ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αντιπολίτευση: Όχι σε “μοντέλο Τριαντόπουλου” για τον Καραμανλή – Αιχμές από τον πρώην υπουργό

Η ώρα της Βουλής για Καραμανλή-Σπίρτζη – Κοινό αίτημα για Προανακριτική από Κωνσταντοπούλου
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης μιλάει στη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία "Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος" και άλλες διατάξεις», Τετάρτη 30 Απριλίου 2025. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ανακοινώθηκε και επισήμως από τον πρόεδρο της Βουλής η παραλαβή της δικογραφίας, που αφορά στη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των πρώην υπουργών Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στη δήλωσή του με αφορμή τη διαβίβαση της Βουλής της δικογραφίας για την τραγωδία των Τεμπών που θα διερευνήσει ποινικές του ευθύνες, εμφανίζεται βέβαιος για την αθωότητα του, ενώ δηλώνει πως θα είναι στη διάθεση των αρχών.

«Σήμερα ανακοινώθηκε η διαβίβαση προς τη Βουλή της δικογραφίας για το δυστύχημα των Τεμπών», τονίζει στη δήλωσή του. Ο Εφέτης Ανακριτής Λάρισας, χωρίς να κάνει κάποια αξιολόγηση ή να διατυπώνει οποιαδήποτε κατηγορία, ζητά από τη Βουλή να εκτιμήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες των διατελεσάντων υπουργών. Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου. Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν είμαι στη διάθεση των αρχών, ώστε να λάμψει η αλήθεια».

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση προκρίνει “μοντέλο Τριαντόπουλου” για τον Καραμανλή, δηλαδή να πάει απ’ ευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο και να παρακαμφθεί η διαδικασία της Προανακριτικής, κάτι που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Στην δήλωση του ο Καραμανλής δεν φαίνεται να ζητά την απ’ ευθείας παραπομπή του στην Δικαιοσύνη, όπως είχε κάνει ο Τριαντόπουλος.

Ως προς τη δικογραφία, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε σε συνέντευξη του ότι «αν πράγματι ισχύουν όσα διαρρέονται ότι πρόσωπα που καταθέτουν επιβαρυντικά στοιχεία που αφορούν πολιτικά πρόσωπα ή εμπλέκονται ως υφιστάμενα πολιτικών προσώπων, έχουν ήδη παραπεμφθεί ή θα παραπεμφθούν για κακουργηματικές πράξεις, τότε και η δική μας πρόταση θα είναι για κακούργημα όσον αφορά στην Προανακριτική».

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι «εμείς δεν είμαστε δικαστές, αλλά εμείς θα κάνουμε την πρότασή μας ώστε να συσταθεί η Προανακριτική επιτροπή. Έχουμε πάνω από τριάντα βουλευτές. Επειδή ακούω για συμμαχίες, δεν πρόκειται για μία πολιτική διαδικασία, αλλά για μία νομική, δικαστική διαδικασία. Είναι ένα νομικό κείμενο και όχι μομφή για τις πολιτικές ευθύνες… Εδώ είναι το θέμα το δικαστικό όσον αφορά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων.

Θα πάρουμε, λοιπόν, την πρωτοβουλία, αφού μελετήσουμε τη δικογραφία, ώστε να πέσει άπλετο φως και κυρίως να λειτουργήσει η διαδικασία. Εμείς θέλουμε να καταλήξει στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία που το Σύνταγμα προβλέπει, δηλαδή με σύσταση και με λειτουργία της Προανακριτικής. Ο συνταγματικός νομοθέτης, όταν δίνει το δικαίωμα στην Προανακριτική να συλλέξει στοιχεία, να εξετάσει μάρτυρες, προφανώς δεν το κάνει απλά για να συνεδριάσει μία μέρα. Και εδώ έχουμε τη διαφορά ότι στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου είχε έρθει μία εισαγγελική διάταξη. Εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο, επομένως δεν υπάρχει το φύλλο συκής για να πάει η κυβέρνηση σε fast-track διαδικασία, χωρίς λειτουργία Προανακριτικής».

«Να μη διανοηθούν να επιχειρήσουν την παράνομη μεθόδευση που έκαναν με την προανακριτική Τριαντόπουλου στη Βουλή για κουκουλώσουν ευθύνες» προειδοποίησε την κυβέρνηση και τους βουλευτές της συμπολίτευσης ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή σχετικά με την δικογραφία για τα Τέμπη, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις για το αν έχουν έρθει στη Βουλή όλες οι καταθέσεις και οι πραγματογνωμοσύνες όπως έχει ζητήσει η Κουμουνδούρου.

«Γιατί πρέπει το κατηγορητήριο να είναι συγκεκριμένο για όλες τις χρονικές περιόδους και όχι γενικό και αόριστο. Γιατί η κοινωνία απαιτεί αλήθεια και δικαιοσύνη, που η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να τις μπαζώσει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση

Για τη διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι από σήμερα όλοι μπορούν να έχουν πλήρη πληροφόρηση για την δικογραφία που «αφορά τα αίτια που οδήγησαν και τις ενδεχόμενες πράξεις, συμπεριφορές, αμέλειες, παραβάσεις που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών». Επεσήμανε διαβάζουμε «διαβάζουμε τη δικογραφία και ό,τι περιγράφεται στη δικογραφία, γιατί η Δικαιοσύνη, όταν πέφτει πάνω σε έναν υπουργό ή πρώην υπουργό ή υφυπουργό, λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών, σταματάει, περιγράφει ό,τι είναι να περιγράψει, σταματάει, δεν χαρακτηρίζει νομικά και το στέλνει στη Βουλή. Εμείς, λοιπόν, θα δούμε τι περιγράφει αντικειμενικά και ό,τι περιγράφεται θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει, χωρίς να σταθούμε εμπόδιο στη δικαιοσύνη, αλλά ένα-ένα τα βήματα»…

Ειδικά για τη σύμβαση 717 και τη σύνδεση με την τραγωδία των Τεμπών υπογράμμισε ότι υπάρχει «μία εν εξελίξει άλλη δικογραφία ανοιχτή, η οποία διερευνάται. Είναι ένα αδίκημα με τον όποιο νομικό χαρακτηρισμό προβεί η Δικαιοσύνη, οικονομικής φύσεως. Εκεί, δηλαδή, εξετάζεται αν υλοποιήθηκε σύννομα η σύμβαση, στους σωστούς χρόνους, αν η κάθε παράταση ή όποια ενέργεια ήταν σωστή ή λανθασμένη…

Είναι άλλο πράγμα, λοιπόν, η διερεύνηση μια σύμβασης με οικονομικές προεκτάσεις και τις όποιες ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπάρχουν, πάνω στην οποία διερεύνηση έκτισε ένα κατηγορητήριο το ΠΑΣΟΚ, όχι η Δικαιοσύνη, το ΠΑΣΟΚ το επεξέτεινε και το πήγε παρακάτω και είναι άλλο πράγμα αυτό που λέμε εμείς ότι διερευνάται το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στη Λάρισα, οι αιτίες οι οποίες οδήγησαν σε αυτό και υπάρχει ένας αντίστοιχος ποινικός χαρακτηρισμός. Αυτό για να καταλαβαίνει ο κόσμος τι προσπαθεί να κάνει συνεχώς η αντιπολίτευση για να δημιουργήσει εντυπώσεις».

Όσον αφορά ειδικά την ευθύνη υπουργών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Το ένα ότι δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν πολίτες “δύο ταχυτήτων”. Και αυτό ως παράταξη, ως κυβερνητική πλειοψηφία, το δείξαμε στη στάση μας με βάση την ακολουθία όλης της νόμιμης διαδικασίας και στην περίπτωση Τριαντόπουλου. Αυτό που συζητάμε εδώ και κάποιες μέρες “μοντέλο Τριαντόπουλου”. Στην πραγματικότητα τι είναι;

Η κατάληξη να δείχνει ότι ένας διατελέσας υπουργός ή υφυπουργός, εφόσον υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να διερευνηθεί, δεν πρέπει να έχει διαφορετική τύχη από έναν οποιονδήποτε άλλον πολίτη. Δηλαδή τον φυσικό δικαστή, ο οποίος θα κρίνει αν πρέπει να δικαστεί, αν δεν πρέπει να δικαστεί, αν πρέπει να δικαστεί για το άλφα ή βήτα αδίκημα κτλ. Απλά στην περίπτωση ενός πολιτικού, αν το δικαστικό συμβούλιο κρίνει ότι υπάρχει και κάτι άλλο, πρέπει να ξαναδώσει έγκριση η Βουλή. Γι’ αυτό και έχουμε αναγγείλει, ο πρωθυπουργός το είπε στη Βουλή, ότι ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης θα αλλάξουμε. Θα προτείνουμε να αλλάξει το άρθρο 86», ανέφερε.

Η δικογραφία για Καραμανλή και Σπίρτζη

Τη δικογραφία για Καραμανλή και Σπιρτζη διαβίβασε στη Βουλή, μέσω Αρείου Πάγου και υπουργείου Δικαιοσύνης, ο εφέτης ανακριτής Λάρισας, Σωτήρης Μπακαΐμης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου «περί ευθύνης υπουργών». Όπως είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης, πρόκειται για ποινική δικογραφία που αφορά στους διατελέσαντες υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, πρόκειται για ογκωδέστατο υλικό, δεκάδων χιλιάδων σελίδων. «Για να δώσουμε πρόσβαση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, αλλά και σε μεμονωμένους βουλευτές, που θα έχουν δικαίωμα να κρατήσουν τις σημειώσεις τους, χωρίς όμως αντίγραφα ή φωτογραφίες, από κανέναν, κάνουμε κάτι για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής [. . .]

Διαμορφώσαμε την αίθουσα “168-Παύλος Μπακογιάννης” με 10 τερματικά, ένα για κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ένα για τους ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε να μπορούν ταυτόχρονα να βλέπουν το σύνολο της δικογραφίας, που μας διαβιβάστηκε σε ηλεκτρονική μορφή. Η αίθουσα αυτή, εκτός από σήμερα, που θα ανοίξει από τις 11:00 για να δούμε τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, θα είναι επτά ημέρες την εβδομάδα ανοιχτή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης. Σημειώνεται, ότι το περιεχόμενο της δικογραφίας βρίσκεται σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, ενώ οι υπολογιστές δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε στο Σώμα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε, επίσης, στη Βουλή ποινική δικογραφία που αφορά στον πρώην υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ποινική δικογραφία που αφορά στον πρώην υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Μιχαήλ Παπαδόπουλο, και ποινική δικογραφία που αφορά στον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή.

Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, για την άσκηση δίωξης εναντίον υπουργού απαιτείται πρόταση κατηγορίας που υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές, και απόφαση της Βουλής που δέχεται αυτήν την πρόταση. Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με τον νόμο για την ευθύνη των υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Κωνσταντοπούλου: Κοινό αίτημα για Προανακριτική

Συνάντηση των αρχηγών της αντιπολίτευσης, την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Μαΐου, για την κατάθεση αιτήματος προανακριτικής επιτροπής, πρότεινε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ζητώντας τον λόγο, μετά την ανακοίνωση της παραλαβής από τη Βουλή, της ποινικής δικογραφίας για τα Τέμπη, που αφορά στους διατελέσαντες υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2016 έως και 28/2/2023, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι απευθύνει «ευθεία και ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους αρχηγούς τους. Αυτή δεν είναι μια στιγμή κομματικών υπολογισμών αλλά κοινωνικής, ηθικής και πολιτικής ευθύνης, απέναντι στις νέες μεθοδεύσεις που ήδη οργανώνονται, να κάνουν, δηλαδή, ότι έκαναν με τον Τριαντόπουλο».

Και ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να αρθούμε στο ύψος της οφειλής μας: Καλώ τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, την επόμενη Δευτέρα 5 Μαΐου, να συναντηθούμε σε συμβούλιο αντιπολίτευσης και να συμφωνήσουμε για την κατάθεση αιτήματος προανακριτικής επιτροπής, όπως επιβάλλεται, και καλώ την κυβέρνηση να τοποθετηθεί εάν έχει την πρόθεση να καταθέσει, η ίδια, αίτημα προανακριτικής επιτροπής, εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει την πρόθεση να θέσει τον εαυτό του στην διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής και της προανακριτικής επιτροπής, και εάν θα δεχθείτε κύριοι της κυβέρνησης με πρώτο τον κ. Μητσοτάκη, την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών σας».

Το έγγραφο που “καίει” τον Καραμανλή

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, υπηρεσιακό σημείωμα διεύθυνσης του υπουργείου Μεταφορών από τον Σεπτέμβριο του 2021, φανέρωνε ότι ο τότε υπουργός Μεταφορών (Καραμανλής) γνώριζε ότι τα τρένα δεν ήταν ασφαλή και ότι οι υποδομές ήταν πλήρως εγκαταλειμμένες, αλλά και ότι οι ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου. Μάλιστα, το σημείωμα είχε διαβάθμιση προτεραιότητας «επείγον και αφορούσε πρωτίστως την άμεση χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ελλείψεις στο προσωπικό».

Μόλις ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2023, και μια βδομάδα πριν την τραγωδία στα Τέμπη, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, από τα υπουργικά έδρανα του Κοινοβουλίου, διαβεβαίωνε για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, λέγοντας, μάλιστα στην αντιπολίτευση ότι «είναι ντροπή» να θέτουν ζητήματα ασφαλείας. Το υπηρεσιακό σημείωμα αποδεικνύει, επιπλέον, ότι η πολιτική ηγεσία ήταν εγκαίρως ενήμερη για όλες τις επικίνδυνες ελλείψεις του σιδηρόδρομου.

Σύμφωνα με την “Αυγή”, δύο είναι τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του επείγοντος σημειώματος: «Η έλλειψη επαρκούς προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα τη μη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου με συνέπειες»… «Η μη δυνατότητα της εκπλήρωσης όλων των καθηκόντων του φορέα (σ.σ.: ΟΣΕ) ως διαχειριστή υποδομής (επιθεωρήσεις, συντήρηση), με σημαντικότερη την έλλειψη ασφάλειας της σιδηροδρομικής υποδομής, ιδιαίτερα σε ένα δίκτυο που, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, είναι κακοσυντηρημένο»…

Στο σημείωμα υπάρχει αναλυτική αναφορά των οικονομικών προβλημάτων του φορέα και εξαιτίας της κακής σχέσης με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (που είναι ο κύριος πελάτης του ΟΣΕ), η οποία δεν συμφωνούσε να πληρώσει τα τέλη, τα οποία μάλιστα είχαν αυξηθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx