ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Ποια είναι η Όλγα που στάθηκε απέναντι στον Στέφανο

Ποια είναι η Όλγα που στάθηκε απέναντι στον αμφιλεγόμενο Στέφανο, Νεφέλη Λυγερού
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Όπως αναμένονταν, η Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την απογευματινή της ομιλία στο Συνέδριο του κόμματος, δηλώντας πως είναι “παρούσα”. Η Όλγα από την Άρτα είναι αυτή που θα αντιπαρατεθεί με τον εξ Αμερικής “κομήτη” Στέφανο Κασσελάκη, στις νέες εσωκομματικές εκλογές που προέκυψαν μετά την καταλυτική παρέμβαση Τσίπρα. Αν πάντως δεν προκύψει κάποια ανατροπή και οι εκλογές τελικώς αναβληθούν, όπως επιδιώκουν κάποιοι, η μονομαχία θα είναι ουσιαστικά και μονομαχία μεταξύ του νυν και του πρώην προέδρου.

Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο: Ο Διονύσης Τεμπονέρας έκανε βήμα πίσω, ανακοινώνοντας πως δεν θα είναι υποψήφιος και ουσιαστικά ρίχνοντας τους τόνους της κριτικής του προς τον Κασσελάκη. Οι εσωκομματικές εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 10 Μαρτίου – αύριο θα κληθεί να αποφασίσει το Συνέδριο. Όλα δείχνουν ότι ο Τσίπρας θα στηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητα της Γεροβασίλη, αλλά μένει να αποδειχθεί εάν η στήριξή του είναι ικανή να αλλάξει το κλίμα υπέρ του Κασσελάκη που ήταν ορατό δια γυμνού οφθαλμού στο εν εξελίξει συνέδριο.

Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που υπάρχει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η ομιλία της διακόπηκε, ουκ ολίγες φορές, από αποδοκιμασίες εκ μέρους μερίδας συνέδρων, όποτε άφηνε αιχμές κατά του Κασσελάκη. Η Γεροβασίλη συνδέεται πολιτικά με τον Τσίπρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κατερίνα Νοτοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης, Ράνια Σβίγκου και Κώστας Βασιλειάδης πίεσαν την Γεροβασίλη να θέσει υποψηφιότητα.

Η Γεροβασίλη συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος έχει τώρα αναλάβει πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για να αναβληθούν οι εκλογές. Ο δε Νίκος Παππάς ζήτησε στην ομιλία του να αποσύρει την υποψηφιότητα της, κάτι που δεν έπραξε. Η ιδέα της αναβολής των εκλογών κερδίζει έδαφος μεταξύ βουλευτών και στελεχών, όχι όμως και στον κύκλο του Κασσελάκη: Αμέσως μετά την ομιλία Γεροβασίλη, σε μία σύντομη τοποθέτηση του από το βήμα του Συνεδρίου, δεσμεύτηκε πως θα παραμείνει στο κόμμα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών.

Το διακριτό στίγμα της

Η Όλγα Γεροβασίλη άφησε το στίγμα της στην κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον μνημονιακό συμβιβασμό. Διετέλεσε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητική Εκπρόσωπος, υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Προστασίας του Πολίτη. Σήμερα είναι η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής. Τόσο ως υπουργός, όσο και ως Αντιπρόεδρος της Βουλής, η Γεροβασίλη έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις, κάτι που ομολογούν όχι μόνο οι σύντροφοι της, αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Για παράδειγμα, είχε υποχρεώσει την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Άννα  Βαγενά να ανακαλέσει οξύτατη επίθεσή της σε βουλευτή της ΝΔ, τον περασμένο Νοέμβριο. Το ερώτημα είναι αν αυτά αρκούν για την επικράτηση της έναντι του “επικοινωνιακού οδοστρωτήρα” Κασσελάκη, ο οποίος έχει πλέον φτιάξει το δικό του δίκτυο στο κόμμα και έχει πάντα τους ηχηρούς υποστηρικτές του στις εκδηλώσεις του κόμματος και στα social, σε βαθμό που εμφανίζεται όχι μόνο διατεθειμένος αλλά και ικανός να χειραφετηθεί από τον Τσίπρα.

Ορόσημο της επεισοδιακής Πολιτικής Γραμματείας (που προηγήθηκε της παρέμβασης Τσίπρα) ήταν η αντίδραση της Γεροβασίλη στο περίφημο ερωτηματολόγιο Κασσελάκη (σε συνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό, όπως λένε οι πληροφορίες) καθώς προειδοποίησε ότι το Συνέδριο «κινδυνεύει να εξελιχθεί ντε φάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου».

Η ίδια, από κοινού με τους Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλο, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούση και Φλαμπουράρη, είχαν καταθέσει τροπολογία να μην προχωρήσει ο Κασσελακης τον περασμένο θυελλώδη Νοέμβριο στο δημοψήφισμα που είχε εξαγγείλει για την διαγραφή των “τεσσάρων” (Νίκο Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα). Κάτι που τελικώς δεν χρειάστηκε, καθώς οι τέσσερις αποχώρησαν μόνοι τους.

Άνθρωπος έξω καρδιά

Ποια είναι, όμως, η μερικά χρόνια πριν άγνωστη στο ευρύ κοινό, γιατρός, Όλγα Γεροβασίλη; Είναι μία γυναίκα άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο της, την Άρτα και την Ήπειρο. Οι φίλοι της την περιγράφουν σαν “άνθρωπο έξω καρδιά”, σαν μία “αποενοχοποιημένη” επαρχιώτισσα που λατρεύει την παραδοσιακή μουσική, τα πανηγύρια του τόπου της και το τσιπουράκι! Δεν πιστεύει ότι οι πολιτικοί πρέπει να ζουν σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Είναι μέσα στην κοινωνία και δεν θέλει να κρύβεται. Ό,τι δηλώνει και ο νυν πρόεδρος του κόμματος…

Ως κυβερνητική εκπρόσωπος, η Γεροβασίλη είχε βρεθεί πολύ γρήγορα στην πρώτη γραμμή και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την Ελλάδα: Κλήθηκε να υπερασπιστεί τη μνημονιακή στροφή και την υιοθέτηση μέτρων που μέχρι πρότινος ο Τσίπρας και το κόμμα του απέρριπταν κατηγορηματικά. Η Γεροβασίλη, άλλωστε, παραδοσιακά ανήκει σε αυτούς που τότε αποκαλούνταν “ρεαλιστές” του ΣΥΡΙΖΑ, ή “δεξιά τάση” σύμφωνα με κάποιους τότε επικριτές της στην Κουμουνδούρου.

Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει και διαφορετικά. Η Όλγα δεν υπήρξε παιδί του κομματικού σωλήνα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της και την απόκτηση ειδικότητας επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα της και σύντομα κέρδισε μία κεντρική θέση στην τοπική κοινωνία. Η στράτευσή της στην Αριστερά δεν της άφηνε πολλά περιθώρια να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Άρτας. Από νωρίς, όμως, είχε κερδίσει τον σεβασμό των συμπολιτών της. Κι αυτό αποτυπωνόταν στο γεγονός ότι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποσπούσε πολλαπλάσιο ποσοστό από το κομματικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια είναι η Όλγα Γεροβασίλη

Η Γεροβασίλη γεννήθηκε το 1961 στην Άρτα. Είναι παιδί μίας μεσοαστικής οικογένειας. Η μητέρα της Αρτεμισία ήταν νοσηλεύτρια και ο πατέρας της Βασίλης χειριστής ακτινολογικών μηχανημάτων. Και οι δύο προς το τέλος της ζωής τους στήριξαν πολιτικά το ΠΑΣΟΚ. Η ίδια ήταν άριστη μαθήτρια, αλλά ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα. Κατάφερε να περάσει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και να γίνει ιατρός ακτινοδιαγνώστρια, με εξειδίκευση στην αξονική και μαγνητική τομογραφία, στην παιδοακτινολογία και στη γυναικολογική ακτινολογία.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της εργάσθηκε στο ΙΚΑ της Άρτας. Συνεργάσθηκε, επίσης, με το διαγνωστικό κέντρο του Κώστα Αλεξίου. Εκείνη την περίοδο παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τον Λευκαδίτη ηθοποιό Βαγγέλη Κτενά, με τον οποίο απέκτησαν ένα γιο, τον Φαίδωνα. Λίγα χρόνια αργότερα ο γάμος τους διαλύεται. Αργότερα παντρεύτηκε, αυτή τη φορά με θρησκευτικό γάμο, τον χημικό μηχανικό Γιώργο Παππά, υπάλληλο της τοπικής Πολεοδομίας. Μαζί απέκτησαν την Αγγελική και τον Κωνσταντίνο. Το ζευγάρι ανήκει σταθερά στην Αριστερά και από τις γραμμές της δραστηριοποιείτο στα κοινά της πόλης, συμμετέχοντας από το 1994 στις τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Το 1998, όταν ήταν έγκυος στην κόρη της, εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος, η μόνη γυναίκα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Άρτας. Η κρίση και τα μνημόνια ήταν το ορόσημο της εκλογικής εκτόξευσης τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Μάιο του 2012 η Γεροβασίλη εκλέχθηκε βουλευτής. Ούτε η ίδια δεν πίστευε μερικά χρόνια πριν ότι θα βρισκόταν στα βουλευτικά έδρανα. Πόσο μάλλον κυβερνητική εκπρόσωπος και υπουργός μετέπειτα…

Στους καιρούς της πολιτικής “ξηρασίας” η Όλγα συμμετείχε στις εκλογικές αναμετρήσεις όχι με φιλοδοξία να εκλεγεί, αλλά επειδή έπρεπε το κόμμα της να δώσει το παρόν. Συνηθισμένη σ’ αυτό, ούτε η ίδια, ούτε η οικογένειά της ανέμεναν να αλλάξει η ζωή τους τόσο δραστικά. Άρχισαν να το συνειδητοποιούν, όταν οι δημοσκοπήσεις από τις αρχές του 2012 έδειχναν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να αρχίζει να παίρνει την ανηφόρα.

Βουτιά στα βαθιά για την Όλγα

Με την εκλογή της στη Βουλή η ζωή της άλλαξε από τη μία μέρα στην άλλη. Αναγκάστηκε να αφήσει στην Άρτα τον σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά της, να μετακομίσει στην Αθήνα και να πηγαινοέρχεται κάθε Σαββατοκύριακο στην Άρτα. Ως βουλευτής κέρδισε την εμπιστοσύνη του Τσίπρα και εντάχθηκε στον στενό κύκλο των προεδρικών. Στην περίοδο 2012-15 ανέλαβε ρόλο στη σκιώδη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθώντας τα θέματα του υπουργείου Εσωτερικών.

Ως βουλευτής είναι συνεπής. Περνάει τον περισσότερο χρόνο της στο Κοινοβούλιο, αλλά το γεγονός ότι είναι μανιώδης καπνίστρια της δημιουργεί προβλήματα. Όταν ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης είχε δει τη Γεροβασίλη με μία παρέα βουλευτών να καπνίζει στην αίθουσα της Γερουσίας τους έκανε επεισόδιο και μάλιστα κατέθεσε σχετική ερώτηση στο προεδρείο της Βουλής για τις «θεριακλούδες βουλευτίνες».

Η Γεροβασίλη ανήκει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν εξαρχής προσγειωμένα και υποστήριζαν τον “έντιμο συμβιβασμό” με την Ευρωζώνη. Η ίδια δεν έκρυβε ότι κατά την διάρκεια της εξάμηνης διαπραγμάτευσης του 2015 είχαν γίνει πολλά λάθη, όπως και το ότι η συμφωνία που τελικώς επιτεύχθηκε δεν ήταν η καλύτερη. Από την άλλη πλευρά, έχει εξομολογηθεί πως με δεδομένη την απειρία του ΣΥΡΙΖΑ, την αδυναμία και εξάρτηση της χώρας και την εκβιαστική τακτική των δανειστών, δεν θα μπορούσαν τα πράγματα να πάρουν άλλη τροπή.

Αυτός είναι και ο λόγος που μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου στάθηκε στο πλευρό του Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι στο σημείο που είχαν φθάσει τα πράγματα «δεν υπήρχε άλλη λύση». Ο τότε πρωθυπουργός την είχε επιλέξει για τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, επειδή ήταν (και συνεχίζει να αποτελεί) πρόσωπο εμπιστοσύνης, ήταν επιτυχημένη γιατρός, επειδή ήθελε μία γυναίκα για το εν λόγω πόστο, αλλά κυρίως επειδή είναι ρεαλίστρια, με τσαγανό, αυθεντική και αγαπητή ως πρόσωπο. Είχε κριθεί πως ως “φωνή” της κυβέρνησης θα ενίσχυε τη δημόσια εικόνα της.

Πρόσωπο του “κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ”

Στις 17 Ιουλίου του 2015 η μέχρι τότε βουλευτής δέχθηκε το τηλεφώνημα του Τσίπρα για να αναλάβει τον ρόλο του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ. Μπήκε αμέσως δυναμικά στη μάχη και αποδείχθηκε πολύτιμη. Κατά γενική ομολογία των πολιτικών συντακτών, παρότι παντελώς άπειρη στον μιντιακό χώρο, απέφευγε τις γκάφες. Ίσως, επειδή ήταν προσεκτική, γνωρίζοντας ότι μια λάθος λέξη ήταν αρκετή για να γίνει επικοινωνιακή ζημιά.

Από τότε η Όλγα Γεροβασίλη έγινε πρόσωπο σήμα-κατατεθέν του “κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ”. Βέβαια, καθώς οι καταγγελίες και τα κάθε είδους βέλη πάνε πάντα μαζί με την άσκηση της εξουσίας, η Γεροβασίλη δεν είχε μείνει στο απυρόβλητο, καθώς δέχτηκε κατηγορίες, όπως για τον διορισμό προσωπικού της φίλου στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας (αν και αποδείχτηκε πως δεν επρόκειτο για διορισμό, αλλά για προσωρινή συμπλήρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, χωρίς μισθό). Όπως ήταν αναμενόμενο, τέτοιου τύπου κατηγορίες δεν τραυμάτισαν στο προφίλ της. Αντίθετα, με την πάροδο του χρόνου, εδραιώθηκε ως μία ρεαλίστρια και αποτελεσματική πολιτικός.

Όμως οι μέρες του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτές των πρώτων ετών ως αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θυμίζουν το “περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις”, με δεδομένη την διπλή εκλογική συντριβή του 2023, την αποχώρηση του Τσίπρα, την εκλογή του “κομήτη” Κασσελάκη που θέλει “να τα αλλάξει όλα στο κόμμα”, την δημοσκοπική καθίζηση, την πρώτη διάσπαση, την αποχώρηση εκατοντάδων στελεχών και την πιθανολογούμενη νέα διάσπαση, εν μέσω του νέου γύρου της οξύτατης αντιπαράθεσης  που μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι