Η πιο εύκολη συνάντηση της Μέρκελ με Έλληνα πρωθυπουργό
29/08/2019Την στήριξη του Βερολίνου για να προχωρήσει «σε διαρθρωτικές αλλαγές, που θα πάνε πιο γρήγορα και πιο βαθιά από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της μνημονιακής περιόδου», ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών του προθέσεων.
Θα πρέπει να ήταν η πιο εύκολη συνάντηση που είχε η καγκελάριος με Έλληνα πρωθυπουργό, τον πέμπτο κατά σειρά, που υποδέχθηκε με όλες τις προβλεπόμενες τιμές. Μάλιστα έχει αλλάξει το τυπικό, λόγω της αδυναμίας της. Είχαν τοποθετηθεί καρέκλες όπου κάθονται αντί να στέκονται όρθιοι οι ηγέτες όσο διαρκεί η απόδοση τιμών και η ανάκρουση των εθνικών ύμνων.
Ο πρωθυπουργός επικέντρωσε στα ανώδυνα θέματα των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα –έταξε μάλιστα ανάπτυξη 3%– και στο μεταναστευτικό, ενώ απέφυγε επιμελώς να θέσει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει δυσαρέσκεια στην γερμανική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στα θέματα των πρωτογενών πλεονασμάτων και των γερμανικών επανορθώσεων τοποθετήθηκε μόνο αφού ρωτήθηκε από Γερμανούς δημοσιογράφους.
Αντίθετα μάλιστα με την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης σε κορυφαίο επίπεδο, αλλά διευθέτησης στο επίπεδο των Θεσμών. «Τα θέματα των Θεσμών αφορούν τους Θεσμούς, τα θέματα των διμερών σχέσεων αφορούν τις δύο χώρες. Και εμείς αυτό το οποίο θα κάνουμε πρώτα απ’ όλα είναι να κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία, ως μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση η οποία επαναφέρει το ζήτημα της ανάπτυξης στην πρώτη γραμμή. Τα ζητήματα αυτά –των πλεονασμάτων και του χρέους– εν καιρώ και την κατάλληλη στιγμή, θα συζητηθούν με τους Θεσμούς και προφανώς, εφόσον αυτό χρειαστεί, σε διμερές επίπεδο» ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη.
Γερμανικές επενδύσεις στο μενού της συνάντησης με Μέρκελ
Μιλώντας μετά την συνάντηση σε Έλληνες δημοσιογράφους άφησε αιχμές κατά του προκατόχου του κ. Τσίπρα σε σχέση και με την διαπραγμάτευση που εκείνος συνεχώς επεδίωκε: «Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες».
Σημείωσε δε ότι «στόχος του είναι να κλείσει την τέταρτη αξιολόγηση πολύ σύντομα». Καίτοι με την κ. Μέρκελ συζήτησε κυρίως οικονομικά θέματα και την προοπτική γερμανικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στην ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν περιορίζουμε τους ορίζοντες μας στην Γερμανία και στην Ευρώπη. Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθώ στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019, στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα, και θα έχω συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κίνας».
Και ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νωρίτερα να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην χώρα μας ο πρόεδρος της Κίνας, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να επιδιώκει την συνάντηση με τον πρόεδρο Τράμπ στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΟΗΕ. Όπως έλεγε διπλωματική πηγή «παρότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει πολλά αιτήματα, η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι στην short list και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες».
Θέλει να αλλάξει το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων
Περιγράφοντας τον σκοπό της επίσκεψής του είπε ότι «είμαι, λοιπόν, εδώ και για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Δεν θέλω να συζητάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας, για δημοσιονομικούς στόχους, αλλά να συζητάμε κυρίως για τις κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις». Επανέλαβε ότι θέλει να αλλάξει το αφήγημα της Ελλάδας στο Βερολίνο.
Προς τούτο συζήτησε με την κ. Μέρκελ και προανήγγειλε ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων στην ενέργεια και την πράσινη οικονομία «που θέλουμε να δρομολογήσουμε και θα παρουσιάσουμε –ελπίζω μαζί με την καγκελάριο– στις αρχές του χρόνου». Το πρότζεκτ θα περιλαμβάνει βέβαια και την ΔΕΗ μετά το «σχέδιο σωτηρίας της από τη κυβέρνηση». Στην συνέντευξή του στην εφημερίδα “Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ” συνόδευσε την πρόσκληση σε Γερμανούς επενδυτές με την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη στην χώρα μας θα ξεπεράσει το 3%.
Αναφέρθηκε εν συντομία στο Σκοπιανό, λέγοντας έστω και λακωνικά: «η καγκελάριος γνωρίζει τις απόψεις μου, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα. Ελαττώματα τα οποία, όμως, μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων».
Οι γερμανικές επανορθώσεις
Στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων αναφέρθηκε μετά από ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου λέγοντας: «Είναι ένα δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα αυτό και για την Ελλάδα και για τους Έλληνες. Γι’ αυτό, ακριβώς θα ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει. Μετά την απόφαση που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα προχώρησε σε αποστολή μιας ρηματικής διακοίνωσης προς την Γερμανία, με την οποία ζητάμε επίσημα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος αυτού.
»Εμείς προσβλέπουμε σε μια θετική ανταπόκριση και είμαι πεπεισμένος ότι η οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μας». Πάντως αναγνωρίζει ότι από την πλευρά της Γερμανίας δεν υπάρχει προθυμία για συζήτηση, ενώ και ο ίδιος δεν θέλει το θέμα αυτό να δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών για τις οποίες όπως δήλωσε θέλει συνολικά να αλλάξει το πλαίσιό τους.
Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τις δηλώσεις του στα γερμανικά με μία τοποθέτηση ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στην μεταξύ τους συνάντηση: «Είμαι ο 5ος Έλληνας πρωθυπουργός που δέχεστε στην Γερμανία. Και ελπίζω ότι θα είμαι και εκείνος ο οποίος θα μπορέσει να οδηγήσει την χώρα μου έξω από την κρίση, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να διαδραματίσει και πάλι έναν καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την φιλική υποδοχή και επίσης για την εξαιρετική συνεργασία. Και θέλω να σας πω ότι ελπίζω να μπορέσω να σας δεχτώ σύντομα στην Αθήνα. Σας ευχαριστώ πολύ».