ΑΠΟΨΗ

Η Μέρκελ στην Αθήνα – Δύο ερωτήσεις δύο διευκρινίσεις

Η Μέρκελ στην Αθήνα – Δύο ερωτήσεις δύο διευκρινίσεις, Παντελής Οικονόμου

Τελικά την επομένη (και όχι ανήμερα όπως είχε προγραμματιστεί) της εθνικής μας επετείου, η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Πράγματι, τα Χριστούγεννα, η κυρία Μέρκελ αποχωρεί, με το κόμμα της να έχει ηττηθεί και να μην συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό περιορίζει το “ειδικό βάρος” των αξιώσεων που ενδέχεται να εγείρει κατά την επίσκεψή της.

Η επίσκεψη, αντιθέτως, προσφέρεται για την αδρή παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στα διμερή θέματα που μας απασχολούν, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ερωτάται συνεπώς ο πρωθυπουργός, αν θα θέσει δυο ερωτήματα προς την συνομιλήτριά του κι αν θα γίνουν από την ελληνική πλευρά δυο απαραίτητες διευκρινίσεις.

Ερώτημα 1ο: Ως γνωστόν, η κα Μέρκελ δήλωσε προ ημερών ότι η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας της ήταν όταν ζήτησε τόσα πολλά από τους Έλληνες. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι παρά τα τόσα πολλά που ζήτησε από τους Έλληνες, πήρε και συνεχίζει να παίρνει. Aς μην ξεχνάμε, η χώρα μας παραμένει η μόνη στην ΕΕ και την Ευρωζώνη που έχει αποστερηθεί την δημοσιονομική της κυριαρχία, η δημόσια περιουσία της παραμένει δεσμευμένη, οι τράπεζές της ενισχύονται κάθε τρεις και λίγο με κεφάλαια από τους φορολογούμενούς της για να μην κλείσουν και το δημόσιο χρέος της κινείται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Τα όσα μας πήρε λοιπόν η κα Μέρκελ μόνο σε καλό δεν μας βγήκαν. Και αν, πράγματι, αισθάνεται άσχημα γι’ αυτό, ας εξηγήσει πως βλέπει να επανορθώνεται αυτή η απαράδεκτη αστοχία εις βάρος μας.

Ερώτημα 2ο: Η κυβέρνηση Μέρκελ υπήρξε η πρώτη ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση που δήλωσε δια του υπουργού Οικονομικών της ότι δεν αναγνωρίζει την υποχρέωση εξόφλησης του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που είχε επιβάλλει στην Ελλάδα, ούτε καταβολής επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Εδώ, η Γερμανία εκδηλώνει μια απαράδεκτη άρνηση καταβολής οφειλών της προς την Ελλάδα. Σκοπεύουν οι χρεώστες μας να καταβάλλουν άμεσα όσα μας οφείλουν, ή προτιμούν να επιλύσουμε την διαφορά μας δικαστικά;

Οι διευκρινήσεις

Διευκρίνιση 1η: Προ ετών, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε δημόσια ότι η διάσωση της Ελλάδας για να πετύχει χρειάζονταν περισσότερα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Για να εισπράξει την ιταμή απάντηση: «Να σας δώσουμε την Ελλάδα, να μας δώσετε την Αϊτή;» από τον τότε υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, κ. Σόιμπλε. Αλλά και με πρόσφατες επίσημες δηλώσεις της εκπροσώπου της, εκθειάζεται η καγκελάριος, επειδή δεν αποδέχθηκε εισηγήσεις υπουργών της και “κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ”. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα λεφτά του ευρωπαϊκού δανείου προς την Ελλάδα τα έβαλε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ESM και όχι η Γερμανία. Και η σχέση με τον πιστωτή μας είναι σχέση κράτους-μέλους της Ευρωζώνης με ευρωπαϊκό θεσμό και όχι διμερής σύμβαση Ελλάδος-Γερμανίας.

Διευκρίνηση 2η : Αλλά, πριν απ’ όλα, πρέπει να γίνει σαφές στην επισκέπτριά μας ότι ουδέποτε συνομολογήσαμε άγραφο, αορίστου βάσεως και χρόνου και εντελώς ξένο προς τα ευρωπαϊκά θέσμια, μνημόνιο με την Γερμανία το οποίο να προβλέπει:

  • Να χρησιμοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι ως επιδοτήσεις εξαγωγών προϊόντων της προς την Ελλάδα.
  • Να εκδηλώνουν ενδιαφέρον γερμανικές εταιρίες για δουλειές στην Ελλάδα με βασικό σχήμα “το ελληνικό δημόσιο να βάλει τη γη, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα τα λεφτά, και η Γερμανία την τεχνογνωσία”.
  • Να αποφασίζουν γερμανικά συμφέροντα σε ποιον θα εκχωρηθούν ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η απερχόμενη καγκελάριος άσκησε πολιτική υπέρ των γερμανικών συμφερόντων, όπως τα καταλαβαίνει η ίδια, εις βάρος των ελληνικών. Και επιμένει στην ορθότητα της πολιτικής της. Η ερώτηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, λοιπόν, είναι αν –και με την ευκαιρία της εθνικής μας επετείου– απαντήσει “όχι” ακόμα και σε υποψία αξίωσης ευθυγράμμισής μας με αυτή την επιζήμια για τα ελληνικά συμφέροντα πολιτική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι