Η ΝΔ, το φάντασμα της νέας Δεξιάς και η Προεδρία της Δημοκρατίας 

Γκουτζάνης Σπύρος
2954
Η ΝΔ, το φάντασμα της νέας Δεξιάς και η Προεδρία της Δημοκρατίας, Σπύρος Γκουτζάνης

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τη ΝΔ, είναι το φάντασμα της νέας Δεξιάς -όπως έχει πολιτογραφηθεί στην Ευρώπη-, που τείνει να γίνει η κυρίαρχη πολιτικο-ιδεολογική τάση στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ αποδομεί ότι είχε απομείνει από το κεντρώο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο οποίος περιορίζεται όλο και περισσότερο στην εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων μέσω των νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων.

Οι μακεδονομάχοι με τις περικεφαλαίες -οπαδοί του “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική-, συναντώνται στις ίδιες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, αν δεν είναι ίδιοι, με τους οπαδούς του “να φύγουν οι λαθρομετανάστες από την χώρα”. Θα εξαντλούνταν στο όριο της γραφικότητας αν η ξενηλασία τους δεν έβρισκε υποστήριξη από τους τοπικούς άρχοντες -δήμαρχοι όλοι τους της ΝΔ- και πολιτική κάλυψη από τους βουλευτές του κόμματος.

Οι ψήστες χοιρινών άφησαν γυμνή και την ηγεσία της κυβέρνησης. Καμία αποδοκιμασία δεν υπήρξε από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε λέξη στην συνέντευξη στον Γιώργο Αυτιά, που με περισσή ευγένεια απέφυγε να τον ρωτήσει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην παρέμβασή του την περασμένη εβδομάδα κράτησε ίσες αποστάσεις και «κάλεσε και τις δύο πλευρές να μην ρίχνουν λάδι στην φωτιά». Έχουν προϋπάρξει όμως μία σειρά δηλώσεων και τοποθετήσεων κυβερνητικών βουλευτών.

Πρώτος ο Μάκης Βορίδης είχε δηλώσει ότι «οι παράνομοι μετανάστες δεν χρήζουν αθρωπιστικής προστασίας». Ο ομόσταυλός του Άδωνης Γεωργιάδης, στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ προ μηνός, έθεσε το ιδεολογικό πλαίσιο: «το μεταναστευτικό είναι η σύγχρονη διαχωριστική γραμμή αριστεράς και δεξιά και είναι το θέμα που στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αναδεικνύει κυβερνήσεις». Για το σε ποια πλευρά τάσσεται ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν χρειάζεται βέβαια ρώτημα.

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου υιοθέτησε το σκεπτικό της εισβολής των μεταναστών που απειλούν «με την αλλοίωση του πληθυσμού την εθνική σύνθεση». Παρομοίως και ο τρίτος προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης, ο οποίος παλαιότερα είχε ταχθεί υπέρ της ανάσχεσης στην θάλασσα έστω κι αν υπάρχουν θύματα, όπως άλλωστε και ο Άδωνης Γεωργιάδης.

Το πουλέν της εθνοπατριωτικής πτέρυγας

Για να έλθει ο Κώστας Κυρανάκης -το νέο πουλέν την εθνοπατριωτικής πτέρυγας- να δώσει πολιτική κάλυψη ακόμη και στους ψήστες μπάρμπεκιου που ξεπερνούν την πολιτική και αγγίζουν το ανθρώπινη διάσταση του θέματος: «Στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να ψήνει χοιρινό όπου θέλει ακόμη και έξω από δομές με μουσουλμάνους μετανάστες και με μόνο στόχο να προκαλεί», είπε εν ολίγοις ο πάλαι ποτέ πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τον ακολούθησε και ο υφυπουργός Μακεδονίας, Θεόδωρος Καράογλου.

Ο Κώστας Κυρανάκης ήταν το μόνο στέλεχος που είχε καλύψει και την πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης, Φαίη Νικητοπούλου, όταν έθεσε θέμα πολιτιστικής αλλοίωσης από τους μετανάστες, καθώς όπως λένε και στο εσωτερικό της ΝΔ, φιλοδοξεί να γίνει ο "Έλληνας Κουρτζ". Οι τέσσερις πρώτοι βουλευτές είναι όλοι φαν του Αντώνη Σαμαρά -για να χρησιμοποιήσουμε και τον όρο του Μάκη βορίδη-, ενώ και ο Κώστας Κυρανάκης έχει προσεγγίσει τον Μεσσήνιο πολιτικό στον οποίο άλλωστε χρωστά την προεδρία της νεολαίας του ΕΛΚ που τον ανέδειξε, αφού η ΟΝΝΕΔ, τότε του Ανδρέα Παπαμιμίκου, είχε αρνηθεί να τον προτείνει.

Οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ συμφωνούν με τις ξενοφοβικές απόψεις, ακόμη κι όταν αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημοσίως. Κυρίως όμως συμφωνεί η πλειοψηφία των δημάρχων και των τοπικών στελεχών της ΝΔ που υποθάλπουν τις ξενοφοβικές αντιδράσεις.

Η απούσα μετριοπαθής δεξιά 

Για το ποια τάση επικρατεί τόσο στο Μακεδονικό όσο και στο προσφυγικό στη ΝΔ δεν υπάρχει αμφιβολία. Η Ντόρα Μπακογιάννη που βγήκε απέναντι στον Κώστα Κυρανάκη, έθεσε το ζήτημα στο επίπεδο της ανατροφής και της λεβεντιάς, απέφυγε την πολιτική διάσταση, ενώ ο έτερος που φιλοδοξεί να εκφράσει την μετριοπαθή κεντροδεξιά, Νίκος Δένδιας, περιορίστηκε να πει ότι «δεν του επιτρέπεται να κάνει σχόλιο».

Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι γνωστή, είτε συμφωνεί με την ξενοφοβική αντιμετώπιση όπως έδειξε και το νομοσχέδιο που έφερε για την αυστηροποίηση του ασύλου και τα κλειστά κέντρα για τους μετανάστες, είτε φοβάται να πάει κόντρα στο ρεύμα που δημιουργούν οι ακραίοι του κόμματός του.

Άλλωστε, το ρεύμα αυτό καβάλησε (τόσο στο Μακεδονικό όσο και στο προσφυγικό) από τον Ιανουάριο του 2018 όταν ήταν καθηλωμένος στην νεοφιλελεύθερη αντιπολίτευση στην οικονομία και είδε τα ποσοστά του να φθάνουν στο 40%. Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως στο θέμα των αντιδράσεων στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα περιορίστηκε να παρέμβει παρασκηνιακά στα Μέσα Ενημέρωσης, ώστε από εκεί που το είχαν πρώτο θέμα να το πάνε τελευταίο.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας 

Η σαμαρική πτέρυγα μιλάει για επιστροφή της πατριωτικής δεξιάς, και κάνει επίδειξη ισχύος, μέσω δηλώσεων και αρθρογραφίας στα μέσα ενημέρωσης δικιά της επιρροής. Συνδέει το μεταναστευτικό με την ανάγκη επιστροφής της εθνικής ιδεολογίας και της αναδίπλωσης στο κράτος-έθνος, σε αντίστιξη με την πολυπολιτισμική παγκοσμιοποίηση που ακόμη ενστερνίζεται η νεοφιλελεύθερη ηγεσία του επιτελικού κράτους.

Η κορύφωση είναι η διεκδίκηση από τον Αντώνη Σαμαρά της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η σαμαρική πτέρυγα κάνει διαχείριση της απειλής, επισείει «τους βουλευτές που προέρχονται από την Πολιτική Άνοιξη και θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να συστήσουν αυτόνομη πολιτική ομάδα» καθώς επίσης ότι πάντα μπορεί να ιδρυθεί ένα νέο κόμμα στα δεξιά της ΝΔ. Οι βουλευτές που με τον έναν ή άλλο τρόπο έχουν σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό είναι περισσότεροι.

Βεβαίως, οι οπαδοί της νέας Δεξιάς στην Ελλάδα κινούνται σε χαμηλό επίπεδο και αρκούνται σε κραυγές υπερ-αναπλήρωσης της σημερινής καχεξίας της χώρας από το αρχαίο ή νεότερο κλέος με την επίκληση των μεγάλων στιγμών. Στην Ευρώπη, ακόμη και η Λεπέν και ο Σαλβίνι έχουν αναπτύξει οικονομικά αιτήματα και έχουν συνδέσει το μεταναστευτικό με την νεοφιλελεύθερη περιθωριοποίηση των λαϊκών στρωμάτων.

Εν ολίγοις κατηγορούν τη συντηρητική ή σοσιαλδημοκρατική διαχείριση ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες σαν πλεονάζον εργατικό δυναμικό για να κρατά καθηλωμένα να χαμηλά εισοδήματα. Είναι λίγο δύσκολο για τους νεοδημοκράτες να το αντιληφθούν ή να πάνε κόντρα στον νεοφιλελεύθερο κυβερνητισμό τους, αλλά είναι πάντα ένας κίνδυνος όταν θα διαψευστεί η ιδεοληψία της ηγεσίας που θεωρεί ότι με την πλήρη αποδιάρθρωση του εργασιακού πλαισίου θα αυξηθούν οι μισθοί!

Η επανεμφάνιση Καραμανλή 

Δεν είναι δίχως ενδιαφέρον η επανεμφάνιση του Κώστα Καραμανλή, πρώτα από την Θεσσαλονίκη και μετά στο Σίτυ του Λονδίνου. Στις δύο ομιλίες του ο Κώστας Καραμανλής άφησε αιχμές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -προς την πλευρά κυρίως του Αντώνη Σαμαρά- και για την αντιμετώπιση της Τουρκίας, προς την ηγεσία της κυβέρνησης. Αν και στήριξε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την έξοδο από την κρίση της ελληνικής οικονομίας, εντούτοις είχε πολύ πιο σφαιρική αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούν οι οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχουν οι κοινωνικές ανισότητες στην ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής και στην άνοδο του σύγχρονου λαϊκισμού, ενώ επικαλέστηκε ακόμη και στοιχεία της OXFAM. Παρότι θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η επανεμφάνισή του σχετίζεται με την Προεδρία της Δημοκρατίας, το αν θελήσει να εκφράσει την ακέφαλη κοινωνική δεξιά απέναντι στην εθνικιστική και ξενοφοβική τάση του κόμματός του είναι ζητούμενο και αρκετά αμφίβολο.

Η ΝΔ έχει μπροστά της συνέδριο στο τέλος του μήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να εκφράσει τη νέα εποχή της διακυβέρνησής του, ο Αντώνης Σαμαράς με βεβαιότητα θα μιλήσει και όπως λένε οι φίλοι του θα σηματοδοτήσει «την επιστροφή της πατριωτικής δεξιάς». Το ερώτημα είναι αν θα μιλήσει και ο Κώστας Καραμανλής επιβεβαιώνοντας ότι έχει βάλλει πλώρη για την Προεδρία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.