ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η μεσαία τάξη στο προσκήνιο! – Μυρωδιά εκλογών στο παρασκήνιο

Η μεσαία τάξη στο προσκήνιο! – Μυρωδιά εκλογών στο παρασκήνιο

Στη μεσαία τάξη επικέντρωσε και σήμερα την εισαγωγική τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε κάνει και το Σάββατο στις δηλώσεις του από την Θεσσαλονίκη. Οι αναφορές αυτές του πρωθυπουργού γίνονται βέβαια την ώρα που είναι σε εξέλιξη η σταδιακή άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας, οι οποίοι έχουν χτυπήσει κυρίως τα μεσαία εισοδήματα. Με δεδομένο μάλιστα ότι μιλάμε για μια ευρεία εκλογική μάζα, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μάλλον επιχειρούν να χαϊδέψουν αφτιά, αφού, έτσι και αλλιώς, οι εκλογές αλλά και οι δυσκολίες είναι μπροστά.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργός «η εξαιρετικά δύσκολη άσκηση αυτής της περιόδου είναι η επαναφορά της οικονομίας και της κοινωνίας σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς, με παράλληλους υγειονομικούς κανόνες». Πρόκειται για την γνωστή εξίσωση, η οποία είναι στο τραπέζι από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά ακόμα δεν έχει επιλυθεί, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, οι πολλές προτεινόμενες λύσεις την έχουν καταστήσει “διαφορική”, καθώς περιλαμβάνει πολλές “μεταβλητές”.

Σήμερα πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτή η εξίσωση έχει «δύο καταλυτικούς παράγοντες: από τη μία πλευρά τους εμβολιασμούς και από την άλλη τη συμπεριφορά των πολιτών, αλλά και του κόσμου της παραγωγής». Εμφανίστηκε πάντως σίγουρος, ότι αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε, κρίνοντας «ενθαρρυντικά» τα πρώτα στοιχεία. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι οι περισσότεροι πολίτες δείχνουν να καταλαβαίνουν τη σημασία της αποφυγής των πασχαλινών μετακινήσεων, αλλά και ότι εκστρατεία εμβολιασμών προχωρά και αν τηρηθεί το σχέδιο, στα τέλη Μαΐου, «μπορούμε να πλησιάσουμε τους 5.000.000» εμβολιασμένους.

Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη

Με δεδομένο μάλιστα ότι στη συνεδρίαση του Υπουργικού ήταν και η συζήτηση του νομοσχεδίου «για τη διευκόλυνση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην μεσαία τάξη, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνησή του τής «αποδίδει πίσω όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση». Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα σαρανταοκτάωρο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί ανοίγματα στα μεσαία εισοδήματα, σημειώνοντας παραλλήλως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρει τις ευθύνες για την συρρίκνωσή τους.

Τα ίδια ακριβώς είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Με τον σχεδιασμό του αύριο, διορθώνουμε και τις αδικίες του χθες» τόνισε σήμερα, παρακάμπτοντας τις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τον κάλεσε ήδη από προχθές να δώσει πίσω στη μεσαία τάξη αυτά που ο ίδιος και η κυβέρνησή του τής πήραν.

Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε ωστόσο στην επανάληψη των φορολογικών ρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, καθώς και στην τελευταία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνησή του και η χώρα είναι στον «σωστό δρόμο», τον οποίο, όπως σημείωσε, «υπηρετεί και το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Με το βλέμμα στις κάλπες, όποτε και αν …

Πριν δώσει τον λόγο στον Υπουργό Οικονομικών για την εξειδίκευση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου αλλά και για μια συνολική επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας και των προκλήσεων που υπάρχουν για τον επόμενο χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανακάμπτει, ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το α΄ δίμηνο του 2021 και ότι οι κατασκευές είναι στο υψηλότερο επίπεδο ακόμη και από την έναρξη της κρίσης του 2008. Πρόσθεσε επίσης ότι οι εξαγωγές αναθερμαίνονται και ότι καταγράφεται μια μικρή βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο.

Η εικόνα πάντως που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για την οικονομία κρίνεται “εξωραϊσμένη”, ειδικά όταν απομακρύνεται κανείς από την Πλατεία Συντάγματος. Το βάρος το σηκώνουν βέβαια, για άλλη μία φορά, τα μεσαία εισοδήματα, τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο από το 2008. Αυτή όμως η ασθμαίνουσα “μεσαία τάξη” αποτελεί παραλλήλως μια ευρεία και ακαθόριστη εκλογική μάζα, καθώς περιλαμβάνει από σχετικά υψηλόμισθους εργαζόμενους έως μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η μεσαία τάξη είχε γίνει “σημαία” πριν τις εκλογές του 2019, όπως δεν μπορεί να θεωρηθούν τυχαία τα ανοίγματα που επιχειρεί τώρα ο πρωθυπουργός ούτε φυσικά η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για το “στις ημέρες ποιού”, συρρικνώθηκαν τελικά τα μεσαία εισοδήματα. Η χώρα έχει άλλωστε να αντιμετωπίσει προκλήσεις στην οικονομία τον επόμενο χρόνο, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Μητσοτάκης, αλλά και στην πορεία των εθνικών θεμάτων. Ο συνδυασμός δε αυτών κράτα περιοδικά και την εκλογολογία στο προσκήνιο, όπου μπορεί μεν να “κάηκε” το σενάριο του Ιουνίου, υπάρχει όμως και ο Σεπτέμβρης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι