Ούτε ψήφος στη Λεπέν λέει ο πρωθυπουργός Ατάλ – Θρίλερ ο β’ γύρος
30/06/2024Εκλογικός νίκη του κόμματος της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία και ρεκόρ συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα για το κόμμα του στις Ευρωεκλογές. Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 49,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους και η συμμετοχή ξεπέρασε το 65%!
Σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ενάντια στο κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν κάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. «Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν. «Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας για λογαριασμό της προσκείμενης στον πρόεδρο Μακρόν παράταξης, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε σήμερα ότι οι υποψήφιοι της παράταξης που ήρθαν τρίτοι και «η διατήρηση των οποίων θα είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή βουλευτή του Εθνικού Συναγερμού» θα πρέπει να αποσυρθούν και να υποστηρίξουν «έναν άλλον υποψήφιο που υπερασπίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας».
«Απόψε δεν είναι μια βραδιά σαν τις άλλες. Το μάθημα αυτής της βραδιάς είναι ότι η ακροδεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας» είπε ο Ατάλ τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να μην έχει η ακροδεξιά την απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο και να αποφευχθεί η καταστροφή της χώρας. «Το λέω με τη δύναμη που απαιτεί η στιγμή σε κάθε ψηφοφόρο μας. Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Έθνικο Συναγερμό. Η Γαλλία αξίζει να μην διστάζουμε να κάνουμε τα πάντα για να μην συμβούν τα χειρότερα» είπε ο Ατάλ.
Το «στρατόπεδο Μακρόν» «πρακτικά αφανίστηκε», δήλωσε πανηγυρικά η Μαρίν Λεπέν του εθνικιστικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός RN, που κέρδισε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σε μεγάλη απόσταση από το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Οι Γάλλοι έδειξαν «την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα σε επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» του αρχηγού του κράτους Μακρόν, τόνισε η Λεπέν, που εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο στη εκλογική της περιφέρεια. Κάλεσε επίσης τους Γάλλους να δώσουν στο RN «την απόλυτη πλειοψηφία» στην Εθνοσυνέλευση.
Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού. Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».
Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας. «Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνισε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα, με περίπου 34% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Ο Olivier Faure, Πρώτος Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανέφερε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό σκορ που μας υποχρεώνει. Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ακροδεξιά μπορεί να κυβερνήσει». Για να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στο Rassemblement National, «η θέση των Σοσιαλιστών είναι εξαιρετικά σαφής: δεν θα διατηρηθεί κανένας υποψήφιος οπουδήποτε όπου υπάρχει κίνδυνος να εκλεγεί υποψήφιος της ακροδεξιάς. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις».
Αντίστοιχη απόφαση ανακοίνωσε και ο σύμμαχος του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, επικεφαλής της κεντροδεξιάς παράταξης «Ορίζοντες», σηματοδοτώντας έτσι τη στήριξή του προς τους βουλευτές του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» προκειμένου να αποτραπεί η εκλογή υποψηφίων του κόμματος Λεπέν.
Όμως, το συντηρητικό κόμμα Les Républicains (LR), το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν το κόμμα Εθνικός Συναγερμός στον δεύτερο γύρο των εκλογών. «Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου. «Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί.
Προηγουμένως, νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης (κόμμα Μαρίν Λεπέν) έδειξαν τα πρώτα επίσημα exit polls για τη Γαλλία με ποσοστό 34%. Δεύτερο έρχεται το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς με ποσοστό 28,1% , ενώ στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,3% βρίσκεται η συμμαχία του Μακρόν και ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι με 10,2%, ανέφεραν οι δημοσκοπικές εταιρείες IFOP, Ipsos, OpinionWay και Elabe στο πρώτο exit poll του πρώτου γύρου των εκλογών.
Ο κρίσιμος β’ γύρος
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsos ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, δηλαδή που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των ψηφισάντων θα είναι από 65 ως 85. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εταιρία οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από τις συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες.
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας, στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Στις εκλογές του 2022 που η αποχή ήταν πάνω από το 50% μόνο σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι. Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές που η αποχή ήταν περί το 30% οι εκλογικές περιφέρειες που προκρίνονται τρεις υποψήφιοι είναι εξαιρετικά πολλές.
Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς θα είναι παρόν σε 370 ως 410 περιφέρειες και η παράταξή Μακρον θα είναι παρούσα σε 290 ως 330 περιφέρειες, σύμφωνα με την Ipsos.
Η Elabe τόνισε σε μια εκτίμηση για το BFM TV ότι το RN και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να κερδίσουν μεταξύ 260-310 εδρών στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου, ενώ η Ipsos προέβλεψε εύρος εδρών 230-280 για το RN και τους συμμάχους του σε μια δημοσκόπηση για τη Γαλλική Τηλεόραση. Απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές.
Θα ακολουθήσει, την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, ο δεύτερος γύρος στον οποίο θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δυο μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, αλλά και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων. Το σύνολο των εκλογικών περιφερειών στη Γαλλία είναι 577 και είναι όλες μονοεδρικές. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι εγγεγραμμένοι 100 με 120 χιλιάδες ψηφοφόροι.
Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πώς τα κόμματα θα αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε καθεμία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας. Στο παρελθόν, τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα της Γαλλίας συνεργάστηκαν απέναντι στο κόμμα Λεπέν. Μένει να δούμε αν θα γίνει κάτι αντίστοιχο και τώρα.
Η συμμετοχή
Στις εκλογές σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής. Για παράδειγμα, μέχρι τις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή ανερχόταν στο 59,39 %, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών. Το ποσοστό αυτό αυτή την ώρα είναι κατά 20 μονάδες μεγαλύτερο από τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2022. Σύμφωνα με τη Ipsos, η συμμετοχή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από τις εκλογές του 1978, με εξαίρεση τις εκλογές του 1986 που διεξήχθησαν σε ένα γύρο.
Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2022, είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο μόνο 5 βουλευτές, αλλά το 2007 είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο 110 βουλευτές. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στις εκλογές τόσο περισσότεροι είναι οι βουλευτές που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο και ότι συνήθως, επανεκλέγονται αυτοί που ήταν ήδη βουλευτές. Δείχνουν επίσης, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο περισσότερες είναι οι εκλογικές περιφέρειες που στον δεύτερο γύρο προκρίνονται πάνω από δύο υποψήφιοι.
Το ότι η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη από αυτή των βουλευτικών εκλογών του 2022, που ήταν στο 47,5%, φάνηκε από τον μεγάλο αριθμό των Γάλλων του εξωτερικού που έχουν ήδη ψηφίσει, καθώς και από το γεγονός ότι πάνω από 2 εκατομμύρια Γάλλοι, περισσότεροι παρά ποτέ, έκαναν χρήση του δικαιώματος που έχουν να εξουσιοδοτήσουν άλλον Γάλλο ψηφοφόρο να ψηφίσει στη θέση τους.
Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τη διακυβέρνηση της Γαλλίας, αν η γαλλική ακροδεξιά έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Εθνοσυνέλευση, τότε ο πρόεδρος Μακρόν δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ορίσει πρωθυπουργό τον Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρο του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι ενδιαφέρεται μόνο για την εκλογή της, το 2027, στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Στην περίπτωση αυτή, και για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας, θα πρέπει να συγκατοικήσουν στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας δυο πρόσωπα προερχόμενα από εντελώς διαφορετικούς πολιτικούς Γαλαξίες.
Από την άλλη, αν η ακροδεξιά δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θα διερευνηθεί αν και κατά πόσο μπορούν να την αποκτήσουν από κοινού η σύμπραξη των κομμάτων της αριστεράς και η παράταξη Μακρόν. Αν ούτε αυτό είναι εφικτό, και με δεδομένο ότι δεν μπορούν να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία πριν το καλοκαίρι του 2025, τότε θα πρέπει ο πρόεδρος Μακρόν να αναζητήσει τρόπους δημιουργίας ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο ακόμα και αν δεν έχει «την δεδηλωμένη», δεν θα κινδυνεύει να πέσει την επόμενη ημέρα, μετά από πρόταση μομφής του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Γαλλικό déjà vu;
Όπως γράφει στο Politico o John Lichfield, πρώην ανταποκριτής του Independent στο Παρίσι για 20 χρόνια, «η Λεπέν και το de facto Νο 2 της, ο Jordan Bardella, έκαναν σερφ για να θριαμβεύσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές με μια παραπλανητική μορφή ευρωφοβίας. Εκμεταλλεύτηκαν τη θολή γνώση των ευρωπαϊκών υποθέσεων ακόμη και μεταξύ του φιλοευρωπαϊκού τμήματος του γαλλικού εκλογικού σώματος και τώρα φιλοδοξούν να πάρουν και τις εθνικές εκλογές.
»Ως Βρετανός που ζει στη Γαλλία εδώ και 27 χρόνια, έχω μια ανατριχιαστική αίσθηση αυτής της παλιάς αγγλικής έκφρασης “déjà vu”. Ό,τι είχε πάθει με το Brexit η Βρετανία μπορεί να το πάθει τώρα η Γαλλία. Ο βρετανικός ταμπλόιντ και η δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού κόμματος προετοίμασαν το έδαφος για το Brexit με μια παρόμοια εκστρατεία δυσφήμισης, ψεμάτων και αβάσιμων ισχυρισμών ότι η Βρετανία θα ευδοκιμήσει εάν απελευθερωθεί από το νεκρό βάρος του ευρωπαϊκού δικαίου.
»Οκτώ χρόνια μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, το 55% των Βρετανών πιστεύει ότι έκανε λάθος και μόνο το 31% εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλύτερα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιέργως, το Brexit – που χαιρετίστηκε ως κίνημα ελευθερίας από τη Λεπέν εκείνη την εποχή – δεν αναφέρθηκε ποτέ από τον Εθνικό Συναγερμό κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών εκλογών.
»Ορισμένοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αναφέρονται στην απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές ως τη “στιγμή του Brexit” της Γαλλίας. Η επικίνδυνη απόφαση του Macron να αντιμετωπίσει τη Le Pen είναι, λένε, τόσο ανόητη όσο η προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας David Cameron να αντιμετωπίσει τους Brexiteers στο δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016. Η σύγκριση είναι, από μία άποψη, ψευδής. Με ευρωπαϊκούς όρους, οι γαλλικές εκλογές είναι πολύ πιο σημαντικές. Αυτές θα μπορούσαν να είναι οι πιο καταστροφικές εθνικές εκλογές στην 70χρονη ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».