ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ψήφισμα-ράπισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα – Τί λέει η κυβέρνηση

Ψήφισμα-ράπισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα – Τί λέει η κυβέρνηση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρουσε το καμπανάκι για «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου» και κάλεσε την Κομισιόν να αναλάβει δράση. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωβουλής.

Το κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα. Όσον αφορά τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραίβάζ τον Απρίλιο του 2021 και καταγγέλλουν ότι οι δημοσιογράφοι δέχονται σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (επίσης από υψηλόβαθμους πολιτικούς). Επισης ότι παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών τους με λογισμικό υποκλοπής spyware και ότι απειλούνται με καταχρηστικές μηνύσεις –συμπεριλαμβανομένων μηνυτών από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού της χώρας.

»Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες για την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής οπτικοακουστικών μέσων, τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια ολιγαρχών και τον τρόπο διανομής των κρατικών επιδοτήσεων σε ενημερωτικά μέσα.

»Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την εργαλειοποίηση των «απειλών για την εθνική ασφάλεια»  ώστε με αυτή την δικαιολογία να παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι, στους οποίους περιλαμβάνονται και ευρωβουλευτές. Στο λεγόμενο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές απαιτούμε να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις και να γίνουν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητούμε να μην ισχύσει η νομοθεσία που θέτει την υπηρεσία πληροφοριών υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού.

»Εκφράζουμε  ανησυχίες και για τη μεταφορά της έρευνας σε διαφορετικό εισαγγελέα και για την άσκηση πολιτικής πίεσης, εκφοβισμού και παρενόχλησης των ανεξάρτητων αρχών που ελέγχουν την κυβέρνηση.

»Το Κοινοβούλιο επισημαίνει επίσης την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και τις ελλείψεις στις επακόλουθες έρευνες και στις δικαστικές αποφάσεις,  όπως και εικαζόμενη διαφθορά στη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και την ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων σε αυτές».

Το ψήφισμα αναφέρεται και στη μεταχείριση των μεταναστών, στα συστηματικά pushbacks και στις εκστρατείες συκοφάντησης ακτιβιστών που ενεργοποιούνται στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης αναφέρεται σε «έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών» και εκφράζει ανησυχίες για την άρνηση της φιλοκυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα σε δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζητήθηκε από το Εισαγγελία της ΕΕ.

Το ψήφισμα καταλήγει ότι «ενόψει όλων αυτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τα μέσα που διαθέτει για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ και σε σχέση με τη μη εφαρμογή αποφάσεων από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Περαιτέρω, ο Δείκτης Διαφθοράς του 2023 δείχνει ανησυχητική πτώση σε θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου».

Πως ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές

Οι βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την καταδίκη, όπως και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και κατηγορούμενη στην υπόθεση του Qatar-gate, Εύα Καϊλή, κατηγορουμένη και για δεύτερο σκάνδαλο πλέον, για το οποίο ήρθη προχθές η ασυλία της. Ο κ. Μεϊμαράκης απουσίαζε, αλλά είχε ψηφίσει υπέρ του “αντιψηφίσματος” που θέλησε να περάσει η ΝΔ. Από την ψηφοφορία απουσίαζε και ο νυν ανεξάρτητος και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Απουσίαζε επίσης και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είχε προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού.

Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε ο ευρωβουλευτής της “Ελληνικής Λύσης” Μανώλης Φράγκος, με το κόμμα σε ανακοίνωσή του να ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν συμφωνεί σε γενικές γραμμές, αλλά διαφωνεί με το θέμα των μειονοτήτων και των pushbacks. Το ΚΚΕ προτίμησε το “παρών” ή λευκό για την Ευρωβουλή. Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποδίδει την ουδτερότητά της στο ότι επρόκειτο για ένα ψήφισμα «από τη σκοπιά των δήθεν “αξιών” της ΕΕ, που ξεπλένει όμως τα πάντα με το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιό της. Στην πραγματικότητα όλα όσα θίγει για τις υποκλοπές, τα Τέμπη, τις διώξεις δημοσιογράφων είναι αποτελέσματα και της πολιτικής της ΕΕ που υλοποιεί με συνέπεια η κυβέρνηση, στην Ελλάδα και με την οποία συμφωνούν κι έχουν ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ».

Τι λέει η κυβέρνηση

Ο ‘Ακης Σκέρτσος στην Βουλή απάντησε στα ζητήματα  που έθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το κράτος δικαίου, έπειτα από το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου: «Μα υπάρχει μεγαλύτερη επιβεβαίωση ότι αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί το κράτος δικαίου, μέσα από την διεύρυνση των δικαιωμάτων που συζητάμε σήμερα  (για τον γάμο των ομόφυλων) σε αυτό το νομοσχέδιο; Και ακριβώς επειδή αναγκάζεστε να το υπερψηφίσετε – δεν θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά – ανακαλύπτετε σκιές και δημιουργείτε μάλιστα και μια εικόνα διασυρμού της χώρας, με βουλευτές σας στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσα από πολιτικά υποκινούμενα ψηφίσματα, τα οποία διασύρουν την Ελλάδα, υποστηρίζονται και υπογράφονται από Έλληνες βουλευτές κι έχουν μάλιστα και έχουν στα θέματα τα οποία βάζουν ακόμα και την απειλή της περικοπής κοινωνικών πόρων στη βάση θεμάτων του κράτους δικαίου στην Ελλάδα;

Είναι αυτό μια σοβαρή, εθνικά υπεύθυνη στάση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για θέματα κράτους δικαίου; Δεν νομίζω. Και πραγματικά πρέπει να αναλογιστούμε περισσότερο την μεγάλη τομή που κάνει αυτό το νομοσχέδιο, την διεύρυνση δικαιωμάτων σχετικά με τα θέματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι ομοφυλόφιλοι συνάνθρωποί μας», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Αντίδραση Κασσελάκη 

«Οι πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας.

«Οι ευρωβουλευτές ζητούν απαντήσεις για το έγκλημα των Τεμπών, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την ελευθερία του Τύπου, την αστυνομική βία. Αυτές οι πρακτικές θυμίζουν καθεστώτα άλλων δεκαετιών ή άλλων χωρών», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αφού αναφέρει ότι είναι υπερήφανος για τη δουλειά του ευρωβουλευτή του κόμματος Κώστα Αρβανίτη, ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι «η πατρίδα μας αξίζει καλύτερα» και προσθέτει ότι «η γιγαντιαία προπαγάνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δε θα επικρατήσει».

Τί είπε ο Βέμπερ

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ξεκάθαρη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις για να εγγυηθεί το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία για την καλή κατεύθυνση στην Ελλάδα” ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάμνφρεντ Βέμπερ με δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

Μιλώντας για το κράτος δικαίου, ο κ. Βέμπερ στηλίτευσε τη στάση των Σοσιαλιστών υπογραμμίζοντας ότι “οι Σοσιαλιστές έχουν πολλά να κάνουν για να εγγυηθούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να εγγυηθούν όλο το σύστημα που βασίζεται στο κράτος δικαίου σε ορισμένες από τις χώρες στις οποίες κυβερνούν. Άρα η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και η Νέα Δημοκρατία κάνει καλή δουλειά”. Παράλληλα, επισήμανε ότι έχουν γίνει “επτά διαδοχικές συζητήσεις” στο ΕΚ για το κράτος-δικαίου σημειώνοντας ότι “προφανώς πρόκειται για κομματική πολιτική κατάχρηση ζητημάτων κράτους δικαίου. Και πρέπει να πω σταματήστε το. Βλάπτετε το κράτος δικαίου”.

“Ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ως Νέα Δημοκρατία υπερασπιζόμαστε τη βασική αρχή του κράτους δικαίου. Αλλά το κράτος δικαίου σημαίνει για εμάς να μην κάνουμε πολιτική κατάχρηση των θεμάτων στο τραπέζι. Το ερώτημα στο τραπέζι είναι υποθέσεις για δικαστήρια, αλλά όχι για Κοινοβούλια” ανέφερε ο Μάνφρεντ Βέμπερ προσθέτοντας ότι “πρόκειται για περιττές και αβάσιμες επιθέσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας και κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαστε το κόμμα του κράτους δικαίου και θα υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου, ό,τι κι αν κοστίσει”.

Προσέθεσε ότι “και από κομματικής πλευράς δεν χρειαζόμαστε κανενός είδους μάθημα από την Αριστερά για αυτό. Είμαστε το κόμμα του Ντόναλντ Τουσκ στην Πολωνία, για παράδειγμα, που νίκησε το PiS και επανέφερε το κράτος δικαίου στην Πολωνία. Κοιτάζοντας προς τη Μάλτα, στη Ντάφνε Γκαρουάνα Γκαλίτσια, οι Σοσιαλιστές έχουν πολλά να κάνουν για να εγγυηθούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να εγγυηθούν όλο το σύστημα που βασίζεται στο κράτος δικαίου σε ορισμένες από τις χώρες στις οποίες κυβερνούν. Άρα η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και η Νέα Δημοκρατία κάνει καλή δουλειά”.

Δήλωση Αυγέρη

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη που καταδικάστηκε με ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της στο κράτος δικαίου εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη. Όπως τονίζει σε δήλωσή της, «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός καταδικάστηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έλλειψη ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα, την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κατηγορούνται για τις υποκλοπές, τις slapps αγωγές σε βάρος ερευνητών δημοσιογράφων, τη λίστα Πέτσα, τη μη διερεύνηση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τη μη απόδοση ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών και το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, τις πιέσεις σε βάρος λειτουργών της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών. Επιπλέον, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα» αναφέρει η Δώρα Αυγέρη και καταλήγει:

«Και με την σφραγίδα, πλέον, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι μηδενική και εκθέτει ανεπανόρθωτα την χώρα μας στην Ευρώπη και διεθνώς».

Πυρά από Νέα Αριστερά

«Σε μια ιστορική απόφαση το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα με ευρεία πλειοψηφία καταδίκασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά, η οποία χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και δηλώνει ότι «θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανατροπή της αυταρχικής κυβέρνησης της Δεξιάς και την επανεκκίνηση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας».

Αναφέρει ειδικότερα ότι «οι υποκλοπές, η δολοφονία Καραϊβάζ, οι εκδικητικές αγωγές εναντίον ανεξάρτητων δημοσιογράφων, το έγκλημα της Πύλου μετατρέπουν τη χώρα μας σε σύμβολο του σύγχρονου πολιτικού αυταρχισμού». Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες. Για τον διεθνή διασυρμό. Για το γεγονός ότι την κυβέρνηση του στην Ευρωβουλή στήριξε η Άκρα Δεξιά. Για την παραβίαση του κράτους δίκαιου. Για την καθημερινή υπονόμευση της Δημοκρατίας μας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι