Η Παναγιά, οι εθνομηδενιστές και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του Τσίπρα

Η Παναγιά, οι εθνομηδενιστές και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του Τσίπρα, Σπύρος Γκουτζάνης

Η κυβέρνηση δείχνει πελαγωμένη από την τριπλή κρίση που αντιμετωπίζει στο υγειονομικό πεδίο από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, στην οικονομία λόγω της ύφεσης και στα ελληνοτουρκικά από την ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας του Ερντογάν. Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται με το αν η δήλωση Τσίπρα το Δεκαπενταύγουστο για την Παναγία ήταν πιο μελό από ότι έπρεπε.

Όταν μάλιστα κάποιοι παρατήρησαν ορθώς ότι η δήθεν αριστερή κριτική συναντιέται με τις επικρίσεις από τα τρολ και τα γαλάζια fake acounts του διαδικτύου που διασπείρουν συστηματικά φήμες και ψεύτικες ειδήσεις κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «οι θιγόμενοι ζήτησαν από τον Τσίπρα να πάρει μέτρα ενάντια σε εκείνους που τον υπερασπίστηκαν». Όλοι αυτοί βέβαια που ζητούν μία απροσδιόριστη “ιδεολογική καθαρότητα” παραγνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι επικεφαλής του 3%, αλλά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθύνεται σε ψηφοφόρους, το 90% των οποίων ορκίζεται καθημερινά στην Παναγιά.

Όταν η συζήτηση προχώρησε κυρίως στα social media οι επικριτές διατύπωσαν την άποψή τους ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αλλάξει, προσαρμόζοντας τις απόψεις του στην κοινωνική πλειοψηφία, προκειμένου να κατακτήσει την εξουσία». Εάν κάποιος παρακολουθούσε την συζήτηση θα αποκόμιζε την εντύπωση ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν κάνει οποιαδήποτε δήλωση θα πρέπει να συμβουλεύεται τον Τσακαλώτο και τον Φίλη και να προχωρά μόνο αν έχει την σύμφωνη γνώμη τους.

Αλλαγές τομεαρχών

Φαίνεται πάντως ότι οι επιθέσεις με αφορμή την δήλωση για την Παναγία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να πάρει μέτρα και να προχωρήσει σε αλλαγές, ίσως και εντός της προσεχούς εβδομάδας. Η κόκκινη γραμμή για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι όταν η εσωκομματική κριτική ξεπερνά το λεπτό όριο και δημιουργεί σύγχυση περί την πολιτική γραμμή του κόμματος, προκαλώντας πολιτική ζημιά και δίνοντας επιχειρήματα στους αντιπάλους που διαθέτουν ούτως ή άλλως συντριπτική υπεροπλία στα ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να κάνει αλλαγές στο σχήμα των τομεαρχών, καθώς αυτές δεν χρειάζεται να περάσουν από κομματικά όργανα. Επίσης σύντομα θα γίνουν αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο και θα ενισχυθούν τα μέσα ενημέρωσης του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να οριστεί αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος δημοσιογράφος, ενώ θα ξεκινήσουν εκπομπές στην διαδικτυακή τηλεόραση του ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα γνωστά από τη προηγούμενη παρουσία τους στην ΕΡΤ επί κυβέρνησης Τσίπρα, τα οποία είχαν προκαλέσει αντιδράσεις της τότε αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει την δυνατότητα ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ορίσει τους τομεάρχες. Το εάν θα αλλάξει πρόσωπα που μέχρι τώρα έχουν αμφισβητήσει όχι τόσο τον ίδιο ως πρόεδρο του κόμματος αλλά σίγουρα την πολιτική του, θα φανεί. Κάποιοι κύκλοι της Κουμουνδούρου, πάντως, το ζητάνε. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμω2, δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι παίρνει μέτρα εναντίον προσώπων. Όπως λένε κι εκείνοι που τον γνωρίζουν καλύτερα «δεν λειτουργεί έτσι ο Αλέξης». Ωστόσο αυτή την φορά ο ίδιος θεωρεί ότι οι επικριτές ξεπέρασαν το όριο.

Ιδανικός αυτόχειρας

Πιο σημαντική, όμως, είναι η συζήτηση για τα εθνικά θέματα με αφορμή την τοποθέτηση των “53” και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την Συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Στην ουσία ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει την Συμφωνία για τη ΑΟΖ, αλλά και γενικότερα στο πεδίο των εθνικών θεμάτων να στηρίξει –εάν όχι να πιέσει– τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι ένα ετερόκλητο σύνολο που περιλαμβάνει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και ενίους εκ των “53” μέχρι το Νίκο Μπίστη, το Νίκο Φίλη και τον Πάνο Τριγάζη. Σε ένα πεδίο δηλαδή που δοκιμάζεται η συνοχή και αντοχή της κυβέρνησης Μήτσοτάκη και που μπορεί να έχει για τη ΝΔ τις συνέπειες που είχε το Μακεδονικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ετερόκλητο αυτό σύνολο ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να χάσει την ευκαιρία να εμφανιστεί ως εκφραστής της πατριωτικής Αριστεράς και να γίνει ιδανικός αυτόχειρας.

Μέχρι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει την θέση ότι η Συμφωνία με την Αίγυπτο περιέχει παραχωρήσεις από την Ελλάδα που δεν έπρεπε να είχαν γίνει. Επίσης ότι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα πρέπει να περιοριστεί στη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ. Το ετερόκλητο σύνολο που του ασκεί κριτική ζητά να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τις γνωστές εθνομηδενιστικές θέσεις. Είναι όλοι αυτοί που καταλογίζουν εθνικισμό στις ελληνική πλευρά και θεωρούν ότι έχουν και οι Τούρκοι επιχειρήματα και δίκιο σε αρκετά ζητήματα.

Πιέζουν οι εθνομηδενιστές

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει στην Βουλή την Συμφωνία για την ΑΟΖ με τη Αίγυπτο και γενικότερα να εμφανιστεί υπέρ της εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευσης με την Τουρκία και μάλιστα ως επισπεύδων! Κι αυτά όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι στιγμής δεν έχει συγκαλέσει ούτε καν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, δείχνοντας ότι δεν επιδιώκει συναίνεση, ότι ασκεί μυστική διπλωματία κι ότι κάνει παρασκηνιακές συνεννοήσεις με την Μέρκελ.

Την ίδια ώρα, υποκύπτοντας στις πιέσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απειλεί να συγκροτήσει Εξεταστική για να διερευνήσει ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτικό των προτεραιοτήτων του πρωθυπουργού είναι ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με διαρροές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, του ζήτησε να παρέμβει για να σταματήσει η κριτική που του ασκεί συγκεκριμένη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα (όχι κομματικό έντυπο), την ώρα που το 90% των συστημικών ΜΜΕ τον στηρίζει άνευ όρων.

Εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθήσει τις παραινέσεις των εθνομηδενιστών για την ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση θα υποστεί πολιτική ζημιά. Ενώ θα είναι ο πρωθυπουργός που θα κάνει τις υποχωρήσει, θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση που θα εισπράξει την πολεμική των εθνικιστικών κύκλων και την κοινωνική δυσαρέσκεια, όπως την εισέπραξε και στο Μακεδονικό. Θα μειώσει την ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα μπορεί απερίσπαστος να στρέψει τα ενσωματωμένα ΜΜΕ εναντίον του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις υποκλοπές των διαλόγων του Νίκου Παππά, τις δηλώσεις Πολάκη και την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Ο κορονοϊός μεταθέτει το ξεκαθάρισμα

Ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας αλλάξει τους τομεάρχες και το επικοινωνιακό επιτελείο, αυτό θα είναι το πρώτο ημίχρονο. Το οριστικό ξεκαθάρισμα θα γίνει στο συνέδριο του κόμματος. Εδώ, όμως, τα πράγματα περιπλέκονται, λόγω του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Ενώ θα έπρεπε από τον περασμένο Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ξεκαθαρίσει τα περί την φυσιογωμία του, το άνοιγμα στο ευρύτερο κοινό και την αντιπολιτευτική του τακτική, όλα αυτά πηγαίνουν ακόμη πιο πίσω.

Άλλο που δεν θέλει η ΝΔ, η οποία προ μηνός έβγαλε ανακοίνωση στην οποία υπογράμμιζε ότι αναστέλλει όλες τις κομματικές εκδηλώσεις. Φυσικά η ΝΔ δεν έχει κομματικές διαδικασίες, η ανακοίνωση ήταν για να δημιουργήσει θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος, οψέποτε γίνει το Συνέδριο, να καθαρίσει την κατάσταση στο κόμμα του και να διαμορφωθεί η κομματική δομή σε αντιστοίχιση με τις νέες πλειοψηφίες στην κοινωνία και στο κόμμα. Βεβαίως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει διαγραφές, αλλά αφήνει τους άλλους να αποχωρούν όταν νιώθουν ότι δεν έχουν θέση, όπως έκανε και με τους Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη.

Ο κορονοϊός δεν επιτρέπει την εκλογή του από την βάση που θα ήταν το επιστέγασμα της όλης διαδικασίας. Εκείνοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις πάντως λένε ότι «ο Τσακαλώτος όπως και οι Φίλης, Σκουρλέτης, Βούτσης δυστυχώς δεν θα αφήσουν τις θέσεις τους στο κόμμα και στην βουλή γιατί με τις απόψεις τους, εκτός ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν την τύχη της Κωνσταντοπούλου και το ξέρουν. Θέλουν απλώς να κρατούν καθηλωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διακατέχονται από το σύνδρομο της ηττημένης Αριστεράς».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι