Η ώρα των αρχηγών στη Βουλή – Χαμός με τον Χρυσοχοΐδη για τον «εθνικισμό των 12 μιλίων»

Μάχη στη Βουλή με φόντο την υπόθεση Λιγνάδη – Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης, slpress

Αν και η μεγάλη κόντρα στη Βουλή αναμένεται σήμερα, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, η αποστροφή του Χρυσοχοΐδη για τον «εθνικισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τα 12 μίλια» άναψε φωτιές, ήδη από το βράδυ του Σαββάτου. Η  αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε και πάλι την αποπομπή του, ενώ οι τόνοι ανέβηκαν σε μια σε μια συζήτηση, όπου οι  κυβερνητικοί ομιλητές επαναλάμβαναν μονότονα το “άκαιρο” της πρότασης μομφής κατά του Σταϊκούρα.

Δεν απαντούσαν, ωστόσο, στον λόγο που την προκάλεσε: τι θα γίνει δηλαδή με τα σπίτια του “κοσμάκη” και τις χρεωμένες μικρές επιχειρήσεις, μετά την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ «επιστρατεύει εθνικισμό με τα 12 μίλια, λαϊκισμό με τον Παππά και τον 14χρονο και κοινωνικό συντηρητισμό με την πρόταση μομφής» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για την κράτηση δεκατετράχρονου μαθητή στη ΓΑΔΑ την ώρα που διαφεύγει της σύλληψης ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο να αντικρούσει όσα καταγγέλλονται.

Η κατηγορία του, ωστόσο, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι με την πρόταση Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια «επιστρατεύει εθνικισμό» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για τοποθέτηση που «αντιβαίνει τον πυρήνα, την καρδιά της εθνικής στρατηγικής, των εθνικών συμφερόντων και των απαράγραπτων εθνικών δικαίων», τονίζοντας ότι υπάρχει μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση  στο σύνολό της.

Συζήτηση για τα 12 μίλια 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προ της ευθύνης του. Ζήτησε ή να ανακαλέσει ο Χρυσοχοΐδης, ζητώντας συγγνώμη για την «αθλιότητα που ξεστόμισε» ή να τον αποπέμψει ο πρωθυπουργός. Διαφορετικά, όπως επισήμανε «θα αναλάβει ο ίδιος (ο Μητσοτάκης) και η κυβέρνησή του συνολικά αυτή τη βαριά ιστορική ευθύνη για αυτό το χωρίς προηγούμενο ιστορικό ατόπημα στα εθνικά μας δίκαια».

Στη συζήτηση παρενέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, υποστηρίζοντας ότι τα δώδεκα μίλια είναι θέση της κυβέρνησης, ότι  ο Ραγκούσης δεν κατάλαβε τι είπε ο Χρυσοχοΐδης και ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να ανακαλέσει. Το σχόλιο, ωστόσο, του αντιπροέδρου της Βουλής,  Δημήτρη Βίτσα, ότι ο κ. Πικραμένος εξέφρασε τη θέση της κυβέρνησης και «έκλεισε το θέμα, μη δεχόμενος αυτό που είπε ο υπουργός» προκάλεσε νέες παρεμβάσεις.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξαναπήρε τον λόγο για να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη θέση της κυβέρνησης, ότι «η χώρα μας έχει, ανά πάσα στιγμή, το δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια» και ότι ο Χρυσοχοΐδης «δεν είπε ποτέ κάτι διαφορετικό». Απέδωσε δε σε παρεξήγηση την ένταση, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής του υπενθύμιζε ότι υπάρχουν και τα πρακτικά. Στη συζήτηση επανήλθε και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος συμβούλεψε τον Παναγιώτη Πικραμένο να μην δοκιμάσει να συνεχίσει την υπεράσπιση του Χρυσοχοΐδη, μέχρι να δει τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Η κριτική πέρασε στη συνέχεια στο πρόσωπο του Βίτσα, ο οποίος επικρίθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα, ότι υποκατέστησε από βήματος του προεδρείου της Βουλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι «η χώρα έχει πρόβλημα και είναι ντροπή να λέγονται αυτά στην αίθουσα του κοινοβουλίου».

Ανοιχτό στη Βουλή το θέμα Χρυσοχοΐδη 

Το θέμα που άνοιξε η τοποθέτηση του Χρυσοχοΐδη κράτησε ψηλά την ένταση μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης του Σαββάτου. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος της ΝΔ υποστήριξε ότι «εθνικισμός είναι η λαϊκίστικη εργαλειοποίηση των θεμάτων της πατρίδας μας» από τον Τσίπρα. Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς υπενθύμισε στους βουλευτές της ΝΔ ότι το πλοίο στα ανοιχτά της Ρόδου «δεν είναι το “Καλυψώ” του Κουστώ, αλλά το Όρουτς Ρέις που συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά», ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη σχολίασε ότι η ομιλία Χρυσοχοΐδη ήταν από γραπτό κείμενο.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η ελληνοτουρκική κρίση θα ήταν ούτως η άλλως ψηλά στην αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών που αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση. Η αποστροφή όμως του Χρυσοχοΐδη δίνει άλλο τόνο σε αυτήν την αντιπαράθεση. Το στίγμα έδωσε πρωί-πρωί ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πλήρη, παταγώδη αποτυχία σε όλα τα επίπεδα» και τον υπουργό ΠΡΟΠΟ ως «νεοφώτιστο και ανεκδιήγητο νεοδεξιό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον μετέχοντα στην συζήτηση Υπουργό Εξωτερικών να ξεκαθαρίσει, αν η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 μίλια είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος ή εθνικισμός. Ο Νίκος Δένδιας απάντησε, επιχειρώντας μια στρογγυλοποίηση του θέματος. Αφού είπε ότι δεν βρίσκεται στην αίθουσα για «διαπληκτισμούς και κοκορομαχίες» ούτε για να επαναλάβει «τις πάγιες εθνικές θέσεις, που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε» (άρα και ο ΣΥΡΙΖΑ), ζήτησε να μην προκαλείται για αυτά τα θέματα, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. “Έστριψε” πάντως διά της Σενεγάλης, ενημερώνοντας για το άνοιγμα της εκεί ελληνικής πρεσβείας και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τουρκική διείσδυση στην υποσαχάρια Αφρική και την ινδική υποήπειρο!

Με το βλέμμα στον ανασχηματισμό

Σε ό,τι αφορά πάντως την ίδια την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα  και τον λόγο για τον οποίο αυτή κατατέθηκε, τον νέο πτωχευτικό νόμο, οι υπουργοί και οι περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές περιορίζονται στο να τονίζουν τον άκαιρο χαρακτήρα της. Οι οικονομικοί κυρίως υπουργοί βάζουν και τη διάσταση της “υποκρισίας”, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στο αίτημα πάντως της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δοθούν στοιχεία για το πόσες “λαϊκές κατοικίες” βγήκαν στο σφυρί επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει δοθεί απάντηση.

Οι κυβερνητικοί ομιλητές επεκτείνουν μάλιστα με τις τοποθετήσεις τους, την θέση που υποστήριξε, πριν την έναρξη της συζήτησης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ότι η πρόταση μομφής δεν στρέφεται κατά της κυβέρνησης, αλλά κατά του πρώην υπουργού του Τσίπρα, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Άξιο να σχολιαστεί είναι και το γεγονός ότι, ενώ η πρόταση μομφής στρέφεται κατά ενός υπουργού και όχι κατά της κυβέρνησης, οι περισσότεροι υπουργοί, αναφέρονται λεπτομερώς στο έργο του υπουργείου τους. Αυτό αποτελεί βέβαια πάγια πρακτική, στην παρούσα συνεδρίαση υπαγορεύεται όμως και από άλλους λόγους.

Στην συνέντευξή του, πριν την έναρξη της συζήτησης της πρότασης μομφής κατά του Σταϊκούρα για τον νέο πτωχευτικό νόμο, ο υπουργός Επικρατείας κλήθηκε να απαντήσει και για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. «Εάν απαιτούνται παρεμβάσεις, είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός τα έχει στο μυαλό του» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και οι περισσότεροι υπουργοί μάλλον το άκουσαν καλά, όπως φαίνεται, λεπτομερώς, στο ρεπορτάζ του Σπύρου Γκουτζάνη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι