Η εβδομάδα των Παθών και η επόμενη ημέρα
13/04/2020Πολλές αναφορές στην επόμενη ημέρα και στην μετά την πανδημία εποχή είχε το νέο μήνυμα του πρωθυπουργού, το οποίο εστίαζε, ωστόσο, στην κρίσιμη για την διάδοση του κορωνοϊού εβδομάδα που διανύουμε. Αυτή την Εβδομάδα των Παθών και του Πάσχα που φέτος, όπως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε θα είναι διαφορετικό, καθώς θα γιορταστεί με περιορισμούς και χωρίς την καθιερωμένη έξοδο.
Εμφανώς ικανοποιημένος από την μικρή εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες που πληρώνουν βαρύ τίμημα με την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά, ο πρωθυπουργός επισήμανε, στην αρχή του μηνύματός του, την ωριμότητα με την οποία αντιμετώπισαν οι πολίτες τους περιορισμούς.
«Αν αυτό μας προσφέρει μια εύλογη ικανοποίηση, γιατί όχι και υπερηφάνεια, μας εξοπλίζει, ταυτόχρονα, με πρόσθετο κουράγιο να συνεχίσουμε τη μάχη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη» και να τονίσει ότι «η παραμικρή επανάπαυση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα». Πρόσθεσε επίσης ότι η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει «σταδιακά και σε φάσεις» και μόνο «όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα».
Χτίζεται ένα νέο ΕΣΥ
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον βίαιο τρόπο με τον οποίο αυτή η πρωτοφανής κρίση αλλάζει με «ιλιγγιώδη ταχύτητα» πολλά πράγματα, ανάμεσά τους συνήθειες, αντιλήψεις, τον τρόπο λειτουργίας δομών του κράτους και το ίδιο το κράτος. Άρχισε βεβαίως από τον χώρο της Υγείας και τους ανθρώπους που φροντίζουν για αυτήν, τονίζοντας ότι «χτίζεται ένα νέο ΕΣΥ», καθώς, όπως επισήμανε, «σε μόλις πέντε εβδομάδες, έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες».
Αφού αναφέρθηκε στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αποτελεί την πρώτη γραμμή, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η αναμόρφωση του ΕΣΥ δεν σταματά εδώ» και δεσμεύτηκε προσωπικά για την άμεση προσθήκη εκατοντάδων κρεβατιών ΜΕΘ, έτσι ώστε η χώρα μας να προσεγγίσει γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παραλλήλως, τόνισε την πολυδιάστατη κινητοποίηση της κοινωνίας, «με τις μεγάλες δωρεές ιδιωτών και με τον εθελοντισμό χιλιάδων πολιτών».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές που επιτάχυνε η πανδημία σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Κράτους. Ενός κράτους, που όπως είπε κρίνεται από την αποτελεσματικότητά του. Τονίζοντας ότι «μαζί με το ΕΣΥ, νέα μορφή παίρνει και το σύνολο του δημόσιου τομέα», αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, η οποία καθιστά ευκολότερη τη ζωή του πολίτη, απλοποιώνοντας τις σχέσεις του με τη Διοίκηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανθεκτικότητα και την ευελιξία που επιδεικνύουν μπροστά στην κρίση πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και την υπευθυνότητα των πολιτών και στην εμπιστοσύνη τους προς το Κράτος. Τόνισε μάλιστα ότι αυτή η εμπιστοσύνη προς το Κράτος δεν πρέπει να φύγει μαζί με την πανδημία, γιατί θα είναι χρήσιμη και για «την επόμενη μεγάλη πρόσκληση: Την ανάταξη της οικονομίας».
Τα μέτρα και ο κίνδυνος
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε εκτενώς τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων από αυτήν την πρωτοφανή κρίση. Τόνισε μάλιστα, ότι ήδη 750.000 εργαζόμενοι εισπράττουν την ενίσχυση των 800 ευρώ, σχεδόν 200.000 άνεργοι πήραν παράταση στο επίδομα τους, σε περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και 85.000 επιστήμονες δήλωσαν συμμετοχή σε προγράμματα αμειβόμενης τηλεκατάρτισης.
Παραλλήλως ανακοίνωσε ότι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ, ως άλλο ένα πρόσθετο μέτρο για την προστασία της υγείας και της κοινωνικής συνοχής. Παραδέχθηκε βεβαίως ότι η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη για να προσθέσει ότι «ακόμα μεγαλύτερη μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021».
Το μήνυμα του πρωθυπουργού είχε όμως κι έναν άλλον στόχο: Να αποτρέψει επίδοξους παραβάτες των μέτρων κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, κυρίως σε ότι αφορά τυχόν συναθροίσεις σε εκκλησίες, αλλά και παράνομη έξοδο πολιτών στην επαρχία που μπορεί να προκαλέσει διασπορά της επιδημίας.
Με έναν λόγο που απευθυνόταν περισσότερο στο θυμικό και είχε στόχο να συγκινήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την κρισιμότητα αυτής της εβδομάδας, επισημαίνοντας ότι «δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά η υγεία των πιστών» και ότι «μια κλωστή χωρίζει τη νίκη από την καταστροφή». Κάλεσε τέλος τους πολίτες να αποτρέψουν μια καταστροφή αυτού που πετύχαμε μέχρι τώρα, ειδικά όταν «στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα».
Ο γιατρός και ο “τιμωρός”
Ανάλογα ήταν τα μηνύματα που έστειλε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι «μια φωτιά που πάει να σβήσει, δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παραμένουμε σε κατάσταση συναγερμού, επισημαίνοντας ότι η μάχη με τον ιό κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό επανέλαβε τον μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας που διατρέχουν οι ηλικιωμένοι και την ευθύνη όλων μας να τους προστατέψουμε. Ανέφερε επίσης ότι δεν φαίνεται να επαναμολύνονται ασθενείς που έχουν αναρρώσει και ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο δεκαέξι ασθενείς βγήκαν από την ΜΕΘ. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης ότι τα νέα κρούσματα είναι 31 και ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχαμε έναν νέο θάνατο, που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 99.
Στον ρόλο του “κακού” ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατέστησε σαφές ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα και επανέλαβε ότι οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Με αφορμή μάλιστα τα πρόσφατα περιστατικά στην Κέρκυρα και το Κουκάκι, τόνισε ότι, πέρα από τις νομικές συνέπειες «κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν είναι περισσότερο πιστοί χριστιανοί από άλλους».