ.
Για την ιστορία πάντως, και σε ό,τι αφορά την, ήδη χρεοκοπημένη πανευρωπαϊκά, σοσιαλδημοκρατία, καλό είναι να θυμηθούμε, ότι στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, εάν αποκαλούσες ένα Πασόκο “σοσιαλδημοκράτη” το θεωρούσε “βρισιά” και “προσβολή”. Και αυτό γιατί, πρωτίστως, αισθανόταν και πίστευε ότι είναι σοσιαλιστής.