Η εξεταστική διχάζει τη ΝΔ – Σε διαφορετικούς δρόμους Μητσοτάκης-Σαμαράς

Δηλώσεις Σαμαρά για τις αποκαλύψεις του εισαγγελέα Αγγελή

«Εγώ δεν στέλνω τους πολιτικούς μου αντιπάλους στα δικαστήρια», είναι η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα για το τι θα πράξει όσον αφορά την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την “σκευωρίαστην υπόθεση Novartis μετά την διαβίβαση του φακέλου στην Βουλή την Δευτέρα.

Την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής επιδιώκει ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος και κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου την περασμένη εβδομάδα, κατονομάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα και τον “Ρασπούτιν”, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ότι παρενέβαιναν και χειραγωγούσαν την Δικαιοσύνη, προκειμένου να παραπέμψει τα πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση της Novartis.

Με την διαρροή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει τέλος στην σχετική φιλολογία που έχει αναπτυχθεί και επιβεβαιώνει ότι πρόθεσή του είναι να κινηθεί σε ήπιους πολιτικούς τόνους και κυρίως δίχως ρεβανσισμούς έναντι του πολιτικού του αντιπάλου. Παράλληλα, υπογραμμίζει και τη διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος –όπως αναφέρουν πηγές της ΝΔ– «δεν δίστασε δέκα πολιτικά πρόσωπα εκ των οποίων τρεις πρώην πρωθυπουργοί για να εξυπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες».

Είναι βέβαιο ότι η στάση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα αρέσει στον Αντώνη Σαμαρά. Ένα ερώτημα από εδώ και στο εξής είναι εάν ο πρώην πρωθυπουργός θα επιδιώξει την συγκέντρωση των 30 υπογραφών από βουλευτές, προκειμένου να υποβληθεί η πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Πιο εύκολη είναι η απάντηση στο ερώτημα για το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015, που του ζητούν οι “ταλιμπάν” του κόμματός του, προκειμένου να είναι υπό διαρκή δίωξη και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Επ’ αυτού το κυβερνητικό επιτελείο λέει ότι η υπόθεση έχει ούτως ή άλλως παραγραφεί και δεν έχει νόημα η αναζήτηση ευθυνών.

Με την στάση του αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να απογοητεύει το “αντι-ΣΥΡΙΖΑ κοινό, αλλά δίνει το σήμα ότι κοιτάζει μπροστά ακόμη κι αν αυτό έχει κόστος και προκαλεί εσωκομματική κριτική. Καθώς Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας δείχνουν να βαδίζουν στο μονοπάτι της συναίνεσης, μένει να φανεί εάν αυτό θα κορυφωθεί σε συμβολικό επίπεδο με την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Θα είναι η πλήρης απογοήτευση του Αντώνη Σαμαρά. Πάντως, την ώρα που ο Μεσσήνιος πολιτικός ετοίμαζε τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες, είχε ήδη κλείσει ότι ο επόμενος επίτροπος της χώρας στην Κομισιόν θα ήταν ο Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως άλλωστε έγινε και με τη θέση αντιπροέδρου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι