Η πολιτική της “άσπρης μπλούζας” και τα πρακτικά της Επιτροπής Ειδικών

Η πολιτική της "άσπρης μπλούζας" και τα πρακτικά της Επιτροπής Ειδικών, Βαγγέλης Σαρακινός
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Επιμένοντας στην ίδια πολιτική, η κυβέρνηση απέρριψε, για άλλη μία φορά το αίτημα της αντιπολίτευσης να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας. Ένα αίτημα που τα κόμματα ζητούν μήνες τώρα και στο οποίο επανήλθαν μετά την αιφνιδιαστική κυβερνητική απόφαση, παρά τις προηγούμενες εξαγγελίες, να μείνουν εκτός ανοίγματος του λιανεμπορίου, η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη και η Αχαΐα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Επανέλαβε, ωστόσο, αν και εμμέσως, την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής.

Αιτιολογώντας μάλιστα αυτήν την απόφαση, σημείωσε, ότι στην Επιτροπή γίνεται επιστημονική συζήτηση για να υποστηρίξει στην συνέχεια ότι η δημοσιοποίηση των πρακτικών που κρατούνται στις συνεδριάσεις δεν θα βοηθήσει στην πρόθεση των επιστημόνων να μιλήσουν ανεξάρτητα. Η κ. Πελώνη υποστήριξε επίσης ότι η δημοσιοποίηση δεν θα βοηθήσει ούτε στο να μην πολιτικοποιούνται οι απόψεις τους. Πρόκειται όμως εμφανώς για επιχειρήματα που δεν αντέχουν σε στοιχειώδη κριτική στο πλαίσιο της κοινής λογικής.

Αβάσιμα επιχειρήματα

Αλήθεια σε τι θα εμποδίσει η δημοσιοποίηση έναν επιστήμονα, ο οποίος, με βάση τις ειδικές γνώσεις του και τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του, κρίνει ότι το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις εννέα το βράδυ είναι αναποτελεσματικό, να το εισηγηθεί και να το υποστηρίξει στην Επιτροπή; Ο φόβος ότι θα γίνουν γνωστά αυτά που εισηγείται;

Αυτό δεν ισχύει για πολλούς λόγους και κυρίως για το γεγονός, ότι μέλη της Επιτροπής είναι καθημερινώς ακροβολισμένα στα κανάλια, όπου με δηλώσεις τους, στις οποίες προφανώς δεν υποστηρίζουν άλλα από αυτά που εισηγούνται στην Επιτροπή, τάσσονται συχνά κατά των κυβερνητικών αποφάσεων. Εκτός και εάν, για την κυβέρνηση, οι Ειδικοί είναι επιστήμονες στην Επιτροπή, αλλά μετατρέπονται σε πολιτικούς, όταν βγαίνουν στα κανάλια.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, υπάρχουν ακόμη περισσότεροι λόγοι από το αίτημα της αντιπολίτευσης, να δημοσιοποιηθούν, «επιτέλους» όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα για την κυβέρνηση, εάν συμβαίνει το αντίστροφο. Εάν δηλαδή προκαταλαμβάνονται, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, οι εισηγήσεις των ειδικών στην Επιτροπή ή εάν υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα σε αυτές και τις τελικές κυβερνητικές αποφάσεις. Αποφάσεις που για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους και άλλες παραμέτρους, πέραν της καθαρά υγειονομικής.

  Οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ με την ματιά των τουρκικών ΜΜΕ

Η πολιτική της “άσπρης μπλούζας”

Με αυτό το σκεπτικό καταρρίπτεται όμως και το επιχείρημα ότι η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής δεν θα βοηθήσει ούτε στο να μην πολιτικοποιηθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων. Εισηγήσεις που, ούτως ή άλλως, πολιτικοποιούνται από την ίδια την κυβέρνηση, όταν διατυμπανίζει ότι οι αποφάσεις της λαμβάνονται με βάση αυτές.

Η άρνηση πάντως της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά ενισχύει τις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για απόκλιση των κυβερνητικών αποφάσεων από τις εισηγήσεις των επιστημόνων και για εργαλειοποίηση της Επιτροπής των ειδικών. Και η αλήθεια είναι ότι η “πολιτική της άσπρης μπλούζας” έχει βολέψει την κυβέρνηση, καθιστώντας τον Μητσοτάκη ίσως τον πιο τυχερό Έλληνα πρωθυπουργό.

Με τους πολίτες κλεισμένους στα σπίτια τους, (όχι μόνον λόγω των απαγορεύσεων αλλά και από ενσυναίσθηση και ατομική ευθύνη) στους οποίους συχνά έχουν μετακυλήσει το φταίξιμο κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπερηφανεύεται, εξίσου συχνά, ότι προχωρά τις μεταρρυθμίσεις, παρά την πανδημία. Πολλές από αυτές, ωστόσο, θα έβρισκαν την σθεναρότερη αντίδραση της κοινωνίας, υπό κανονικές συνθήκες. Το ίδιο θα συνέβαινε και με κάποια μέτρα, όπως αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας, για το οποίο στελέχη της κυβέρνησης παραδέχθηκαν ότι ελήφθη για να “ξεκουράζονται” οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αυτό όμως το καθιστά πολιτικό και όχι υγειονομικό μέτρο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι