ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η παρέμβαση Καραμανλή – Γιατί ο Μητσοτάκης τον έχει ανάγκη

Η παρέμβαση Καραμανλή – Γιατί ο Μητσοτάκης τον έχει ανάγκη, Σπύρος Γκουτζάνης

Διαστάσεις μείζονος, αν όχι πολιτικού πάντως εσωκομματικού γεγονότος, τείνει να προσλάβει η επικείμενη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, την επόμενη Τετάρτη. Ο κ. Καραμανλής ο οποίος από το 2009 έχει κάνει μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ομιλίες και παρεμβάσεις θα μιλήσει σε επετειακή εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών “Παναθηναϊκή”. Θέμα της ομιλίας είναι “Η Ελλάδα και η Ευρώπη στην δίνη των μεγάλων αλλαγών”.

Ενώ ο ίδιος ετοιμάζει την ομιλία του, καραμανλικοί κύκλοι της ΝΔ προετοιμάζουν μία εκδήλωση με μαζική συμμετοχή. Παράλληλα, κυρίως από τα social media διαμορφώνεται κλίμα προσμονής για την παρέμβαση του αρχηγού της καραμανλικής παράταξης. Βέβαια ο Κώστας Καραμανλής ακολουθεί διαφορετική τακτική από τον Αντώνη Σαμαρά -ο οποίος επέλεξε το Συνέδριο της ΝΔ για να αποδομήσει την κυβερνητική πολιτική και να αφήσει αιχμές προς τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι ο εκάστοτε πρόεδρος και πρωθυπουργός εφόσον εξελέγη, θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να ξετυλίξει την πολιτική του και να κάνει τον κύκλο του. Ωστόσο στις δύο φορές που παρενέβη τα τελευταία χρόνια -σε εκδηλώσεις του Ιδρύματος Καραμανλή-, έστειλε σαφείς προειδοποιήσεις και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και τις παγίδες που εγκυμονούν οι παραινέσεις των εταίρων για συμβιβασμό με την Τουρκία.

Ορισμένοι εντός της ΝΔ ελπίζουν ότι αυτή την φορά δεν θα περιοριστεί στα ελληνοτουρκικά, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Οι πληροφορίες θέλουν και τους δύο πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς της ΝΔ να είναι ανήσυχοι από τις εξελίξεις. Η επικείμενη παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή αναζωπυρώνει και τις φήμες για το πολιτικό του μέλλον και το αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Στην αρχή της θητείας του κύκλοι του Μαξίμου εφέροντο να επιθυμούν την αποχώρηση από την βουλή του Καραμανλή που θα έδινε και ένα διαπραγματευτικό όπλο έναντι του Αντώνη Σαμαρά. Στην παρούσα φάση όμως, καθώς η αυτοδυναμία έχει εγκαταλειφθεί και η ΝΔ θα δώσει μάχη για την πρώτη θέση στις εκλογές, ενδεχόμενη αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή θα έχει σαν συνέπεια να απελευθερωθούν δυσαρεστημένοι από την διακυβέρνηση Μητσοτάκη, κεντροδεξιοί ψηφοφόροι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον έχει λόγους να επιθυμεί οι δύο πρώην να φιγουράρουν ξανά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι