Η πανδημία ροκανίζει την ηγεμονία του Μητσοτάκη

Η πανδημία ροκανίζει την ηγεμονία του Μητσοτάκη, Σπύρος Γκουτζάνης

Καμπανάκια χτύπησαν στο Μέγαρο Μαξίμου από τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, ανεπίσημες και επίσημες, που δείχνουν σημαντική μείωση της αποδοχής της κυβέρνησης, τουλάχιστον όσον αφορά τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας καθώς και έντονη ανησυχία για τις οικονομικές εξελίξεις.

Δεν είναι δίχως σημασία ότι στον προηγούμενο γύρο των δημοσκοπήσεων είχαν προκύψει σημαντικά ποσοστά διαφωνίας με τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, θέμα που αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της δεξιάς παράταξης. Εκεί, λένε οι παροικούντες την γαλάζια Ιερουσαλήμ, οφείλεται και ο επικοινωνιακός καταιγισμός της κυβέρνησης με θετικές(ψευτό-ειδήσεις.

Επίσης, με πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, όπως η παρακολούθηση ηλεκτρονικού μαθήματος με τάξη δημοτικού στα Χανιά και η “αποστειρωμένη” επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο. Στη συμπρωτεύουσα η κατάσταση έχει πραγματικά ξεφύγει όπως περιγράφουν γιατροί και δημοσιογράφοι σε ιδιωτικές τους συνομιλίες αλλά όχι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ακόμη και ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, είπε ότι υπάρχουν ευθύνες για την καθυστέρηση λήψης μέτρων. Βέβαια ο ίδιος δεν απαλλάσσεται των ευθυνών όσο κι αν διαδίδει ότι για τον εορτασμό του πολιούχου στις 26 Οκτωβρίου ευθύνεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης που πίεζαν.

Σύμφωνα με την K-Research οι πολίτες θεωρούν ότι η ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας οφείλεται στον συνωστισμό στα ΜΜΜ, στο άνοιγμα του τουρισμού και στη μη ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, και πολύ λίγο στους πολίτες που δεν τηρούσαν τα μέτρα. Συμπερασματικά, οι πολίτες επέστρεψαν ως απαράδεκτο το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου περί ατομικής ευθύνης των πολιτών και μαζί την επιχειρηματολογία ότι η κυβέρνηση τα έκανε όλα σωστά όπως επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του.

Κυβερνητική νευρικότητα

Ενδεικτική της νευρικότητας ήταν η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη, λίγο πολύ ότι περισσότερες ΜΕθ σημαίνουν περισσότερα θύματα. Όσο κι αν διατείνεται ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του ο κ. Γεραπετρίτης ήθελε να υπερασπιστεί την γραμμή της κυβέρνησης που επέλεξε να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, με περισσότερες ΜΕΘ όταν ακόμη ήταν καιρός. Γι αυτό άλλωστε και τον κάλυψε πλήρως ο πρωθυπουργός στην Βουλή.

Βεβαίως η κυβέρνηση επιστράτευσε αμέσως τις δικές της εταιρείες που άρχισαν να προβάλλουν μία πιο μετριασμένη εκδοχή των ευθυνών, διατυπώνοντας με “κατάλληλο τρόπο” τα ερωτήματα. Σε αυτή τη μετριασμένη εκδοχή ναι μεν έπαιξε ρόλο ο συνωστισμός στα ΜΜΕ αλλά φταίνε και «ομάδες πολιτών που δεν τηρούσαν τα μέτρα». Ποιος θα έλεγε όχι σε ένα τέτοιο ερώτημα που παραπέμπει αμέσως στα πάρτι της Μυκόνου;

Παράλληλα η κυβέρνηση κάνει ενέσεις αισιοδοξίας στον πληθυσμό. Κάπως έτσι έχει ήδη αρχίσει να μοιράζει τα εμβόλια που δεν έχουν πιστοποιηθεί, ενώ έριξε στην δημοσιογραφική πιάτσα και τις πληροφορίες ότι «υπάρχουν δείγματα ανάσχεσης που θα επιτρέψουν άρση του lockdown για τις γιορτές των Χριστουγέννων».

Βεβαίως καθοριστικός είναι ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης. Πολύ απλά εάν οι τηλεοράσεις έδειχναν τις εικόνες από τα Νοσοκομεία της χώρας, η δημοτικότητα που απολαμβάνει η κυβέρνηση θα κατέρρεε. Παράλληλα και καθώς η αγωνία των πολιτών για τα οικονομικά τους κορυφώνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της επιτροπής Πισσαρίδη άρχισε να μοιράζει τα 70 δισ. ευρωπαϊκό χρήμα.

Σενάρια απρόβλεπτων εξελίξεων για Μητσοτάκη

Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να δει την απόρριψη των χειρισμών της να μετατρέπεται σε απώλεια κυριαρχίας και μείωση της διαφοράς της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι το προβάδισμα συντηρείται στις 15 ποσοστιαίες μονάδες. Δύσκολα κρύβεται ότι έχει απωλέσει, λένε οι αντίπαλοι, περί το 10% της εκλογικής της βάσης κυρίως από ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης που είναι το βασικό της στήριγμα.

Το βασικό ερώτημα βέβαια είναι εάν οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία πολιτικών εξελίξεων. Τα σενάρια –καθώς αποτελεί αγαπημένο σπορ, δημοσιογράφων και πολιτικών στην χώρα μας– υπάρχουν. Χωρίζονται δε σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να κάνει εκλογές μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, δηλαδή μόλις γίνουν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Θα ανανεώσει τον χρόνο έστω κι αν χρειαστεί να συγκυβερνήσει με το μισό ΚΙΝΑΛ. Δύσκολο λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με την δεύτερη κατηγορία η κυβέρνηση τους προσεχείς μήνες θα βρεθεί σε μια εξαιρετικά αρνητική συνθήκη: Με κλονισμένο κύρος από τα λάθη στην πανδημία και με την κοινωνική δυσαρέσκεια αυξημένη λόγω της δευτερογενούς οικονομικής κρίσης δεν θα έχει το πολιτικό κεφάλαιο για να διαχειριστεί την κρίση στα ελληνοτουρκικά και τις υποχωρήσεις που συνεπάγεται ο συμβιβασμός με τον Ερντογάν – που σαμαρικοί και καραμανλικοί βλέπουν να έρχεται.

Ειρήσθω εν παρόδω ο Αντώνης Σαμαράς ήταν έτοιμος να κάνει “ηχηρή παρέμβαση”, όπως έλεγαν οι φιλικοί του βουλευτές όταν κλιμακώθηκε το δεύτερο κύμα και μπήκε η χώρα στην καραντίνα. Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και η διέξοδος που περιγράφεται αγγίζει την σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Τα πρώτα ρήγματα 

Το πρώτο ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή ήλθε από τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη όταν είπε ότι «με τον τουρισμό τους ξέφυγε η επέκταση της πανδημίας». Είναι ενδεικτικό ότι στη συζήτηση στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλυψε απόλυτα τον Γιώργο Γεραπετρίτη όχι όμως και τον κ. Γεωργιάδη για την επόμενη δήλωσή του ότι «πανηγυρίζουμε γιατί έχουμε 12 φορές λιγότερους νεκρούς από το Βέλγιο».

Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφραζε με τον γνωστό άκομψο τρόπο του την γραμμή του Μαξίμου, ο κ. Γεωργιάδης έχει δική του ατζέντα και αδιαφορεί για το εάν βλάπτει ή ωφελεί την κυβέρνηση με τις τοποθετήσεις του. Είναι κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου είναι στο ναδίρ.

Ο κ. Γεωργιάδης που αποψιλώθηκε από αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στον αναβαθμισθέντα αναπληρωτή και απαξιώθηκε δημοσίως όταν ο πρωθυπουργός δεν τον μνημόνευσε σε δημόσια εκδήλωση επιθυμεί αποκατάσταση με ένα πρώτης γραμμής και με πλήρεις αρμοδιότητες υπουργείο στον ανασχηματισμό – εποφθαλμιά λένε οι κακές γλώσσες το Ενέργειας που έχει τώρα ο έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος.

Διαφορετικά καθώς έχει δημιουργήσει ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό θα εκφράσει την εσωκομματική αντιπολίτευση που μοιραία θα δημιουργηθεί προϊόντος του χρόνου. Άλλωστε είναι πολλοί οι βουλευτές που, παρασκηνιακά προς το παρόν, ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στην πανδημία και για τις υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας. Και όλοι περιμένουν τον ανασχηματισμό. Μετά, οι απογοητευμένοι δεν θα κινούνται μόνο στο παρασκήνιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx