ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η κόκκινη γραμμή Ανδρουλάκη για συμμετοχή σε Κυβέρνηση

Η κόκκινη γραμμή Ανδρουλάκη για συμμετοχή σε Κυβέρνηση, Αλφόνσος Βιτάλης

Κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών και από την πρώτη Κυριακή (με την απλή αναλογική), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ωστόσο αποφεύγει να ξεκαθαρίσει «με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει» σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία (που είναι και το επικρατέστερο σενάριο). Παράλληλα τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος του Κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και άλλα κορυφαία στελέχη αφήνουν να διαφανεί πως σε περίπτωση συνεργασιών δεν προκρίνουν, τουλάχιστον για την ώρα, να είναι Πρωθυπουργός (σε Κυβέρνηση συνεργασίας), ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας.

Ουσιαστικά και μετά την στροφή Μητσοτάκη (από την αυτοδυναμία στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας) και το “νέο άνοιγμα” για “προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας” του Τσίπρα, ο Ανδρουλάκης διαμηνύει ότι συζητάει το ενδεχόμενο συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, αλλά με προϋπόθεση ότι Πρωθυπουργός θα είναι ένα “τρίτο πρόσωπο”. Δηλαδή ότι της Κυβέρνησης στην οποία θα μετέχει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν θα ηγείται ούτε ο Αρχηγός της ΝΔ, ούτε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, στον έντονο απόηχο, της πρότασης που διατύπωσε ο Τσίπρας από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ με τις 5+1 δεσμεύσεις για «προοδευτική κυβέρνηση» από την πρώτη Κυριακή (απλή αναλογική), εξακολουθεί μεν να προτάσσει το θέμα της πολιτικής σταθερότητας – και γι΄αυτό προσβλέπει και στο ενδεχόμενο σχηματισμού Κυβέρνησης (συνεργασίας) στη βάση ενός σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος  ή αλλιώς  μιας «τρίτης εναλλακτικής πρότασης».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρακτικά αναμένει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και τους συσχετισμούς δυνάμεων που θα προκύψουν από την κάλπη με την απλή αναλογική, ώστε ανάλογα με το ποσοστό του να «παίξει πολιτικά τον ρυθμιστικό του ρόλο» στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς προσβλέπει και στην τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή που θα δώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν αποβούν άκαρπες οι δύο πρώτες προς την ΝΔ και το Μητσοτάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.

Τρίτο πρόσωπο

Σε πρώτη φάση εμμέσως ή ευθέως, μέσω διαρροών ή κατ’ ιδίαν συνομιλιών ο Ανδρουλάκης σχεδόν απέκλειε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον Μητσοτάκη ή καλύτερα να πει “ναι” σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετείχε ή θα στήριζε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με Πρωθυπουργό του Μητσοτάκη αν δεν υπήρχε αυτοδυναμία. Στην ακολουθούμενη για την ώρα ακόμα πολιτική των «ίσων αποστάσεων», η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, χωρίς να κλείνει το θέμα των συνεργασιών και τηρώντας πάντα στάση αναμονής για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, διαμηνύει πως δεν θα στηρίξει τον Τσίπρα για Πρωθυπουργό σε περίπτωση συνεργασίας.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι τι τελικά θα κάνει ποιο πρόσωπο θα προκρίνει για επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνεργασίας, είτε αυτή είναι με πρώτο κόμμα την ΝΔ , είτε αυτή είναι με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ ή σε ένα πιο σύνθετο σενάριο (που κατά ειδικούς εκλογολόγους υπό προϋποθέσεις μπορεί να βγάλει έστω οριακά κυβέρνηση), με το δεύτερο και το τρίτο κόμμα (ενδεχόμενο να είναι δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ).

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, για την ώρα τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ισχυρή προσωπικότητα ή απόλυτα αποδεκτή στο προσκήνιο που γύρω απ΄αυτή να υπάρξει μια Κυβέρνηση συνεργασίας. Έχουν ακουστεί τα ονόματα των Μαργαρίτη Σχοινά (Ευρωπαίος Επίτροπος), αλλά χωρίς συνέχεια της συζήτησης , όπως κατά περιόδους έχουν ακουστεί και ονόματα που «έπαιζαν» στο παρελθόν χωρίς και πάλι να συγκεντρώνουν ευρύτερες συναινέσεις όπως του Στουρνάρα (Τράπεζα της Ελλάδας) ή ξανά το σενάριο του Παπαδήμου (τέως Πρωθυπουργός).

Αυτή η στάση που τηρεί η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, είναι μεν μια “λεπτή ισορροπία”, προσδοκώντας ένα  διψήφιο καλό εκλογικό ποσοστό, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί, στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας και υπευθυνότητας που προτάσσει η Χαριλάου Τρικούπη, να αποτρέψει εντελώς το ενδεχόμενο δεύτερων (με το νέο εκλογικό νόμο) εκλογών. Ακόμα  και τρίτων, σε βάθος χρόνου, αν ο Μητσοτάκης, υπό την προϋπόθεση ότι η ΝΔ παραμένει έστω και οριακά πρώτο κόμμα, διεκδικήσει αυτοδυναμία και “ολική επαναφορά”, έστω και αν ενδιάμεσα υπάρξει κάποιας μορφής κυβέρνηση συνεργασίας. Και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και με την πόλωση που θα προκύψει ενδέχεται να πιεστεί ασφυκτικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Κόκκινη γραμμή Ανδρουλάκη

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ένα 24ωρο μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη του στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη” και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, ο Ανδρουλάκης σημείωσε: «Εμείς λέμε λοιπόν στον ελληνικό λαό: Αν βλέπετε τη ζημιά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης και θυμάστε την ζημιά που έκαναν Τσίπρας -Καμμένος, εμείς δίνουμε την ευκαιρία διά της ψήφου στην παράταξη μας να μην έχετε πρωθυπουργό ούτε τον ένα ούτε τον άλλο και μέσα από ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα να γυρίσει σελίδα ο ελληνικός λαός. Για μια εποχή πραγματική κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας».

Σχολιάζοντας το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είδα ένα συνέδριο, όπου αποθεώθηκε ο κ. Πολάκης. Είναι προοδευτικό ένα κόμμα που αποθεώνει έναν πολιτικό του οποίου η συμπεριφορά στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι συμπεριφορά κοινοβουλευτικής παρακμής; Δεν ταυτίζω μια τέτοια συμπεριφορά με ένα προοδευτικό μέτωπο». Ωστόσο, δεν απέκλεισε τις συνεργασίες που βασίζονται σε αρχές και αξίες κι όχι ως «μια περιπέτεια διανομής εξουσίας με παλαιούς πρωταγωνιστές».

Σημείωσε πως «πάρα πολλοί δημοκρατικοί πολίτες ψήφισαν τον κ. Μητσοτάκη για να φύγει ο κ. Τσίπρας και τώρα έχουν απολύτως απογοητευτεί. Βλέπουν μια κυβέρνηση, όπου για όλα αποφασίζει μια κλειστή παρέα του Μαξίμου. Το επιτελικό κράτος είναι επιτελικό χάος της παρέας του κ. Μητσοτάκη και το είδαμε στις φυσικές καταστροφές, στην πανδημία και σε όλα τα επίπεδα. Λέω λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους: Δώστε μας την ευκαιρία. Η σοσιαλδημοκρατία προτείνει λύσεις και έχουμε θέσεις για μια κοινωνικά βιώσιμη ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος,  μιλώντας νωρίτερα (στο ραδιόφωνο του Alpha) και αναφορικά με τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές. «Εμείς θα πάμε στις εκλογές με τη δική μας αυτόνομη και αυτοτελή πρόταση. Εμείς πάμε με πρόταση», είπε και πρόσθεσε: «Σαφέστατα θα περιμένουμε την κρίση του λαού για αυτό επιμένω. Κατεβαίνουμε στις εκλογές με τη δική μας πρόταση η οποία είναι κάτι άλλο. Είναι μια τρίτη εναλλακτική πρόταση. Υπάρχουν δύο κρίσιμες φάσεις σε κάθε εκλογική διαδικασία. Η προεκλογική και η μετεκλογική. Στην προεκλογική το «όχι» το δικό μας δεν είναι εμμονικό, δεν είναι ιδεοληπτικό, δεν κατέρχεται το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ με τάσεις μεγαλομανίας, να πει ότι είμαι εγώ και κανένας άλλος και σαν καρδινάλιος δεν συζητώ με κανέναν. Το όχι στηρίζεται στην καθημερινότητα. Βλέπουμε δύο κόμματα. Δύο πρώην κυβερνήσεις απαξιωμένα στην κοινή γνώμη, από δύο πρωθυπουργούς που απέτυχαν στη διαχείριση όλων των κρίσεων που έτυχαν στο διάβα τους και δεν μπορεί να πει κανείς ότι μοιράζεται μαζί τους κοινές πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές. Το μετεκλογικό είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, γιατί διαμορφώνεται από την ψήφο του λαού»

Πάντως την επομένη της διατύπωσης της πρότασης του Τσίπρα και του καλέσματος του για συνεργασία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς μιλώντας  (στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ) σημείωσε ότι  τα «προοδευτικά κόμματα πρέπει να απαντήσουν καθαρά στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα». Επεσήμανε ακόμα πως «το λογικό θα είναι τα επόμενα 24ωρα, σε αυτές τις αιχμές επάνω να τοποθετηθούν τα προοδευτικά κόμματα. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι τα προοδευτικά κόμματα μαζί, μπορούν να γίνουν καταλύτες των εξελίξεων. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πάρα πολύ σαφής, καλούμε, αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα. Καλούμε το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25, τις πολιτικές δυνάμεις –εντός και εκτός Kοινοβουλίου– που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι