Η γραμμή άμυνας Μητσοτάκη – Ταύτιση με Μενδώνη, χέρι στο Διαδίκτυο;
24/02/2021Μία ημέρα πριν από την αντιπαράθεση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση Λιγνάδη και την Μενδώνη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του: Πρόσφερε πλήρη κάλυψη στην Λίνα Μενδώνη και κάλεσε τους υπουργούς του να σταθούν στο πλευρό της.
Μιλώντας στο κλείσιμο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός αφού, σύμφωνα με πληροφορίες παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση περνάει δύσκολα είπε προς τους υπουργούς του: «Είμαστε ένα συλλογικό όργανο και πάντα στεκόμαστε ο ένας στον άλλο στα δύσκολα. Κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει διάφορους υπουργούς κι έχει ζητήσει την παραίτηση των μισών μελών του υπουργικού συμβουλίου…Θυμηθείτε πόσους από εσάς έχει βοηθήσει η Λίνα Μενδώνη στην προώθηση σημαντικών ζητημάτων λύνοντας θέματα συναρμοδιοτήτων».
Με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του, καθώς πλέον η ανησυχία για το πολιτικό κόστος της υπόθεσης δεν κρύβεται. Ενδεικτικό είναι ότι για πρώτη φορά αρκετοί βουλευτές έχουν ξεφύγει από την γραμμή της σιωπής και έχουν θέσει θέμα παραίτησης της κ. Μενδώνη, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο Θάνος Πλεύρης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ.
Τις τελευταίες ημέρες το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου στήνει την γραμμή άμυνας προσπαθώντας να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να στρέψει την συζήτηση στο επίπεδο του διαλόγου που διεξάγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι το υποθάλπει.
Από το επικοινωνιακό επιτελείο διαρρέει η πληροφορία ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει στο Κοινοβούλιο την καμπάνια χυδαιότητας του ΣΥΡΙΖΑ». Σε ένα άλλο επίπεδο με διαρροές σε φιλικά μέσα ενημέρωσης, επιχειρούν να εμφανίσουν την κ. Μενδώνη ως θύμα επιχειρηματικών συμφερόντων.
Απαντήσεις
Πάντως στην συζήτηση στην Βουλή ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει: ποιού επιλογή ήταν ο Δημήτρης Λιγνάδης, ποιοι ήταν οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επέβαλαν την τοποθέτησή του κατά παράβαση του θεσμικού πλαισίου που ίσχυε μέχρι τότε, αλλά κυρίως γιατί καθυστέρησε περίπου 20 μέρες να ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης και καταλογισμού στον κ. Λιγνάδη.
Ενδεικτικό είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στο μπρίφινγκ είχε αποδώσει την παραίτηση του σκηνοθέτη –δεν είχε πει καν το όνομα του– σε προσωπικούς λόγους. Εν ολίγοις, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη παιδοφιλία του Δημήτρη Λιγνάδη, όπως έχει ξεκαθαρίσει με τις μέχρι τώρα δηλώσεις του, αλλά για «απόπειρα συγκάλυψης».
Το ζήτημα του «επιπέδου του διαλόγου που διεξάγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είναι όμως ευρύτερο καθώς στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία φθάνουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σκέπτεται την λήψη μέτρων για τον περιορισμό της έκφρασης στο Διαδίκτυο. Φυσικά η αιτία δεν είναι οι υπερβολές των ανώνυμων χρηστών του facebook και του twitter.
Έλεγχος διαδικτύου
Αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι ότι όλες οι υποθέσεις που το τελευταίο διάστημα κόστισαν στην κυβέρνηση, όπως η ανέμελη βόλτα στην Πάρνηθα, η ατυχής επίσκεψη στην Ικαρία, η κατάρρευση του επιτελικού κράτους στον χιονιά, αναδείχθηκαν και απέκτησαν τις πραγματικές τους διαστάσεις από τον διάλογο που αναπτύχθηκε στον Διαδίκτυο, από τους πολλούς ανώνυμους χρήστες, παράλληλα με τα λίγα ακόμη αντικειμενικά μέσα ενημέρωσης.
Εν ολίγοις η κυβέρνηση σκέπτεται να επιβάλλει περιορισμούς (εάν φυσικά βρει τεχνικά τρόπο), στο κομμάτι εκείνο του δημόσιου διαλόγου που δεν ελέγχει. Φυσικά είναι δεδομένο ότι οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πολύ συχνά εκτρέπονται σε παροξυσμό και σε υπερβολές καθώς καλύπτονται από την ανωνυμία. Αλλά η προσπάθεια να επιρρίψει ευθύνες στον ωκεανό του Διαδικτύου, μοιάζει με τον Ξέρξη που ζήτησε να μαστιγώσουν την θάλασσα.