Η καταγγελία ΓΑΠ, η αντίδραση Ανδρουλάκη και οι σκιές
10/12/2021Λίγες ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ και ενώ οι τόνοι μεταξύ των δύο υποψηφίων είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν, ο Γιώργος Παπανδρέου, με επιστολή του προς την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών, αναφέρθηκε σε παρατυπίες στον πρώτο γύρο.
Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε καταγγελίες που έχουν γίνει στην Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες, «προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν… 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο».
Η πλευρά Ανδρουλάκη έσπευσε να αποδώσει σε πολιτικά κίνητρα την καταγγελία Παπανδρέου. Συνεργάτες του νικητή του πρώτου γύρου και μεγάλου φαβορί επεσήμαναν πως οι καταγγελίες του πρώην πρωθυπουργού γίνονται «τρεις μέρες μετά την επικύρωση των αποτελεσμάτων στην Επιτροπή Καταστατικού», στην οποία «την πλειοψηφία έχει η πλευρά Παπανδρέου», όπως ανέφεραν. Σε αυτόν τον τόνο συνέχισε και ο ίδιος ο Ανδρουλάκης. Αν και δεν κατονόμασε ευθέως τον Γιώργο Παπανδρέου, σε ομιλία του στην Ρόδο, ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης».
Καθώς άρχισε να διαμορφώνεται η εντύπωση ότι ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβητεί το αποτέλεσμα, Παπανδρέου επανήλθε με νεότερη ανακοίνωση του, υποστηρίζοντας ότι δεν «αναφέρεται σε νοθεία», απλά ζήτησε την διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών. Αντίδραση είχαμε και από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος στάθηκε στην καταγγελία. Ο συνεργάτης του Σπύρος Καρανικόλας μίλησε για «καταγγελίες που πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος».
Σκιές στην ενότητα
Ελπίζοντας πως μπορεί να “γυρίσει” το παιχνίδι, ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε το “σκληρό ροκ”, ασκώντας κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ μέχρι την περασμένη Κυριακή η αντιπαράθεση των υποψηφίων ήταν υποτονική. Η καταγγελία του, ωστόσο, εκφεύγει της θεμιτής πολιτικής αντιπαράθεσης των υποψηφίων. Αφορά την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ο Γιώργος Παπανδρέου διευκρίνισε ότι δεν καταγγέλλει νοθεία και πολύ σωστά από θεσμικής άποψης, αφού δεν είναι ο αρμόδιος για να κρίνει εάν υπήρξε ή όχι. Η παρέμβασή του αφορά τη διερεύνηση συγκεκριμένων καταγγελιών που έχουν κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή. Θεσμικά απαράδεκτη ήταν και η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν είναι αρμόδιος να κρίνει την καταγγελία και βέβαια είναι εκ του πονηρού ότι τα έστριψε, καταφεύγοντας στη ρητορική περί ενότητας.
Εμείς δεν μπορούμε βεβαίως να γνωρίζουμε αν ευσταθούν ή όχι οι καταγγελίες που –κατά τον Γιώργο Παπανδρέου– έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή. Και κακώς αρκετοί έσπευσαν να τον κατηγορήσουν ότι έκανε την καταγγελία για λόγους προσωπικής πικρίας και δημιουργίας εντυπώσεων εν όψει του δεύτερου γύρου. Αυτά θα έχουν δικαίωμα να τα πουν, εάν η αρμόδια Επιτροπή αποφανθεί πως δεν υπήρξαν καταγγελίες, σαν κι αυτές που αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.
Σε κάθε εκλογική διαδικασία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές, πολύ περισσότερο καταγγελίες που αν αληθεύουν ουσιαστικά συνιστούν νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος. Και καλό θα ήταν ο Ανδρουλάκης να μάθει ότι η καλύτερη υπηρεσία προς την ενότητα της παράταξης θα ήταν να είχε δηλώσει αμέσως πως κάθε καταγγελία πρέπει να ερευνηθεί επισταμένως. Κι αυτό, γιατί εάν αφεθούν σκιές, θα εμφυλοχωρήσει η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία με τη σειρά της θα διαβρώσει την κομματική ενότητα, ειδικά σε μία περίοδο που το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ έχει ούριο άνεμο στα πανιά του, δεδομένου ότι η Κεντροαριστερά αναζητάει πολιτική έκφραση.