Η κυπριακή Ακροδεξιά πάει για έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Η κυπριακή Ακροδεξιά πάει για έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Μάιου, ενδεχομένως να αναδιαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό. Να υπάρξει μια ανακατανομή ισχύος, η οποία εν πολλοίς να επηρεάσει τα επόμενα βήματα του κομματικού συστήματος. Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, είναι η έκτη έδρα. Ποιος εκλογικός συνδυασμός, δηλαδή, θα κερδίσει την έκτη έδρα, καθώς οι υπόλοιπες πέντε φαίνεται πως έχουν λίγο-πολύ κάτοχο ( 2 ΔΗΣΥ, 2 ΑΚΕΛ, 1 ΔΗΚΟ).

Οι μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν το παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, το ΕΛΑΜ να βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί σημαίνει πως θα εξασφαλίσει και την έκτη έδρα, θα εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο και θα χάσει η ΕΔΕΚ, που είναι σήμερα η κάτοχος. Πώς και γιατί οι απόγονοι της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ έχουν ενισχυθεί εκλογικά; Τι φταίει;

  • Πρώτον, οφείλεται στην πολυδιάσπαση του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Οι δυνάμεις πέραν του ΔΗΚΟ (που ούτως ή άλλως εξασφαλίζει μια έδρα), δεν κατάφεραν να κατέλθουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο συνεργασίας. Θα κατέλθουν χωριστά και ενδεχομένως να κινδυνεύσουν να χάσουν όλοι. Είναι σαφές πως αυτή η πολυδιάσπαση ωφελεί το ΕΛΑΜ.
  • Δεύτερον, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος από τους πολίτες, οδηγεί ενίοτε σε «εναλλακτικά κινήματα», σε αντισυστημικούς σχηματισμούς. Δυστυχώς, το ΕΛΑΜ κατάφερε να σερβιριστεί ως αντισυστημικό κόμμα. Στην πραγματικότητα είναι μέρος του συστήματος και του κατεστημένου. Κι εάν κάποιος είχε αμφιβολίες πριν την είσοδο του στη Βουλή, τώρα δεν έχει. Είναι μέρος του συστήματος και επιπροσθέτως πολιτικά και ιδεολογικά ανήκει στην ακροδεξιά.

Το ΕΛΑΜ διατηρεί σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή (ως παράρτημα της λειτουργεί) καθώς και με το νεοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας. Εσωτερικά εκφράζει τη συνέχεια των ομάδων εκείνων που έχουν προκαλέσει την καταστροφή στην Κύπρο το 1974. Της ελλαδικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’. Μια χώρα υπό κατοχή, η οποία βιώνει ακόμη τα καταστροφικά αποτελέσματα της προδοσίας του 1974, δεν νομιμοποιείται να τους επιβραβεύσει εκλογικά.

Από τη στιγμή που οι λεγόμενοι ενδιάμεσοι απέτυχαν να συμπήξουν συνεργασία, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη οι πολίτες, για να αποτρέψουν την επέλαση της ακροδεξιάς. Δεν είναι προφανώς της ώρας να αναζητηθούν ευθύνες, αυτό ας γίνει μετεκλογικά. Τώρα προέχει η αποτροπή εκλογής της ακροδεξιάς στο ευρωκοινοβούλιο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι