ΣΧΟΛΙΟ

Η Πελώνη μίλησε ή μάλλον “έγραψε”

Η Πελώνη μίλησε ή μάλλον "έγραψε", Βαγγέλης Σαρακινός

Η απουσία ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, από την ημέρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές, σχολιάστηκε αρνητικά και η κα Πελώνη επιχείρησε το απόγευμα της Κυριακής, και αφού βελτιώθηκε σημαντικά η κατάσταση στην Αττική, μια δυναμική επανεμφάνιση. Μόνο που και αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανάρτησή της στο Twitter, η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε fake news τα σχόλια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ενημέρωση για τις πυρκαγιές και υποδήλωσε την παρουσία της, κάνοντας λόγο για «διασπορά ψευδών ειδήσεων.

«Σταματήστε επιτέλους τα fake news! Όλοι είμαστε εδώ και οτιδήποτε άλλο το διαψεύδω κατηγορηματικά» είπε μετά από μία εβδομάδα αφωνίας, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι επιλογή της κυβέρνησης η ενημέρωση να είναι επιχειρησιακή και να γίνεται από τον κ. Χαρδαλιά δύο φορές την ημέρα». Σε άλλη ανάρτησή της η κ. Πελώνη, παρακάλεσε «να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων για Κούβες και άλλες αθλιότητες», υπενθυμίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της μάχης» και ότι τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στην ώρα τους.

“Καλωσορίσματα” ΣΥΡΙΖΑ στην Πελώνη

Κανείς δεν αμφισβήτησε, όλη αυτήν την εβδομάδα, και δεν αμφισβητεί και σήμερα, ότι οι ώρες είναι κρίσιμες. Ειδικά, όταν μαίνονται για μία εβδομάδα καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας. Όταν έχουν εκτοπιστεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες και όταν έχουν καταστραφεί περιουσίες και τεράστιος εθνικός πλούτος. Και φυσικά κανένας δεν αμφιβάλλει, ότι οι ώρες παραμένουν κρίσιμες, αφού ο εφιάλτης συνεχίζεται.

Εννοείται επίσης ότι κανείς δεν υποτίμησε την επιχειρησιακού χαρακτήρα ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά. Από την πραγματικότητα, ωστόσο, αλλά και από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, προέκυψαν ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν σε μια καθαρά «επιχειρησιακή ενημέρωση», την οποία επέλεξε η κυβέρνηση, όπως είπε η κα. Πελώνη. Ούτε φυσικά από τα διαγγελματικού χαρακτήρα μηνύματα του πρωθυπουργού, τα οποία ακολούθησαν τις δηλώσεις αυτοθαυμασμού της πρώτης ημέρας. Και αυτό γιατί προέκυψαν ζητήματα πολιτικής, κάποια από τα οποία ξεπερνούν τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Την παρέμβαση της κας Πελώνη υποδέχθηκε με δηκτικό τρόπο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι χαιρετίζει «την επανεμφάνιση της κυβερνητικής εκπροσώπου, που μας ενημέρωσε ότι δεν θα μας ενημερώσει για τίποτα». Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε επίσης ότι «σε μια στιγμή κρίσης, αντί για ενημέρωση η κυρία Πελώνη κρύβεται» για να προσθέσει ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει.

Γενικεύοντας μάλιστα, καθώς όλες αυτές τις ημέρες ο Νίκος Χαρδαλιάς σηκώνει μόνος του όλο το βάρος, σχολίασε ότι «η χώρα καίγεται και οι υπουργοί κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους, μήπως και γλυτώσουν τις ευθύνες τους, απορρίπτοντας ακόμα και το ενδεχόμενο ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους». Σε αυτό το τελευταίο, την αποφυγή ερωτήσεων, δείχνει να αποσκοπεί μάλλον και η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να προσδώσει επιχειρησιακό χαρακτήρα στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές.

Η παρέμβαση Καμίνη 

Αξίζει να θυμηθούμε εδώ, ότι το 2007, στις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έχοντας να αντιμετωπίσει ασύγκριτα δυσκολότερες καταστάσεις από τις σημερινές, δεν είχε καταργήσει την πολιτική ενημέρωση. Παράλληλα με την Πυροσβεστική και τα αρμόδια υπουργεία, κάθε απόγευμα ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ακόμη και αν τις περισσότερες φορές δεν δεχόταν ερωτήσεις, απαντούσε στα ζητήματα που είχαν προκύψει από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Το θέμα της ενημέρωσης έθεσε με έναν ιδιαίτερο τρόπο και ο βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτικός τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής. Σε ανάρτηση του στο facebook, ο Γιώργος Καμίνης θέτει τρεις στόχους, με πρώτον την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για τον περιορισμό της πυρκαγιάς, δεύτερον την επιστροφή της κανονικής ενημέρωσης και τρίτον την οργάνωση της επόμενης ημέρας.

Μένουμε στον δεύτερο στόχο, για τον οποίο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι «τη θέση των διαγγελμάτων και των ενημερώσεων πρέπει να πάρουν κανονικές συνεντεύξεις τύπου, όπου δημοσιογράφοι θα θέτουν ερωτήματα, ενίοτε σκληρά, και θα ασκούν κριτική, χωρίς οι υπερευαίσθητοι υπουργοί μας να παρεξηγούνται».

Προσθέτει επίσης, ότι έτσι μπορεί να μάθουμε πόσα και ποια εναέρια μέσα επιχειρούν σε κάθε περιοχή (προέκυψε ένα θέμα με τους διαφορετικούς αριθμούς που έσωσαν ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής), τι πλάνο υπήρξε εξαρχής για τον περιορισμό της πυρκαγιάς (τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε σχέδιο), ποια μέσα επιχείρησαν όλες τις προηγούμενες ημέρες, όπως και πολλά άλλα ερωτήματα που έχουν προκληθεί στην κοινή γνώμη.

Μάλιστα ο ίδιος υποστηρίζει, ότι ο τρίτος στόχος, η οργάνωση δηλαδή της επόμενης ημέρας, δεν μπορεί να ξεκινήσει, εάν δεν εκπληρωθούν οι δύο πρώτοι: αν δεν περιοριστούν δηλαδή οι πυρκαγιές και αν δεν επιστρέψουμε στην κανονική ενημέρωση. Για τον δεύτερο στόχο, η επανεμφάνιση της κυβερνητικής εκπροσώπου θα μπορουσε να είναι μία καλή αρχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι