ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η πολιτική στο Ουκρανικό μέσα από τις βαθμολογίες της Εurovision

Η πολιτική στο Ουκρανικό μέσα από τις βαθμολογίες της Εurovision, Όλγα Μαύρου
EPA/GEORGIOS KEFALAS

Η Ουκρανία δεν έδωσε ούτε ένα κουκί στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η Ελλάδα, αντιστρόφως, ως κοινό της έδωσε 7 και ως επιτροπή 1. Η Κύπρος της έδωσε ως κοινό 8 και ως επιτροπή μηδέν. Επειδή δεν συμμετείχε στον τελικό η Κύπρος, δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα έπαιρνε μηδενικό από την Ουκρανία, όπως η Ελλάδα. Μα είναι πολιτικό θέμα η ψηφοφορία σε διαγωνισμούς τραγουδιού; Όλα δείχνουν πως σε σημαντικό βαθμό, ναι.

Η πολιτική ή εθνική σκοπιά στην Eurovision, εν προκειμένω αφορά στην Ουκρανία, καθώς και τις αποκλίσεις στη βαθμολογία κοινού και επιτροπών σε πάρα πολλές χώρες. Μεγαλύτερη σημασία στις ψηφοφορίες έχει ο τελικός γύρος. Επειδή, αυτός επηρεάζεται σε ένα βαθμό και από τα αποτελέσματα των ημιτελικών, θα κάνουμε και σε αυτά αναφορά.

Στους ημιτελικούς δεν έχουμε αναλυτικό πίνακα για τη βαθμολογία των επιτροπών, αλλά μόνον για του κοινού. Στην Κύπρο, η Ουκρανία δεν είχε δώσει κανένα βαθμό, ενώ το κοινό των Κυπρίων τους είχε δώσει 12άρι. Το κοινό της Ουκρανίας είχε δώσει 10 στην Αλβανία, παρότι η Αλβανία δεν τους είχε δώσει κανένα βαθμό. Στην Κροατία, οι Ουκρανοί ως κοινό είχαν δώσει 8 και οι Κροάτες τους είχαν δώσει 4. Στην Σλοβενία είχαν δώσει ένα βαθμό και είχαν λάβει από αυτήν 8.

Είχαν δώσει 3 στην Εσθονία, ενώ οι Εσθονοί τους είχαν βάλει 8. Στους Νορβηγούς είχαν βάλει 12άρι και είχαν λάβει 3. Στην Πολωνία έδωσαν 5, ενώ οι Πολωνοί τους είχαν δώσει 12άρι – πάντα ως κοινό και όχι οι επιτροπές. Στην Σουηδία είχαν δώσει 4 βαθμούς και “πάτσισαν”, καθώς πήραν τότε 4 από τους Σουηδούς.

Στην Πορτογαλία είχαν δώσει 7 βαθμούς, ενώ είχαν λάβει 12άρι. Οι Ουκρανοί δεν έδωσαν ως κοινό τότε τίποτα στους Αζέρους, αλλά οι Αζέροι τους ειχαν δώσει 7.

Στο τελικό

Στον τελικό της Eurovision, από τις Βαλτικές και εν γένει “σύμμαχες” ή όντως σύμμαχες χώρες της γειτονιάς της Ουκρανίας και μακρύτερα, με τις οποίες οι σχέσεις δεν είναι τόσο αγαστές, όσο τις κάνει να μοιάζουν ο πόλεμος ή ο θεωρούμενος κοινός εχθρός, η εικόνα αποκαλύπτει πολλά για το πόσο διαφορετικά βλέπει τα πράγματα ο κόσμος από τις επιτροπές.

Το κοινό της Ουκρανίας έδωσε 3 στην Πολωνία και η επιτροπή έδωσε μηδέν. Το κοινό της Πολωνίας έδωσε αντιστρόφως στην Ουκρανία 12 και πάλι, όπως στους ημιτελικούς, αλλά η επιτροπή της έβαλε μηδέν. Το κοινό της Ουκρανίας έδωσε στην Λετονία 8 και η επιτροπή έδωσε 6. Αντιστρόφως, οι Λετονοί ως κοινό της έδωσαν 6 και η επιτροπή τους, μηδέν. Στην Εσθονία, οι Ουκρανοί ως κοινό έδωσαν 2 και ως επιτροπή 5. Οι Εσθονοί, αντιστρόφως, έδωσαν 6 ως κοινό στην Ουκρανία και ως επιτροπή μηδέν.

Στους ημιτελικούς, όπως προαναφέρεται, είχαν δώσει 8 ως επιτροπή, αλλά το μηδέν στον τελικό μπορεί να μη σχετίζεται με πολιτικά θέματα, γιατί στον τελικό ελάχιστοι δίνουν υψηλή βαθμολογία στον θεωρούμενο αντίπαλο. Στη Λιθουανία, οι Ουκρανοί έδωσαν 12 ως κοινό και μηδέν ως επιτροπή. Οι Λιθουανοί, αντιστρόφως, έδωσαν 7 ως κοινό και 2 ως επιτροπή.

Στη Νορβηγία έδωσε 10 το κοινό των Ουκρανών και μηδέν η επιτροπή τους. Οι Νορβηγοί έδωσαν 2 ως κοινό και μηδέν ως επιτροπή. Στη Σουηδία, οι Ουκρανοί έδωσαν 4 ως κοινό και μηδέν ως επιτροπή. Αντιστρόφως, η Σουηδία έδωσε 4 ως κοινό και 1 ως επιτροπή. Στη Φιλανδία το κοινό της Ουκρανίας και η επιτροπή δεν έδωσαν τίποτα. Οι Φινλανδοί ως κοινό έδωσαν στους Ουκρανούς 2 και ως επιτροπή, μηδέν.

Η Δύση

Στρεφόμενοι στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι Ουκρανοί έδωσαν ως κοινό 12 στη Γερμανία και ως επιτροπή 5. Οι Γερμανοί, αντιστρόφως, έδωσαν στην ουκρανική υποψηφιότητα ως κοινό 3 και ως επιτροπή μηδέν. Στην Αυστρία, οι Ουκρανοί έδωσαν 6 ως κοινό και 1 ως επιτροπή. Στη Γαλλία ως κοινό και ως επιτροπή δεν έδωσαν τίποτα, παρά τη στήριξη που τους παρέχει ο Μακρόν. Οι Γάλλοι ως κοινό της έδωσαν 6 και ως επιτροπή μηδέν.

Στην Πορτογαλία, το ουκρανικό κοινό έδωσε μηδέν και 4 η επιτροπή. Οι Πορτογάλοι έδωσαν 10 ως κοινό και 8 ως επιτροπή.  Στην Ιταλία, οι Ουκρανοί έδωσαν 7 ως κοινό και 8 ως επιτροπή. Οι Ιταλοί της έδωσαν 6 ως κοινό και 2 ως επιτροπή. Η Ισπανία έδωσε ως κοινό 10 στην Ουκρανία και η επιτροπή της έβαλε 2. Η Ουκρανία δεν έδωσε τίποτα στην Ισπανία.

Στους Βρετανούς, οι Ουκρανοί έδωσαν ως κοινό μηδέν και ως επιτροπή δέκα. Αντιστρόφως, οι Βρετανοί δεν τους έδωσαν τίποτα, ούτε ως κοινό, ούτε ως  επιτροπή στον τελικό. Η Ιρλανδία έδωσε 7 το κοινό και 2 η επιτροπή. Η Ουκρανία δεν έδωσε τίποτα, γιατί οι Ιρλανδοί δεν προκρίθηκαν στον τελικό.

Βαλκάνια

Το Μαυροβούνιο έδωσε 6 και μηδέν η επιτροπή. Επίσης, δεν συμμετείχε στον τελικό, οπότε δεν ξέρουμε τι βαθμούς θα του έδιναν οι Ουκρανοί. Η Σλοβενία έδωσε ως κοινό 3 και ως επιτροπή 5. Δεν ήταν υποψήφια στον τελικό, οπότε δεν ξέρουμε τι θα λάμβανε. Η Τσεχία ως κοινό έδωσε 12 και η επιτροπή μηδέν. Δεν ήταν υποψήφια στον τελικό, οπότε δεν ξέρουμε τι θα λάμβανε.

Οι Σέρβοι έδωσαν μηδέν ως κοινό και 4 ως επιτροπή. Δεν συμμετείχαν στον τελικό, οπότε δεν ξέρουμε τι θα έδινε η Ουκρανία. Η Κροατία, που δεν προκρίθηκε, έδωσε 2 ως κοινό και 2 ως επιτροπή. Η Αλβανία έδωσε μηδέν στην Ουκρανία και ως κοινό και ως επιτροπή. Μηδέν εισέπραξε και από την Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί έδωσαν στο Ισραήλ ως κοινό 1 και ως επιτροπή 2. Οι Ισραηλινοί έδωσαν στην Ουκρανία 12 το κοινό και 4 η επιτροπή. Το Αζερμπαϊτζάν έδωσε 8 ως κοινό στην Ουκρανία και 4 ως επιτροπή. Δεν ήταν υποψήφιο στον τελικό, οπότε δεν ξέρουμε τι θα λάμβανε. Η Αρμενία, που επίσης δεν προκρίθηκε, έδωσε ως κοινό 10 στην Ουκρανία και η επιτροπή της 4. Η Γεωργία έδωσε 10 ως κοινό και 2 ως επιτροπή -επίσης δεν προκρίθηκαν, οπότε δεν ξέρουμε πώς θα ανταπέδιδε η Ουκρανία.

Κοινό εναντίον επιτροπών

Γενικά υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ψηφοφορίας κοινού και επιτροπών των χωρών, ανεξαρτήτως του ουκρανικού θέματος, στο οποίο αναφέρεται το ρεπορτάζ. Η Ουκρανία, ουσιαστικά, προχώρησε από το κοινό (πήρε 158 από τηλεψηφοφορίες και 60 από επιτροπές). Η Ελλάδα είναι μεταξύ των λίγων χωρών που δεν παρουσίασαν μεγάλες διαφορές στις επιλογές και που την ψήφισαν κοινό και επιτροπές περίπου στα ίδια επίπεδα (έλαβε 126 από το κοινό όλων των χωρών και 105 τις επιτροπές). Περίπου στα ίδια επίπεδα είναι και η Γερμανία (ισοψήφησαν κοινό και επιτροπές ανά τον κόσμο), όπως και το Λουξεμβούργου.

Τα προαναφερόμενα αφορούν πάντως στον μέσο όρο των ψηφοφοριών, γιατί υπήρξαν λαοί που μηδένισαν την Ελλάδα, όπως π.χ. της Κροατίας, Πολωνίας, Γεωργίας, Φινλανδίας και Ιρλανδίας, με τις επιτροπές τους να δίνουν αντίστοιχα 4,5,4,3 και 3. Αντιστρόφως, μας ψήφισαν οι Ιταλοί με 3 βαθμούς ως κοινό, αλλά μας μηδένισε η επιτροπή τους.

Ρεκόρ αποτυχίας στο κοινό είχε η Ελβετία. Έλαβε 245 ψήφους μόνον από επιτροπές και την μηδένισε το κοινό παντού. Μεγάλη απόκλιση παρουσιάζεται και στο Ισραήλ, κάτι που οφείλεται κυρίως στους πολλούς αποδήμους Εβραίους, που ζουν σε όλο τον κόσμο (πήρε 297 από το κοινό και μόνον 60 από τις επιτροπές). Να σημειωθεί πως Ισπανία και Βέλγιο κατήγγειλαν παρατυπίες σε ό,τι αφορά το σύστημα televoting για το Ισραήλ, ζητώντας έρευνα, καταγγέλλοντας «χειραγώγηση ψήφων».

Μεγάλη ήταν η απόκλιση και στη Δανία, που πήρε όλες κι όλες 2 ψήφους από το κοινό και 45 από τις επιτροπές.  Μεγάλη η απόκλιση και για τη Μάλτα, με το κοινό να της δίνει μόνον 9 βαθμούς και τις επιτροπές να δίνουν δεκαπλάσιους, δηλαδή 83.

Αδικημένη από τις επιτροπές η Εσθονία με το “εσπρέσο” της, που πήρε 258 από το κοινό και μόνο 98 από τις επιτροπές. Αδικημένη και η Αλβανία, που πήρε από τον κόσμο 143 αλλά 75 από τις επιτροπές. Και η Ισλανδία, που πήρε μεν όλους κι όλους 33 βαθμούς, ήταν όλοι από το κοινό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx