Η περίπτωση Τεμπονέρα ή όποιος βιάζεται σκοντάφτει…
10/02/2024Ο Διονύσης Τεμπονέρας από την πρώτη στιγμή, μετά την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να διαφοροποιείται από τη νέα ηγεσία με συνεχείς προσωπικές παρεμβάσεις. Και οι πρωτοβουλίες αυτές κλιμακώθηκαν, καθώς για την προσεχή Τρίτη διοργάνωσε δημόσια συζήτηση με τίτλο “Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος; Προσοχή, όχι ποιοι, αλλά ποιος!
Στη συζήτηση προσκλήθηκαν και ανταποκρίθηκαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης και η ηττημένη των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, που αποχώρησε μαζί με την ομάδα της, μετά την ήττα της. Μάλιστα, συνεργάτες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε και τις αντιδράσεις της ηγεσίας του κόμματος του, υποστήριξαν ότι “παγιδεύτηκε”, καθώς δέχτηκε μια πρόσκληση να μιλήσει σε μια συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς με πολλούς ομιλητές και τελικά το event κατέληξε σε ένα πάνελ με τον Τεμπονέρα και την Αχτσιόγλου, πυροδοτώντας σενάρια που δεν ήταν στις προθέσεις του.
Ο ίδιος πάντως την Πέμπτη το βράδυ ανακοίνωσε για να καθησυχάσει την ηγεσία του κόμματός του ότι: «για όσους προβληματίζονται από τις ερωτήσεις χωρίς να ακούσουν καν τις απαντήσεις, θα την ακούσουν από εμένα. “Απέναντι στο Μητσοτάκη ποιος;” Μα προφανώς το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης». Και αν ο Τεμπονέρας απαντήσει ότι απέναντι θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και η Έφη Αχτσιόγλου απαντήσει ότι απέναντι θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, γιατί τόσος κόπος;
Αν ο Τεμπονέρας δεν είχε κάνει φανερές τις προθέσεις του να ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, η εκδήλωση αυτή θα μπορούσε να υποβαθμιστεί. Πλην όμως από την πρώτη στιγμή, μετά την ευρεία νίκη του Κασσελάκη, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το ξενοδοχείο όπου γινόταν και μετά την αποχώρησή του, δίπλα στην Αχτσιόγλου και τον Τσακαλώτο, άκουσε τον τελευταίο να δηλώνει πως «η ομάδα η δική μου, η ομάδα της Έφης και η ομάδα του Διονύση αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε…», χωρίς Ο Τεμπονέρας να αντιδράσει.
Οι απόπειρες για ομάδα
Απλά αφού το σκέφτηκε, πως αν φύγει όπως οι άλλοι, θα αναλάβει το ρίσκο να απομονωθεί μόνος σε ένα μικρό πολιτικό χώρο –όπως τελικά προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις για το ποσοστό της Νέας Αριστεράς– όπου κυριαρχούν οι άλλες δύο ομάδες, χωρίς μάλιστα στην πραγματικότητα αυτός να έχει ομάδα! Αποφάσισε να μείνει και επιχείρησε να δημιουργήσει τελικά την ομάδα του. Μόνο που το έκανε βιαστικά και επιπόλαια, ζητώντας υπογραφές στελεχών σε ένα κείμενο που έγραψε και το βάφτισε ομάδα του, χωρίς να έχει ενημερώσει όσους κλήθηκαν να υπογράψουν, πως περί αυτού πρόκειται.
Είκοσι επτά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψαν το κείμενο του Τεμπονέρα, όπου γινόταν λόγος για «κοινωνικοπολιτικές πρωτοβουλίες» και για «οργανωτική επανεκκίνηση για ένα μαζικό κόμμα ενεργών μελών και δομών με σταθερή κοινωνική διασύνδεση και όργανα που θα εκφράζουν σύνθεση». Δυστυχώς κανείς από όσους έφυγαν, ούτε και ο Τεμπονέρας, δεν έκαναν αυτοκριτική για το έργο τους στην περίοδο 2019-2023. Μάλιστα, η διαμαρτυρία της Διάνας Βουτυράκου (σήμερα ηγείται του think tank του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Παιδείας), που υπέγραψε το κείμενο χωρίς να έχει ενημερωθεί πως αυτό αποτελούσε ιδρυτική διακήρυξη νέας τάσης, ήταν έντονη και έκτοτε έκοψε κάθε σχέση με τον Τεμπονέρα.
Εγκλωβισμός
Και φτάνουμε στην περιβόητη συζήτηση της τριάδας. Ήταν ιδέα του Τεμπονέρα. Θέλοντας να κρύψει την πρωτοβουλία του, καθώς ο ίδιος επέλεξε το θέμα και τους συνομιλητές του, αναζήτησε διοργανωτή και κατάφερε να τον βρει στην Εφημερίδα των Συντακτών. Εκ των υστέρων προέκυψε θέμα, καθώς τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην Εφημερίδα των Συντακτών, υπήρξαν υποψίες για εγκλωβισμό σε προσωπικού χαρακτήρα κινήσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, πλην φυσικά της Νέας Αριστεράς που αγωνίζεται να βγει από το περιθώριο με κάθε τρόπο.
Είναι φανερό πλέον, πως η πορεία του Τεμπονέρα και η φιλοδοξία του να γίνει ηγέτης της νέας εσωκομματικής αντιπολίτευσης με σειρά πρωτοβουλιών εκτός των οργάνων του ταλαιπωρημένου από τις φράξιες ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μάλιστα να έχει την υπομονή να περιμένει το συνέδριο του κόμματός εντός του Φεβρουαρίου, δεν του προσφέρει πλεονεκτήματα στον κουρασμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Έναν κόσμο 150.000 μελών και φίλων που προτίμησε τον άγνωστο τότε Κασσελάκη, ως τιμωρία στους ομαδάρχες που συρρίκνωσαν το κόμμα με την εσωστρεφή δράση τους περιορίζοντας την δημοκρατία, την αξιοκρατία και τελικά την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.
Όσοι έφυγαν από το κόμμα δεν κατάφεραν να πείσουν για τις αγνές προθέσεις τους. Και ενώ στην πράξη ενίσχυσαν την κυριαρχία του Μητσοτάκη, τώρα θα συζητήσουν για το ποιος μπορεί να τον αντιμετωπίσει καλύτερα. Ειρωνεία!
Υ.Γ.: Κατά τη γνώμη μου δεχόμενος ο Αλέξης Τσίπρας να συναντήσει τον Τεμπονέρα την συγκεκριμένη στιγμή, γνωρίζοντας καλά τον χαρακτήρα της πρωτοβουλίας του, ενέπλεξε τον εαυτό του σε σενάρια…