Η Μελόνι τα θέλει όλα δικά της… ο Μητσοτάκης;
14/05/2025
Το πάθος της κας Μελόνι, τουρκιστί merak, είναι ότι τα θέλει όλα δικά της. Αν καταλάβαμε καλά, επέβαλε στην κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη να επενδύσει 450,12 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας μας και ανέλαβε την κατασκευή 23 τραίνων και των αμαξοστασίων στην Ελλάδα, για λογαριασμό της Ιταλικής εταιρίας, Fewrrovie, αξίας 360 εκατ. ευρώ, για να γίνουν οι Ελληνικοί σιδηρόδρομοι ασφαλείς μετά το 2027, χωρίς ρήτρες και χρονοδιαγράμματα.
Σε άλλες μικρές χώρες, λχ. Ελβετία, Αυστρία, η επένδυση αυτή θα ανατίθετο στην εγχώρια βιομηχανία, με ξένη τεχνική βοήθεια και θα αποκτούσε εγχώρια τεχνογνωσία, όπως προ ετών στα Ελληνικά Ναυπηγεία, αλλ’ εδώ “είναι Ελλάδα” κατά τον αλήστου μνήμης Κώστα Σημίτη. Στην συνάντηση της Ιταλικής κουστωδίας, υπό τη Μελόνι, με πολυμελή Ελληνική αντιπροσωπεία στη Ρώμη, ελέχθησαν κι άλλα, σπαραξικάρδια, για την Ελληνοϊταλική συνεννόηση περί “ενέργειας, μετανάστευσης και ασφάλειας” .
Δεν είχε ακόμη στεγνώσει η μελάνη της υπογραφής του Ερντογάν, ο οποίος συνεβλήθη με την Ιταλική κατασκευάστρια εξοπλισμών, PIAGGIO, για την από κοινού παραγωγή “ανάνδρων ιπταμένων οxημάτων” (drones), που μετά από την διάλυση του Κουρδικού ΡΚΚ θα στρέφονται κατά των εχθρών της Τουρκίας.
Μητσοτάκης-Μελόνι για μεταναστευτικό
Στο τεράστιο ζήτημα της επιστροφής λαθρομεταναστών από την Γερμανία στην Ελλάδα, η συνάντηση με την κα Μελόνι δεν αναλώθηκε στις “ανακατανομές προσφύγων”, αλλά πώς “να τσακίσουμε” τους διακινητές, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, για τους οποίους, όμως, ο πολύπλαγκτος υπουργός, Β. Κικίλιας, κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι τους καλύπτουν στις αναπροωθήσεις του ηρωικού Λιμενικού. Κατόπιν αυτού, χρειάστηκε εχθές να πάει ο κ. Μητσοτάκης να δει το νέο καγκελάριο, Φρίτς Μέρτς, στο Βερολίνο, γιατί απ’ αυτόν εξαρτάται η “πολιτική επιστροφών και υποδοχής νομίμων μεταναστών, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας”. Ετοιμασθείτε για αφίξεις κι άλλων Πακιστανών στα Σεπόλια.
Τέλος, οι δύο χώρες, Ιταλία και Ελλάδα, συμφώνησαν για την προσέγγιση των δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή την ένταξη στην ΕΕ του επανεκλεγέντος Αλβανού Έντυ Ράμα και των Σκοπίων, που χρειάζεται όμως και την Σόφια.